Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid kan op twee manieren geregeld worden:
- Met een vaststellingsovereenkomst (VSO);
- Een ontslagprocedure bij het UWV.
Beide opties hebben invloed op je recht op een uitkering en een transitievergoeding. Wij leggen de verschillen uit en waarom juridisch advies belangrijk is vóór ondertekening of bezwaar. Met de juiste hulp krijg je waar je recht op hebt!
1. Ontslag met een VSO
Een VSO is een ontslagregeling waarin jij en je werkgever afspraken maken over het einde van je dienstverband. Dit geeft jou de kans om onder gunstige voorwaarden te vertrekken. Denk aan bijvoorbeeld: een hogere transitievergoeding, een langere opzegtermijn of vrijstelling van werk met behoud van salaris.
Een VSO kan een goede optie zijn als je werkgever je wil ontslaan wegens:
- Bedrijfseconomische redenen: bijvoorbeeld bij een reorganisatie of bezuinigingen;
- Langdurige ziekte: Als je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent en er geen kans op herstel is binnen 26 weken;
- Een arbeidsconflict: als de samenwerking niet meer goed loopt en beide partijen een rechtszaak willen voorkomen;
- Disfunctioneren: als je werkgever vindt dat je niet goed functioneert, maar geen ontslag via de kantonrechter wil aanvragen.
Gratis controle en onderhandeling VSO
Let op: Werkgevers zetten vaak druk om snel te tekenen. Doe dit niet zomaar! Laat jouw VSO altijd controleren voordat je akkoord gaat. Onze juristen controleren jouw VSO gratis en zorgen ervoor dat je geen rechten misloopt. Daarnaast nemen wij de onderhandeling met de werkgever kosteloos voor onze rekening. Wij verhalen de kosten direct op de werkgever. Mocht jouw werkgever ons niet betalen, dan is dat ons risico. Voor jou is onze dienstverlening dus altijd gratis!
“Onze juristen onderhandelen in 95% van de gevallen betere voorwaarden uit. Maak hier gebruik van: dit kost jou niets!”
Wil je jouw VSO laten controleren of heb je hulp nodig bij de onderhandelingen? Stuur dan je vaststellingsovereenkomst naar ons op via ons contactformulier. Binnen één uur nemen we contact met je op! Of bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).
2. Ontslag via het UWV
Een werkgever kan een ontslagprocedure bij het UWV starten in de volgende gevallen:
- Bedrijfseconomisch ontslag: Bij reorganisatie, bezuinigingen of structurele werkvermindering;
- Langdurige ziekte: Als je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent en er geen kans op herstel is binnen 26 weken.
Het UWV beoordeelt of de ontslagaanvraag van de werkgever aan de regels voldoet. In theorie is dit een eerlijke procedure, maar in de praktijk gaat het vaak mis. Werkgevers maken regelmatig fouten in de ontslagaanvraag. Wij zien vaak dat werkgevers:
- Fouten maken bij bedrijfseconomisch ontslag: Bijvoorbeeld door het afspiegelingsbeginsel verkeerd toe te passen of geen herplaatsingsmogelijkheid aan te bieden;
- Werknemers onterecht ontslaan bij langdurige ziekte: Een werkgever mag pas na twee jaar ziekte een ontslagaanvraag indienen en alleen als re-integratie écht niet meer mogelijk is;
- Onvoldoende bewijs leveren voor de noodzaak van het ontslag: Bijvoorbeeld als een bedrijf zegt dat het financieel slecht gaat, maar ondertussen nieuw personeel aanneemt.
Twijfel je of jouw ontslag via het UWV terecht is? Of is je bezwaar afgewezen en wil je beroep instellen? Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Wij brengen je in contact met een arbeidsrechtadvocaat die je helpt je rechten te beschermen en de juiste vervolgstappen te nemen.
Wat is beter: een VSO of ontslag via het UWV?
Of ontslag via een VSO of het UWV beter is, hangt af van jouw situatie. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij:
Tabel: Overzicht voor- en nadelen ontslag via een VSO of ontslag via het UWV
Aspect | Ontslag via VSO | Ontslag via het UWV |
Snelheid | Snel
De jurist of jijzelf maakt direct afspraken met de werkgever. |
Langzaam
Het UWV controleert de ontslagaanvraag. Dit duurt over het algemeen wat langer. |
Onderhandelingsruimte | Ja
Je kunt afspraken maken over ontslagvergoeding, vrijstelling van werk en andere voorwaarden. |
Nee
De werkgevermoet voldoen aan de wettelijke eisen. Bijvoorbeeld: uitbetaling van transitievergoeding. |
WW-uitkering | Ja
Mits de VSO voldoet aan de voorwaarden van het UWV. Onze jurist controleert dit gratis voor je. |
Ja
Omdat het UWV het ontslag beoordeelt en goedkeurt. |
Bezwaar mogelijk | Nee
Zodra je tekent stem je in met het ontslag. Echter is er wel een bedenktermijn van 14 dagen. |
Ja
Je kunt na de goedkeuring van het ontslag door het UWV binnen twee maanden bezwaar maken bij de kantonrechter. |
Geschikt bij ziekte van 2 jaar | Niet ideaal
Het is mogelijk, maar wanneer de VSO niet goed is opgesteld kan het gevolgen hebben voor je WIA-uitkering. Controle door een jurist is altijd noodzakelijk. |
Ja
De werkgever moet aantonen dat er voldoende re-integratie inspanningen zijn geweest.
|
Zoals je ziet, hebben beide opties hun voor- en nadelen. Welke route het beste bij jouw situatie past, hangt af van de omstandigheden en wat je belangrijk vindt. Het is cruciaal juridisch advies in te winnen. Eén fout kan grote gevolgen hebben.
Krijg waar je recht op hebt!
Krijg jij te maken met ontslag via het UWV of een vaststellingsovereenkomst? Wij helpen je in beide gevallen!
Wacht niet af! Of je werkgever nu kiest voor een ontslag via het UWV of je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbiedt, je hebt rechten. Wij adviseren jou vrijblijvend over de juiste vervolgstappen en denken met je mee!
- Gratis controle van jouw VSO: Laat onze juristen jouw vaststellingsovereenkomst nakijken zodat je zeker weet dat je niets misloopt;
- Hulp bij onterecht ontslag via het UWV: Controleer of de ontslagprocedure eerlijk verloopt en dien indien nodig bezwaar in;
- Beroep bij de kantonrechter: Als bezwaar bij het UWV niets oplevert, helpen wij je met de juridische stap naar de rechter;
- Snel en vrijblijvend advies: Binnen één uur krijg je duidelijkheid over jouw situatie.
Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Wij zorgen dat je zo goed mogelijk uit deze situatie komt.