“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ik ben / word ontslagen wat nu?

  • Krijg je ontslag? Zorg dat je weet waar je recht op hebt.
  • Ga nooit zomaar akkoord met het ontslag!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ontslagen wat nu? Er komt nogal wat op je af als je wordt ontslagen. Waarschijnlijk ben je behoorlijk overdonderd en weet je niet goed hoe je moet reageren. Dit terwijl de manier waarop je reageert wel heel belangrijk is. De beslissingen die je nu maakt, hebben allemaal gevolgen voor de toekomst! Meestal weet je zelf niet zo goed wat de regels precies zijn. Daarom zetten wij de belangrijkste punten even voor je op een rijtje. 

De eerste reactie als je hoort dat je ontslag krijgt

Misschien zag je het al aankomen of misschien is het totaal onverwachts. Toch is de manier waarop je reageert op het moment dat je te horen krijgt dat je ontslagen wordt wel heel belangrijk. Het belangrijkste advies wat wij je kunnen geven is: teken niets! Werkgevers overdonderen je soms bewust en komen direct met een ontslagvoorstel op de proppen in de hoop dat jij meteen jouw handtekening zet. Trap hier niet in, want meestal valt er nog flink te onderhandelen over bijvoorbeeld de ontslagvergoeding die jij mee krijgt. 

Natuurlijk komen er de nodige emoties naar boven als je te horen krijgt dat je ontslagen wordt. Waarschijnlijk ben je boos en natuurlijk ook verdrietig. Of misschien schaam je je wel, omdat jij het ontslag zelf hebt veroorzaakt of ben je bang voor de toekomst. Al deze emoties kunnen je behoorlijk in de weg zitten bij het ontslag. Zo kan schaamte ervoor zorgen dat je geen hulp zoekt, terwijl dat wel hard nodig is en helpt boosheid niet bij de onderhandelingen met de werkgever. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het ontslag als iets heel zakelijks te zien. Je moet afspraken gaan maken over jouw toekomst!  

Wat de reden van het ontslag ook is en hoe goed de werkgever dit ook aan lijkt te willen pakken, neem altijd even contact op met onze juridische medewerkers voor advies over jouw situatie. Dit is gewoon gratis en zorgt ervoor dat jij hier zo goed mogelijk uit komt! Je kan altijd even bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Maak altijd bezwaar!

Wat de reden van het ontslag ook is, ga nooit zomaar akkoord met het ontslag. Doe je dat wel, dan kan dit ervoor zorgen dat je problemen krijgt bij het aanvragen van een WW-uitkering. Het is verstandig om altijd schriftelijk bezwaar in te dienen. Om dit te doen stuur je een aangetekende brief of een e-mail met leesbevestiging naar de werkgever. In de brief kan je aangeven dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je gewoon beschikbaar bent voor werk. Gebruik hiervoor gerust onze voorbeeldbrief. Deze kan je aanpassen naar jouw eigen situatie. Door deze brief te sturen heb je voor nu gedaan wat je moet doen. 

Advies nodig over jouw situatie? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Laat je goed informeren!

Iedere ontslagzaak is anders. Dat zorgt ervoor dat het lastig is om aan te geven wat je nu het beste kunt doen. Dit hangt echt af van jouw situatie en de manier waarop de werkgever je wil ontslaan. In sommige gevallen hoeft er alleen een vaststellingsovereenkomst nagekeken te worden of is het verstandig om te onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding. In andere gevallen is er een conflict waarbij bemiddeling kan helpen of moet je toch echt naar de rechter. 

Om jou te kunnen vertellen wat jij in jouw situatie het beste kan doen, is het belangrijk dat we precies weten wat er aan de hand is. Leg jouw situatie dan ook gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en geven je aan de hand daarvan het advies dat je nodig hebt om weer verder te kunnen. Dit is gewoon gratis en vrijblijvend. Laat jouw gegevens achter via het contactformulier of bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Let op: vaststellingsovereenkomst gekregen?

Heb jij van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst gekregen met de vraag om deze zo snel mogelijk te tekenen? Zet dan nooit meteen je handtekening! Laat deze overeenkomst altijd even gratis door ons checken. Onze juristen kijken of de overeenkomst goed in elkaar steekt, maar ook of je wel krijgt waar je recht op hebt. Zo weet je zeker dat je jouw eigen glazen niet per ongeluk ingooit.

Tip:
Heb je te horen gekregen dat je wordt ontslagen? Dan kun je wel wat tips gebruiken! Op onze site vind je alle informatie die je nodig hebt. En heb je specifieke vragen over jouw situatie? Dan mag je altijd vrijblijvend even contact opnemen met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies waar je weer mee verder kunt.

Heb jij een vaststellingsovereenkomst gekregen? Wij kunnen hem gratis voor je checken!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Wanneer heb ik een ontslagspecialist nodig?

Bij ontslag is het vaak verstandig om de hulp van een ontslagspecialist in te schakelen. Zelf weet je vaak niet goed waar je recht op hebt en de emoties die meespelen maken het lastig om zelf goed met de werkgever te onderhandelen. In onderstaande situaties is het sowieso slim om een ontslagspecialist in de arm te nemen:

  • Bij ontslag op staande voet: Bij ontslag op staande voet kan de ontslagspecialist zo snel mogelijk het ontslag aanvechten. De specialist zal zijn best doen om jouw loon veilig te stellen en jouw recht op een WW-uitkering te beschermen. Schaam je vooral niet en neem contact met ons op. Er valt vaak meer te redden dan je denkt!
  • Als de werkgever met een heel slecht ontslagvoorstel komt.
  • Als de werkgever eigenlijk geen goede reden heeft om jou te ontslaan. 
  • Bij collectief ontslag. In veel gevallen kan er een hogere transitievergoeding uit onderhandeld worden. 
  • Als er sprake is van ontslag vanwege disfunctioneren.
  • Ontslag om persoonlijke redenen. De specialist kan het ontslag aanvechten en zorgen dat jou niets te verwijten valt!
  • Ontslag op basis van je levensovertuiging of situatie (bijv. zwangerschapsverlof). Dit mag niet. Een specialist kan ervoor zorgen dat het ontslag nietig wordt verklaard. 
  • Als de werkgever naar de kantonrechter stapt om jou te ontslaan.
  • Bij een arbeidsconflict.
  • Hoger beroep: Het indienen van een verzoek tot schadevergoeding of een hogere ontslagvergoeding bij de rechter.

Wat doet een ontslagspecialist voor mij?

Als je te maken krijgt met ontslag komt er veel op je af. Vaak heb je dit nog niet eerder bij de hand gehad en weet je eigenlijk niet zo goed waar je recht op hebt. Toch staat er best veel op het spel. Jij raakt jouw inkomen kwijt, dus je moet zeker weten dat je straks eventueel een WW-uitkering aan kan vragen. Daarnaast is het belangrijk dat jij krijgt waar je recht op hebt. Ook al lijkt het voorstel van de werkgever heel netjes, dan nog is het belangrijk om in gedachten te houden dat de werkgever in dit soort situaties echt alleen aan zijn eigen portemonnee denkt. Het is belangrijk dat jij hetzelfde doet. Jij bent ten slotte degene die straks zonder baan zit! 

Een ontslagspecialist helpt je hierbij. Hij/zij kan jou precies vertellen waar je recht op hebt en of de manier waarop de werkgever het aanpakt juist is of niet. De ontslagspecialist kan:

  • Je advies geven, waarmee jij weer verder kan in de onderhandelingen met de werkgever.
  • De uiteindelijke vaststellingsovereenkomst voor je nakijken.
  • Je helpen het ontslag van tafel te vegen en jouw baan te behouden.
  • Jou de onderhandelingen uit handen nemen en ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uit komt. 
  • Jouw belangen behartigen bij de rechter of het UWV. 

Een ontslagspecialist vecht voor het behoud van jouw baan als je onterecht ontslagen bent en zorgt ervoor dat jij je recht op een WW-uitkering niet kwijt raakt. Bovendien kan de ontslagspecialist gaan onderhandelen met de werkgever. Die onderhandelingen kunnen gaan over de hoogte van de transitievergoeding die je mee krijgt en de manier van uitbetalen. Maar ook over de opzegtermijn of het vrijstellen van werk.

Als jij dat wil kan een ontslagspecialist je alleen adviseren of de hele zaak uit handen nemen. Maar net wat jij prettig vindt. Het kan zeker fijn zijn om alles uit handen te geven. Vaak spelen bij ontslag emoties een grote rol. Het is heel logisch dat je boos en verdrietig bent. Helaas helpen deze emoties vaak niet bij de onderhandelingen. Een ontslagspecialist kan de onderhandelingen op zich nemen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Zo hoef jij het gesprek met de werkgever niet meer aan. Dat scheelt je een hoop stress.

Wie betaalt de kosten als ik hulp inschakel bij ontslag?

Gaat het om ontslag, dan is het in negen van de tien gevallen zo dat de werkgever uiteindelijk opdraait voor deze kosten. Veel werkgevers stellen hier in de vaststellingsovereenkomst alvast een bedrag voor beschikbaar. Is dit bij jou niet het geval, dan zal de ontslagspecialist zijn/haar kosten meenemen in de onderhandelingen en ze dus proberen uit te onderhandelen. Komt jouw zaak uiteindelijk voor de rechter, dan besluit de kantonrechter uiteindelijk wie de kosten moet betalen. In veel gevallen zal je de kosten van de specialist in eerste instantie moeten voorschieten, maar krijg je die dus uiteindelijk weer terug. 

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over de situatie op het werk of heb je ergens hulp bij nodig? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies. Zij helpen je graag en brengen je als dat nodig is in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je kan ons bereiken op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even bellen, dan kun je jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier

Een ontslagvoorbeeld uit de praktijk

Bas werkt al 12 jaar bij een ICT-bedrijf. Onlangs is er een nieuwe leidinggevende gekomen. Sindsdien kan Bas niets meer goed doen. Er volgt een gesprek waarin Bas te horen krijgt dat de leidinggevende afscheid van hem wil nemen. Er wordt hem meteen een vaststellingsovereenkomst onder zijn neus geschoven. Bas is overdonderd. Dit had hij nooit verwacht. Hij is ook boos. Na 12 jaar mag je toch wel wat meer respect verwachten. Hij besluit niet te tekenen, maar neemt de vaststellingsovereenkomst mee naar huis. Een verstandige beslissing! Zo kan hij rustig bekijken wat er zoal in de overeenkomst staat, nadenken over wat hij zelf eigenlijk wil en juridisch advies inwinnen.

Soms doen werkgevers alsof je meteen moet tekenen. Dit is niet het geval. Teken nooit meteen, want dit kan nogal wat gevolgen hebben voor je toekomst! Neem het document in ontvangst en geef aan dat je er later op terug zult komen. Vervolgens kun je ons altijd bellen om samen de overeenkomst door te nemen.

Heb ik een ontslagspecialist nodig?

Twijfel je of het verstandig is om in jouw situatie een ontslagspecialist in te schakelen? Neem contact met ons op en wij geven je vrijblijvend advies. De deskundige medewerkers van Ontslag-Krijgen.nl helpen je de situatie juridisch inzichtelijk te maken. Je weet daardoor meteen of je een ontslagspecialist nodig hebt en waar je terecht kan.

Wij hebben goede contacten met ontslagspecialisten in heel Nederland. Of je nu in Rotterdam, Utrecht, Groningen, Almelo of Amsterdam woont, wij hebben altijd een ontslagspecialist voor jou in de buurt.

Meer informatie