Zelf ontslag nemen doe je bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt gevonden. Ook nemen sommige mensen zelf ontslag wanneer ze niet tevreden zijn over hun huidige baan. Je kan in zo’n geval schriftelijk aan de werkgever laten weten, dat je ontslag neemt. Hierbij moet je wel rekening houden met de opzegtermijn. In goed overleg met de werkgever kun je eventueel afspreken dat je in de opzegtermijn je vakantiedagen opneemt.

Let op: Als je zelf ontslag neemt verlies je in principe jouw recht op een WW-uitkering. Er zijn in sommige gevallen manieren om je recht op WW te behouden. Bel onze juridische adviseurs vrijblijvend op 0900 – 44 55 600 (€ 0,40/minuut).

Ontslag nemen en WW-uitkering

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wilt nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega’s overweg of je wilt je met andere dingen gaan bezighouden. Wanneer je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een WW-uitkering. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten. Ook als je ontslag neemt in je proeftijd heb je geen recht op WW.

Bijzondere omstandigheden WW-uitkering

Als je zelf ontslag neemt kun je in sommige bijzondere gevallen wel recht op een WW-uitkering behouden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

  • Doordat je met je partner moest verhuizen, bedraagt de werktijd van en naar werk nu meer dan drie uur. Dit kan bijvoorbeeld voorvallen wanneer het bedrijf van je partner verhuist of je partner moet verhuizen vanwege een reorganisatie.
  • Je bent ziek geworden door problemen op het werk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je op werk wordt gepest, de werkdruk te hoog is of omdat de werkgever blijft dreigen met ontslag.
  • Je moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en de werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering.

Vindt je dat op jouw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Neem dan altijd eerst contact op met een ontslagspecialist, voordat je daadwerkelijk ontslag neemt. De ontslagspecialist heeft jarenlange ervaring met ontslagzaken en kent de regels. Zonder deze hulp is het lastig het recht op een WW-uitkering veilig te stellen.

Ontslag nemen met wederzijds goedvinden

Zie je het echt niet meer zitten op het werk, dan is het misschien verstandig om dit aan de werkgever te laten weten. Geef aan hoe je erin staat en dat je eigenlijk zelf ontslag wilt nemen. Vraag de werkgever of hij wilt meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden. De werkgever zet dan alles op de juiste manier op papier en jij kan, door deze vorm van ontslag, toch je uitkering behouden.

Zelf ontslag nemen via kantonrechter

Je kunt ook zelf ontslag nemen, door bij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dat kun je doen als je vindt dat de werkgever zich zeer onfatsoenlijk of onzorgvuldig heeft gedragen. Je eigen ontslag aanvragen bij de kantonrechter vereist goede voorbereiding. Je moet het ontslag goed beargumenteren als je er een ontslagvergoeding uit wilt slepen of als je jouw recht op WW wilt behouden.

Nieuwe baan en WW-uitkering

Bij je nieuwe werkgever krijg je in de meeste gevallen een tijdelijk contract. Wanneer je vervolgens binnen 6 maanden deze nieuwe baan verliest, bestaat de kans dat je geen recht hebt op een WW-uitkering. Het UWV beoordeelt of er sprake is van verwijtbare werkloosheid. In die beoordeling wordt ook de opzegging van het eerdere dienstverband meegenomen. Oordeelt het UWV dat je verwijtbaar werkloos bent, dan krijg je geen WW-uitkering. Komt het UWV tot de conclusie dat je verminderd verwijtbaar werkloos bent, dan word je gekort op je WW-uitkering.

 

1012 klanten beoordelen de NAB met gemiddeld een 8,6.