“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

De Tweede Kamer heeft vergaande plannen om de regels omtrent de ontslagvergoeding (oftewel oprotpremie in de volksmond) te veranderen.

Ontslagvergoeding 2014 en de plannen

Het plan is om de kantonrechtersformule , waarmee normaal gesproken de ontslagvergoeding berekend wordt, aan te passen. Voorheen kreeg je, als je recht had op een ontslagvergoeding, een maandsalaris per gewerkt dienstjaar mee als vergoeding. Dit werd berekend met de

. In 2015 gaat dit, als alles doorgaat, voor de werknemers in negatieve zin veranderen. De werknemer krijgt minder geld mee. Vanaf juli 2015 ontvangt een werknemer die wordt ontslagen een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar en is de maximale vergoeding bij ontslag  75.000 euro.  Deze verandering maakt het voor werkgevers ‘goedkoper’ om personeel te ontslaan.

Ontslagvergoeding 2014 en de belastingdienst

Dit jaar is de stamrechtvrijstelling opgeheven. Als je in 2014 ontslagen bent en een ontslagvergoeding hebt ontvangen, dan kan je geen gebruik meer maken van de belastingtechnisch voordelige stamrechtvrijstelling. Je moet inkomstenbelasting betalen over je ontslagvergoeding. Aangezien de ontslagvergoeding bovenop jouw overige inkomen van 2014 komt, kom je waarschijnlijk in een hogere belastingpercentage. De belastingpercentages worden hoger naarmate je inkomen hoger is. De vraag dus wat je over zult houden van de ontslagvergoeding en op welke manier je hier als werknemer zo gunstig mogelijk uit kunt komen.

Juridisch advies nodig?

Mocht je vragen hebben over bovenstaande, neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs. Vul ons contactformulier in of bel 088-6002800 ( gebruikelijke belkosten ).