“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Schijnzekerheid door vaste baan

18 jul, 2014 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1281 beoordelingen

Steeds meer werknemers werken liever lange tijd voor dezelfde baas, dan dat ze om de zoveel jaar van werkgever veranderen. Hiermee lijkt er een einde te zijn gekomen aan het populaire jobhoppen. Dit blijkt uit een groot arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team. Vorig jaar koos zo’n 50 procent van de Nederlandse werknemers voor baanzekerheid. Nu ligt dit percentage op 56 procent.

Ondertussen vraagt de arbeidsmarkt om steeds meer flexibiliteit. Dit wordt ook nog eens in de hand gewerkt door de versoepeling van het ontslagrecht in 2015. De baanzekerheid die je vroeger had als je lang bij dezelfde baas bleef verdwijnt hierdoor grotendeels.  Langdurig kiezen voor dezelfde baan zorgt dus eigenlijk voor schijnzekerheid.

Risico

De stijgende hang naar vastigheid onder werknemers brengt een risico met zich mee, waarschuwt Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team. “Het is begrijpelijk dat werknemers in deze tijd kiezen voor zekerheid en daardoor vaak lang hetzelfde werk blijven doen. Toch kan dat een doodlopende weg worden. Geen enkele baan in de huidige arbeidsmarkt biedt op de lange termijn zekerheid: alleen al door de aanhoudende automatisering gaan tienduizenden banen verdwijnen. En de aanstaande aanpassing van het ontslagrecht zal ook gevolgen gaan hebben, aldus Koelemaij.

Jobhoppen

Kun je, om jezelf weerbaarder te maken op de veranderende arbeidsmarkt, dan beter gaan jobhoppen? Niet per se: juist op het gebied van interne verandering en doorstroming ziet Tempo-Team veel kansen. Koelemaij: “Het is belangrijk dat werknemers in hun functie blijvend worden uitgedaagd om hun blik te verruimen. Bijvoorbeeld door mee te draaien in andere teams of uiteenlopende projecten te doen. Werknemers moeten dat zelf ook initiëren ”

Investeren in jezelf

Volgens de HR-directeur moet vooral de houding ten opzichte van horizontale doorstroming veranderen. “Veelal wil men intern alleen maar bewegen bij een stap omhoog. Maar dat is echt niet meer van deze tijd. Een verandering op hetzelfde niveau is een kans en daarmee een investering in jezelf die zich later uitbetaald.”

Mentaliteit

Hoezeer een mentaliteitsverandering nodig is, blijkt wel uit de cijfers van het arbeidsmarktonderzoek. Minder dan de helft van de ondervraagde werkgevers en werknemers onderschrijft het cruciale belang van loopbaanbegeleiding. Bovendien vindt slechts 27 procent van de werknemers dat ze voldoende coaching van hun werkgever krijgen.

Win-win

Er is dus veel ruimte voor verbetering. Het stimuleren van interne doorstroming bij organisaties pakt volgens Tempo-Team voor zowel werknemers als werkgevers positief uit. Werknemers kunnen zich zonder risico verbreden en verdiepen, waardoor hun positie op de arbeidsmarkt beter wordt en ze sneller een externe stap durven te maken. Werkgevers krijgen hierdoor meer dynamiek en flexibiliteit in hun organisatie.