“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag krijgen

  • Ontslag komt altijd onverwacht. Reageer op de juiste manier.
  • Zet nooit direct een handtekening! Wij geven je vrijblijvend advies.
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ontslag krijgen kan niet zomaar. Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan en moet dit ook kunnen bewijzen. Dat neemt niet weg dat er heel wat op je af komt op het moment dat je ontslagen wordt. De meeste mensen die ontslag krijgen, hebben dit nog nooit eerder meegemaakt en weten ook niet goed wat zij moeten doen en hoe ze moeten reageren.

Wat moet je doen als je ontslag krijgt?

Bij ontslag krijgen is het heel belangrijk om op de juiste manier te reageren. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je je recht op een WW-uitkering kwijt raakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar wat moet je nou wel en wat moet je vooral niet doen? Wij geven je een paar belangrijke tips!

  1. Krijg je ontslag? Onderteken niets!
  2. Blijf redelijk
  3. Doe zelf geen voorstel
  4. Blijf op de vlakte
  5. Maak schriftelijk bezwaar als je ontslag krijgt
  6. Laat je niet naar huis sturen
  7. Alles op papier
  8. Onderhandel
  9. Laat jouw vaststellingsovereenkomst checken: Wij controleren deze gratis!
  10. Schakel hulp in!

1. Krijg je ontslag? Onderteken niets!

Het belangrijkste advies is om niets te ondertekenen. Ga nooit zomaar ergens mee akkoord. Al lijkt het voorstel nog zo mooi, schijn kan bedriegen. Sommige werkgevers proberen je misschien onder druk te zetten om te tekenen, maar probeer hier niet in te trappen. Je bent niet verplicht om direct iets te ondertekenen. Teken je toch en krijg je spijt, dan kun je binnen twee weken de vaststellingsovereenkomst nietig verklaren.

Krijg jij een ontslagvoorstel van jouw werkgever, dan heb je officieel twee weken bedenktijd. In die twee weken heb je de tijd om goed te bekijken wat jouw rechten zijn en of je een goed voorstel hebt ontvangen. Laat een voorstel van de werkgever altijd nakijken door een specialist om er zeker van te zijn dat je straks ook een WW-uitkering kunt krijgen en zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Tip:
Wil jij weten of jouw werkgever jou een goed voorstel heeft gedaan en of je hiermee inderdaad krijgt waar je recht op hebt en WW kunt aanvragen? Wij kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je controleren. Stuur jouw voorstel naar ons toe, dan bellen wij je op om met je door te spreken of je met een gerust hart kunt tekenen of dat er toch nog haken en ogen aan jouw vaststellingsovereenkomst zitten. 

2. Blijf redelijk

Krijg je ontslag, dan zal dit ook de nodige emoties bij je los maken. Waarschijnlijk ben je boos en verdrietig. Of misschien schaam jij je wel omdat je ontslag krijgt door iets dat jij zelf hebt veroorzaakt. Wat de situatie ook is, probeer altijd redelijk te blijven. De kans is groot dat je nog met elkaar om tafel moet om goede afspraken te maken. Een goede verstandhouding met de werkgever maakt het maken van afspraken een stuk makkelijker. Vind je het lastig om te onderhandelen of wil je eigenlijk liever geen contact meer met de werkgever? Schakel hier dan hulp bij in. Het gaat tenslotte om jouw toekomst!

Onze juridisch adviseurs staan voor je klaar. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken aan de hand daarvan wat de juiste vervolgstappen zijn. Je mag ons altijd bellen voor gratis juridisch advies op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

3. Doe zelf geen voorstel

Als je werkgever aan jou vraagt een voorstel op papier te zetten, ga hier dan niet op in. De werkgever moet als eerste zijn plannen op papier zetten. Laat bij onderhandelingen over een de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) en andere tegemoetkomingen ook altijd de werkgever met het eerste bod komen. Neem je zelf het initiatief, dan kan dit jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen.

4. Blijf op de vlakte

Laat je niet teveel uit de tent lokken. Neem de “bioscoophouding” aan. Veel luisteren en kijken, maar niet teveel zeggen. Dan kan je ook niets verkeerds zeggen.

Tip:
Boosheid, verdriet, ongeloof. Allemaal emoties die voorbij komen als je hoort dat je wordt ontslagen. Misschien is dit dan ook niet het beste moment om met het met je werkgever te hebben over de afspraken die jullie gaan maken.

Geef aan dat je tijd nodig hebt om de boodschap te verwerken en plan een andere afspraak in om het te hebben over de verdere afhandeling van het ontslag. Dit geeft je de kans om even bij te komen en ook alvast wat advies in te winnen. Zo kom je goed beslagen ten ijs en is het makkelijker om zakelijk te blijven.

5. Maak schriftelijk bezwaar als je ontslag krijgt

Maak altijd schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en geef hierbij aan dat je beschikbaar blijft voor werk. Zo laat je zien, dat jij wil blijven werken en dat je het niet eens bent met het ontslag. Dit is ook weer een belangrijke stap om je recht op een WW-uitkering te behouden. Bovenaan de pagina kun je een voorbeeldbrief downloaden die je kan gebruiken.

Ontslag ontkennen

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

6. Laat je niet naar huis sturen

Maak bezwaar als je werkgever je direct naar huis wil sturen of je direct je spullen moet inleveren. Ga niet zomaar akkoord en geef opnieuw aan dat je beschikbaar bent voor werk.

7. Alles op papier

Begint de werkgever mondeling over het ontslag, vraag hem dan altijd om dit op papier te zetten. Heb je een voorstel ontvangen? Neem dan gerust contact op met één van onze juridische medewerkers. Zij kunnen samen met jou bekijken of het een goed voorstel is of dat er wellicht nog te onderhandelen valt.

8. Onderhandel!

Doe jouw werkgever jou een ontslagvoorstel, dan kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat hierover te onderhandelen valt. De werkgever houdt er in zijn voorstel meestal al rekening mee dat je met een tegenbot zult komen. Ga je meteen akkoord, dan gooi je dus je eigen glazen in.

Het voelt misschien helemaal niet zo, maar als jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan, dan kan de werkgever meestal niets zonder jouw handtekening. Dit maakt jouw onderhandelingspositie natuurlijk wel sterker. Hou dit in je achterhoofd als je gaat onderhandelen.

Het belangrijkste punt waarover je kan onderhandelen is de hoogte van de transitievergoeding die je meekrijgt. Zorg dat je goed weet waar je staat. Wij geven je daar graag advies over. Zo kom je beslagen ten ijs en weet je waar je op in kan zetten. Daarnaast zou je ook nog kunnen onderhandelen over bijvoorbeeld de opzegtermijn, de auto of laptop van de zaak, vrijstellen van arbeid met behoud van loon en een eventueel concurrentiebeding. Zorg dat je hier zo goed mogelijk uitkomt, want jij bent straks degene die zonder baan zit.

9. Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis checken

Hebben jullie onderhandeld en zijn al jullie afspraken over het ontslag vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst? Dan nog is het heel belangrijk om dit document even te laten checken voor je uiteindelijk jouw handtekening zet. Dit document bepaalt straks namelijk of jij een WW-uitkering kan krijgen of niet. Zit de overeenkomst juridisch gezien niet goed in elkaar, dan kan dit grote problemen opleveren. Wij kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je checken. Zo weet je zeker dat alles klopt en kan je met een gerust hart tekenen.

10. Schakel hulp in!

Neem vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs. Ontslag krijgen is vervelend en brengt een onzekere tijd met zich mee. Onze juridische adviseurs kunnen je verder helpen en begeleiden bij het ontslag. Ook kunnen zij je (als dat nodig is) in contact brengen met een jurist of arbeidsrecht advocaat om het ontslag aan te vechten of te onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding.

Meer informatie