De laatste jaren eisen werknemers steeds vaker een hogere ontslagvergoeding, vooral bij vaststellingsovereenkomsten (VSO). Waar mensen eerst genoegen namen met de standaard transitievergoeding onderhandelen ze nu steeds vaker over een hoger bedrag. Juridische hulp inschakelen bij ontslag is inmiddels heel normaal geworden. Werknemers doen dat uit zichzelf of op advies van anderen die ook “meer geld” mee kregen. Bij De Nationale Adviesbalie helpen wij gratis bij het controleren van je VSO én bij het onderhandelen over de voorwaarden.

Onderhandelen is logisch maar overschat het niet

In veel gevallen is het verstandig om een jurist te laten onderhandelen over de voorwaarden in een vaststellingsovereenkomst.

 

“Werknemers die denken dat hun werkgever geen goede reden heeft om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, willen vaak onderhandelen over een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding. Deze werknemers geven vaak aan dat ze er het maximale eruit willen halen,” zegt Ilse, arbeidsjurist bij De Nationale Adviesbalie.

Het is begrijpelijk dat werknemers willen onderhandelen. Maar sommige advocaten en juristen moedigen mensen aan om het onderste uit de kan te eisen, terwijl dat helemaal niet haalbaar is. Ook verhalen van anderen dragen bij aan het idee dat er altijd meer te halen valt. Daardoor hebben mensen soms te hoge verwachtingen, die in de praktijk niet altijd haalbaar zijn.

Die verwachtingen komen niet alleen door juristen of verhalen. Ook de manier waarop iemand wordt ontslagen, speelt daarin mee.

Van onvrede naar conflict bij ontslag

Het begint vaak met het gevoel dat je niet meer op je plek zit of dat je buitengesloten wordt In plaats van het gesprek aan te gaan, melden sommige werknemers zich ziek of willen ze direct vertrekken met een hoge vergoeding.

Ook werkgevers spelen hier soms een rol in. Ze sturen aan op ontslag zonder duidelijke reden. Werknemers worden onverwacht uitgenodigd voor een gesprek en krijgen een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangeboden.Zo’n voorstel roept vaak emoties op. Het zorgt er juist voor dat werknemers willen onderhandelen over betere voorwaarden.

Wat is wél realistisch?

Bij ontslag willen mensen vaak dat er recht wordt gedaan aan hun situatie. Ze willen eerlijk behandeld worden en het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt. Die wens is begrijpelijk, maar dat betekent niet altijd dat hoge eisen of verwachtingen realistisch zijn. Bij De Nationale Adviesbalie kijken juristen daarom altijd naar wat er wél haalbaar is.

“In bijna alle gevallen zorgen we voor betere voorwaarden voor onze cliënten. Vaak gaat het om een hogere ontslagvergoeding, een langere opzegtermijn of vrijstelling van werk. Soms gaat alleen maar om het veiligstellen van een WW-uitkering, de uitbetaling van vakantiedagen of spullen van het bedrijf die een werknemer mag houden, zoals een laptop of telefoon,” zegt Ilse van De Nationale Adviesbalie. “We doen geen beloftes die niet haalbaar zijn. We leggen werknemers uit wat in hun situatie wél mogelijk is.”

Wat zijn je rechten bij ontslag?

Bij ontslag op initiatief van de werkgever heb je in principe recht op een transitievergoeding. Deze wettelijke vergoeding bedraagt een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt jaar, met in 2025 een maximum van 89.000 euro of één jaarsalaris als dat hoger is.

In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen, kan een rechter naast de transitievergoeding ook een billijke vergoeding toekennen.

Let op:
Dit gebeurt alleen bij een juridische procedure en niet bij een vaststellingsovereenkomst. De kans op zo’n extra vergoeding is klein en hangt sterk af van de omstandigheden.

In veel gevallen wil de werkgever het ontslag in goed overleg regelen met een vaststellingsovereenkomst. Bij een VSO is een vergoeding niet verplicht, maar in de praktijk wordt vaak minimaal de wettelijke transitievergoeding aangeboden. Soms komt daar nog iets bovenop, bijvoorbeeld een extra maand salaris of vrijstelling van werk met behoud van loon.

Ben je onzeker over het ontslag of het voorstel dat je hebt ontvangen? Vraag je je af of er misschien meer uit te halen valt dan alleen de standaardvergoeding? Dan is het belangrijk om goed advies in te winnen en te weten wat in jouw situatie haalbaar is. Elk ontslag is anders. Wat bij de één lukt, hoeft bij de ander niet te passen. Onze juristen kijken met je mee en geven eerlijk advies, zodat je weet waar je aan toe bent.

Laat ons jouw VSO gratis controleren

Een vaststellingsovereenkomst bevat belangrijke afspraken over o.a. je ontslagvergoeding, vakantiedagen, opzegtermijn, geheimhouding en je recht op een WW-uitkering. Eén verkeerde afspraak kan grote (financiële) gevolgen hebben.

Onze juristen controleren jouw VSO gratis en kunnen, als jij dat wilt, ook de onderhandeling met je werkgever voor je overnemen. Je hoeft het gesprek dan niet zelf te voeren. Wij verhalen onze kosten op de werkgever. Doet je werkgever dat niet, dan nemen wij de kosten voor onze rekening.

We begrijpen dat dit een onzekere en emotionele tijd kan zijn. Daarom sta je er bij ons niet alleen voor. Neem vandaag nog contact met ons op via [telefoonnummer] of vul het contactformulier in. Binnen een uur heb je een van onze begripvolle medewerkers aan de lijn!