Als je ziek bent en het niet eens bent met het oordeel van je bedrijfsarts, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Je kan allerlei vragen hebben. Is de voorgestelde re-integreren verplicht? Zijn de voorgestelde uren wel haalbaar? Veel werknemers weten niet dat ze in zo’n situatie niet alleen een deskundigenoordeel bij het UWV kunnen aanvragen, maar ook recht hebben op een second opinion bij een andere bedrijfsarts. We leggen uit hoe dit werkt en wat jouw rechten zijn.
Wanneer vraag je een second opinion aan?
Je kunt een second opinion aanvragen als je twijfels hebt over het advies van je bedrijfsarts. Een second opinion biedt een onafhankelijk advies van een andere bedrijfsarts. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat voor jou haalbaar is en geeft vaak meer vertrouwen in het proces. In de volgende situaties kan je bijvoorbeeld en second opinion aanvragen:
- Wanneer je weer moet re-integreren.
De bedrijfsarts zegt dat je weer kunt gaan opbouwen. Dit voelt voor jou niet prettig want je ervaart nog veel klachten. - Bij werkhervatting.
Jij wilt graag weer aan het werk, maar de bedrijfsarts vindt dit niet verantwoord. - Bij het bepalen of het werk geschikt is.
Je twijfelt over welke taken je wel en niet aankunt. Je kan je niet vinden in het advies van je bedrijfsarts.
Let op: alleen jij als werknemer kunt een second opinion aanvragen. Je werkgever mag dit niet doen.
Hoe vraag je een second opinion aan?
Je dient de aanvraag voor een second opinion in bij de bedrijfsarts die je heeft onderzocht. Deze arts moet jouw verzoek accepteren. Meestal gaat een bedrijfsarts akkoord. Enkel wanneer er zwaarwegende redenen zijn om te weigeren, bijvoorbeeld als een second opinion medisch niet nuttig is, wordt een verzoek afgewezen. Als jouw verzoek wordt afgewezen kan je een klacht indienen bij de arbodienst of bedrijfsarts.
Wie voert de second opinion uit?
Een second opinion wordt gedaan door een bedrijfsarts van een andere arbodienst. Welke arts dit precies is, hangt af van de afspraken tussen jouw werkgever en de arbodienst. Het advies van deze arts is niet bindend, maar jouw eigen bedrijfsarts moet het wel serieus meenemen in zijn oordeel.
Wie betaalt de second opinion?
De kosten voor een second opinion worden door je werkgever betaald. Wanneer je besluit een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen dan zijn die kosten wel voor jou.
Juridische ondersteuning
Heb je vragen over je rechten of heb je juridische ondersteuning nodig? Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij staan voor je klaar!