“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mannen ongelukkiger door parttimewerk

12 mei, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Papadagen, verlof voor kersverse vaders. Het is allemaal leuk bedacht, maar uit onderzoek blijkt dat mannen, en dan met name vaders, hier eigenlijk alleen maar ongelukkiger van worden.

Traditioneel

Dit blijkt uit een proefschrift van socioloog Sean de Hoon, die is verbonden aan de Erasmus Universiteit. Zijn onderzoek ging over de mate van geluk in relatie tot parttime of fulltime werken. Hieruit blijkt dat we eigenlijk nog heel erg vasthouden aan de traditionele rolpatronen.

Kostwinner

Mannen hebben de neiging te willen voldoen aan hun rol van goede kostwinner. Het gezin moet onderhouden worden. Hierdoor zijn zij vaak gelukkiger als zijn fulltime werken. Ook bij de vrouwen dit de traditie diep. Moeders zijn gelukkiger als zij parttime werken, omdat zij dan meer tijd hebben voor het gezin en minder in de knel komen met hun werk. Het gaat hier voornamelijk om gezinnen met schoolgaande kinderen.

Conservatief

In vergelijking met andere landen om ons heen is Nederland vrij conservatief. Niet alleen in ons doen en laten, maar ook vanuit de overheid. “Alleen al het feit dat vaders hier maar twee dagen vaderschapsverlof hebben laat al zien hoe conservatief we zijn”, zegt De Hoon. Nu lijkt het erop dat iedereen het wel naar zijn zin heeft in de traditionele rolpatronen waar we in zitten. Maar De Hoon vraagt zich af of we hiermee wel echt gelukkig zijn. “We zijn gelukkig, omdat we ons aan een bepaald maatschappelijk ideaal houden. De vraag is of dat ideaal wel zo goed is voor een gezin”. Financiële onafhankelijkheid is voor vrouwen erg belangrijk. Vrouwen die parttime werken zijn misschien wel gelukkiger, maar stel dat er een scheiding komt. Ook dan moet zij zich als alleenstaande moeder kunnen redden. Daarnaast is het voor kinderen beter als vaders zich meer met de opvoeding bemoeien. “Scandinavisch onderzoek laat zien dat in gezinnen waar vaders meer betrokken zijn bij de opvoeding, minder conflicten en mogelijk minder echtscheidingen zijn”, aldus De Hoon. De uitbreiding van het vaderschapsverlof lijkt een eerste stap in de goede richting.