Een werkgever en werknemer kwamen overeen om het dienstverband te beëindigen en legden dit vast in een vaststellingsovereenkomst (VSO). In de VSO stond dat de werknemer recht had op een eindafrekening met onder andere vakantiedagen en declaraties. Daarnaast spraken ze af dat er na de uitbetaling niets meer van elkaar gevorderd kon worden (finale kwijting). Toch eiste de werknemer na ontvangst van de eindafrekening alsnog een vergoeding voor verlofdagen en laadkosten. De rechtbank Overijssel beoordeelde of de werkgever deze vordering moet betalen.
Laadkosten: niet gedeclareerd, dus geen recht op vergoeding
De werknemer vorderde achteraf nog de laadkosten van zijn elektrische leaseauto. De rechter wees dit af, omdat de werknemer deze kosten niet tijdig had gedeclareerd. In de vaststellingsovereenkomst stond duidelijk dat alleen vooraf ingediende declaraties vergoed zouden worden. Aangezien de werknemer dit niet had gedaan, kon hij hier geen aanspraak meer op maken.
Werkgever moet verlofdagen toch betalen
Naast een vergoeding voor de laadkosten eiste de werknemer ook compensatie voor niet-opgenomen verlofdagen. De werkgever weigerde deze echter uit te betalen, met het argument dat de werknemer in januari 2024 minder had gewerkt dan afgesproken. Bovendien stelde de werkgever dat deze vrijstelling van werk al was verrekend met de openstaande verlofdagen.
De rechter stelde de werknemer in het gelijk. Volgens de wet mag een werkgever niet zonder instemming van de werknemer verlofdagen inhouden. Daarnaast stond in de vaststellingsovereenkomst expliciet dat openstaande vakantiedagen bij de eindafrekening zouden worden meegenomen. Omdat dit niet was gebeurd, moest de werkgever de verlofuren, plus een wettelijke verhoging van 25%, uitbetalen.
Finale kwijting betekent niet dat afspraken geschonden mogen worden
Bij een vaststellingsovereenkomst wordt vaak afgesproken dat werkgever en werknemer na de eindafrekening geen verdere financiële claims meer tegen elkaar kunnen indienen. Dit wordt finale kwijting genoemd. Toch betekent dit niet dat een werkgever zich niet meer aan de gemaakte afspraken hoeft te houden. In dit geval was afgesproken dat vakantiedagen zouden worden uitbetaald, maar dit was niet gebeurd. De werknemer had daardoor alsnog recht op zijn geld.
Heb je twijfels over je vaststellingsovereenkomst? Zelfs met een finale kwijting kun je in sommige gevallen nog steeds een vergoeding eisen. Laat onze arbeidsrechtjurist jouw VSO gratis controleren en voorkom dat je belangrijke zaken misloopt! Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.