“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvolgorde afwijkingen

  • Soms houdt een werkgever zich niet aan de ontslagvolgorde.
  • Mag dit wel? Wij kunnen het voor je bekijken!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Alleen bij ontslag wegens economische redenen mag een werkgever de ontslagvolgorde niet zelf bepalen. In dat geval moet hij zich houden aan het afspiegelingsbeginsel. Toch zijn er ook afwijkingen mogelijk in de ontslagvolgorde. Wanneer mag een werkgeven wel of niet afwijken van de ontslagvolgorde? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat is de officiële ontslagvolgorde?

Vindt er ontslag plaats om bedrijfseconomische redenen, dan zal de werkgever eerst alle tijdelijk contracten moeten beëindigen en flexibele werknemers zoals uitzendkrachten moeten ontslaan. Hierna komen pas de werknemers met een vast contract aan de beurt. Wil de werkgever het ontslag laten lopen via het UWV, dan zal hij het afspiegelingsbeginsel moeten toepassen. Hierdoor wordt het ontslag eerlijk verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen binnen het bedrijf. 

In welke situaties zijn ontslagvolgorde afwijkingen toegestaan?

In bepaalde situaties mag een werkgever van deze officiële ontslagvolgorde afwijken. Dit kan bijvoorbeeld als:

  • Een bepaalde medewerker onmisbaar is voor het bedrijf. 
  • Het gaat om een werknemer met een zwakke positie op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld een handicap. 
  • Een werknemer wordt uitgeleend aan een ander bedrijf en zij deze werknemer niet kwijt willen. 
  • In de cao andere afspraken over het ontslag zijn gemaakt. Hier kan bijvoorbeeld in zijn opgenomen dat er geen gebruik wordt gemaakt van het afspiegelingsbeginsel, maar dat er een selectie wordt gemaakt naar kwaliteit. 

Houdt jouw werkgever zich niet aan de ontslagvolgorde? Neem gerust contact op voor advies!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Andere manieren om van de ontslagvolgorde af te wijken

De meeste werkgevers weten eigenlijk wel heel goed welke werknemers zij graag willen houden en van wie zij liever afscheid nemen. Het afspiegelingsbeginsel zit ze hierbij flink in de weg. Toch is dit eigenlijk ook best makkelijk te omzeilen. Zo besluiten veel werkgevers om helemaal geen ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV, maar om zelf te bepalen wie zij een ontslagvoorstel doen. Zij proberen de werknemers die zij wel kwijt willen zover te krijgen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. 

Krijg jij een ontslagvoorstel van de werkgever en wordt hierbij aangegeven dat de ontslagreden te maken heeft met de financiële positie van het bedrijf? Probeer dan zelf eens het afspiegelingsbeginsel toe te passen. Ben jij wel degene die eruit moet als het via de officiële weg gaat? Zo niet, dan zou je kunnen overwegen om niet te tekenen. De werkgever kan je dan op geen enkele andere manier ontslaan. Je kan deze informatie ook gebruiken om te onderhandelen over een hogere transitievergoeding

Krijg je ontslag? Schakel hulp in!

Al met al is het eigenlijk altijd slim om hulp in te schakelen als je te maken krijgt met ontslag. Alleen zo weet je zeker dat alles volgens de regels gaat en dat jij ook krijgt waar je recht op hebt. Heb jij hulp nodig of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Bel dan eens met onze juridische medewerkers op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Zij geven je vrijblijvend juridisch advies en helpen je verder. Wil je liever dat zij jou even bellen? Laat dan je gegevens achter via ons contactformulier

Meer informatie