“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

CWI Centrum voor Werk en Inkomen

  • Het CWI bestaat niet meer. Dit is het UWV geworden.
  • Ontslag via het UWV kan bij economische redenen of na twee jaar ziekte.
  • Heb je hulp nodig bij ontslag? Wij helpen je vrijblijvend verder!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Als jouw werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen via het UWV, dan moet hij een ontslagvergunning aanvragen. Het voormalige Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), tegenwoordig het UWV, beoordeelt of de ontslagaanvraag redelijk is.

Let op:
Het CWI bestaat niet meer. De activiteiten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) zijn sinds 1 januari 2009 onderdeel geworden van het UWV WERKbedrijf. Je kan bij twee soorten ontslag te maken krijgen met het UWV. Ook regelen zij alle zaken omtrent de WW-uitkering.

Wanneer kan de werkgever ontslaan via het UWV?

Jouw werknemer kan de arbeidsovereenkomst niet in alle gevallen beëindigen via het UWV. Ontslag via het UWV (het oude CWI) kan alleen als er sprake is van:

  1. Bedrijfseconomische redenen;
  2. Een werknemer twee jaar of langer ziek is.

1. Ontslag om bedrijfseconomische redenen

Gaat het financieel niet goed met het bedrijf, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Dit heet dan: ontslag om bedrijfseconomische redenen. De werkgever moet met cijfers kunnen aantonen dat het inderdaad slecht gaat met het bedrijf en mag niet zomaar zelf kiezen wie er ontslagen moeten worden. Dit moet worden vastgesteld via het afspiegelingsbeginsel. Ben jij één van de werknemers die eruit moet, dan ontvang je een brief van het UWV met hierin de onderbouwing van de werkgever en de mogelijkheid om in verweer te gaan. Doe dit altijd, al is het maar om je recht op een uitkering veilig te stellen.

2. Ontslag na twee jaar ziekte

Ben je twee jaar ziek en heeft de werkgever goed meegewerkt aan het re-integratieproces, dan mag de werkgever tot ontslag overgaan. De werkgever kan hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Mocht jij het idee hebben dat de werkgever meer had kunnen doen, dan kun je dit laten weten bij het UWV. Zij kunnen de werkgever dan een sanctie opleggen.

Wanneer is er geen ontslagvergunning van het UWV nodig?

In de volgende situaties heeft de werkgever geen ontslagvergunning nodig van het UWV:

Ambtenaar en UWV

Vanaf 1 januari 2020 vallen de meeste ambtenaren onder het gewone ontslagrecht en kan het zijn dat je in bepaalde gevallen met het UWV te maken krijgt. Val jij als ambtenaar nog onder het ambtenarenrecht, dan speelt het UWV geen directe rol bij het ontslag als ambtenaar, maar weer wel bij het vinden van een nieuwe baan. Ook kun je als ambtenaar meestal gewoon een WW-uitkering krijgen. Daarnaast kom je wellicht in aanmerking voor een bovenwettelijke uitkering.

Zoek hulp en advies

Bij een (dreigende) ontslag situatie is het altijd verstandig om hulp in te roepen van een juridisch adviseur. Die adviseur staat je bij met de hoeveelheid vragen die je krijgt. Tevens kan een juridisch adviseur je helpen jouw rechten, jouw WW-uitkering en een mogelijke ontslagvergoeding zeker te stellen.

Tip:
Op zoek naar betrouwbare en goede hulp? Onze adviseurs helpen je vrijblijvend verder. Zij bespreken jouw situatie en adviseren welke vervolgstappen verstandig zijn. Vul vrijblijvend ons contactformulier in en wij bellen je terug. Je kan ons ook direct zelf bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie