Bij een bedrijf waar thuiswerken de norm is, vond de werkgever dat een werknemer te weinig uren had gewerkt. Hij beschuldigde haar van dagdieverij (fraude met werktijd) en gaf haar ontslag op staande voet. De werknemer vocht het ontslag aan bij de rechter. Volgens haar was er geen sprake van fraude en de rechter gaf haar gelijk.
Betrouwbaarheid van registratiesysteem betwist
De werkgever baseerde de beschuldiging op gegevens uit systemen die telefoongesprekken, e-mails en Whatsappberichten bijhouden. Maar de rechter stelde dat dit geen volledig beeld gaf van de werkzaamheden van de werknemer. Naast het beantwoorden van berichten en telefoontjes heeft ze mogelijk ook andere taken uitgevoerd, zoals het maken van berekeningen en het uitzoeken van zaken. Omdat deze werkzaamheden niet worden vastgelegd in het systeem, kon niet worden bewezen dat ze minder had gewerkt.
Ontslag op staande voet te zwaar middel
Zelfs als het was aangetoond dat de werknemer minder had gewerkt dan afgesproken had de werkgever niet direct tot ontslag op staande voet mogen overgaan. De rechter vond dat de werkgever eerst in gesprek had moeten gaan met de werknemer en afspraken had moeten maken over verbetering. Dit was extra belangrijk, omdat de werkgever eerder had aangegeven dat de werknemer goed functioneerde. In zo’n geval wordt verwacht dat een werkgever een lichtere maatregel kiest, zoals een waarschuwing of verbeterplan.
Werknemer blijft in dienst
Omdat de rechter oordeelde dat het ontslag onterecht was, heeft hij het vernietigd. De werknemer behoudt haar baan en heeft recht op loon. Ben jij ook op staande voet ontslagen? Neem contact met ons op en wij bespreken of jouw ontslag terecht is. Indien nodig brengen wij je in contact met een van onze ervaren arbeidsrechtadvocaten. Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in en wij zorgen dat je de juiste hulp krijgt.