“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagaanvraag UWV

  • Maak altijd bezwaar tegen de ontslagaanvraag.
  • Onze jurist of advocaat haalt voor jou het onderste uit de kan!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Wat is een ontslagaanvraag UWV?

Een werknemer ontslaan kan je niet zomaar. De werkgever moet in sommige gevallen het UWV om toestemming vragen. Het verzoek van de werkgever om jou te mogen ontslaan, wordt de ontslagaanvraag genoemd. De werkgever kan bij het UWV terecht voor:

  • ontslag om bedrijfseconomische redenen;
  • ontslag na twee jaar ziekte.

Als de werkgever een ontslagvergunning aanvraagt bij het UWV moet de werkgever deze aanvraag goed onderbouwen met cijfers en verslagen. De brief die jij vervolgens van het UWV krijgt, is een kopie van deze ontslagaanvraag. Misschien wist je al dat je werkgever je wilde ontslaan. Maar het kan ook zijn, dat je compleet wordt overvallen door dit mogelijke ontslag. Je krijgt helaas maar heel even de tijd om te wennen aan dit bericht, want nu ben jij aan zet!

Wat moet je doen na het ontvangen van een ontslagaanvraag?

Nadat je de ontslagaanvraag van het UWV hebt ontvangen ben jij aan zet. Maar wat moet je doen? Je hebt twee mogelijkheden:

  1. Je doet niets en wacht gewoon af wat het UWV met de ontslagaanvraag doet;
  2. Je maakt bezwaar tegen de ontslagaanvraag.

1. Niets doen na ontslag

Helemaal niets doen is niet verstandig en gaat eigenlijk alleen maar op als je heel zeker bent van jouw zaak. Je bent ervan overtuigd dat jouw werkgever geen toestemming krijgt voor het ontslag. Maar zelfs als je het prima vindt dat je ontslagen wordt, moet je wel iets doen. Je moet namelijk jouw WW-uitkering zeker stellen. Want word je verwijtbaar werkloos, dan krijg je geen WW-uitkering! Daarnaast adviseren wij altijd de hulp van een advocaat of jurist in te schakelen. Een advocaat of jurist zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt en dat het ontslag goed geregeld wordt.

2. Je laat checken of bezwaar maken zin heeft

De andere optie is om bezwaar te maken tegen het ontslag. Bezwaar maken tegen jouw ontslagaanvraag kan veel opleveren, zoals:

  • jouw WW-uitkering veilig stellen;
  • de ontslagprocedure vertragen, waardoor je langer een inkomen hebt;
  • de kans vergroten om toch in onderhandeling te kunnen met je werkgever om een schikking te treffen;
  • een transitievergoeding;
  • de werkgever een sanctie opleggen als er niet genoeg aandacht is geweest voor de re-integratie van een zieke werknemer.

Als jouw ontslag via het UWV loopt, krijg je in principe gewoon een transitievergoeding, maar meestal is dit de basisvergoeding. Vaak lukt het samen met een advocaat om de ontslagprocedure bij het UWV te doorbreken. De advocaat kan in onderhandeling gaan met de werkgever en tot een schikking komen. Hierbij kan hij ook proberen om er een hogere vergoeding voor je uit te slepen.

Tip:
Wist je dat het ook bij lage inkomens en lange of juist korte dienstverbanden de moeite waard is om een advocaat een check te laten doen van jouw ontslagaanvraag en ontslagvergoeding. Wat jouw situatie ook is, wij geven je graag advies en brengen je vrijblijvend in contact met een specialist. Neem contact op en krijg waar je recht op hebt bij ontslag!

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wat moet je nu doen? Alles begint met de ontslagaanvraag. Is de ontslagreden wel terecht? Is het afspiegelingsbeginsel wel toegepast? Heeft de werkgever wel genoeg inspanning geleverd om je aan het werk te houden? Welke mogelijkheden heb je om ontslag te voorkomen? Is er nog een mogelijkheid om er een ontslagvergoeding uit te slepen? Je bereikt eigenlijk het meeste met kennis van zaken. Zelf kom je misschien al een heel eind, maar met juridische hulp bereik je nog veel meer. Een advocaat of jurist kan goed inschatten welke opties er zijn en welke onderliggende problemen op de loer liggen. Daarnaast wordt je vaak serieuzer genomen met de professionele hulp van een advocaat aan jouw zijde.

Neem contact met ons op en krijg waar je recht op hebt!

Wil je de kans op succes zo groot mogelijk maken of twijfel je of je bezwaar wil maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze juridisch adviseurs geven je graag advies en kunnen je in contact brengen met de juiste advocaat of jurist bij jou in de buurt. Zij zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt bij ontslag of kunnen jouw ontslag aanvechten als deze onterecht is.

Meer informatie