“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geheimhoudingsverklaring in VSO

  • Staat er in jouw VSO een geheimhoudingsverklaring?
  • Wij leggen je uit waarom en controleren jouw ontslagvoorstel!
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Lees voor

Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar dan gaan jij en je werkgever samen onderhandelen over de afspraken die jullie maken over het ontslag. Zo kun je afspraken maken over de opzegtermijn. Kan je worden vrijgesteld van werk en is het verstandig om een bestaand concurrentiebeding te laten schrappen.

Alle afspraken die jullie maken worden op papier gezet. Dit document heet de VSO (vaststellingsovereenkomst). Let er wel op dat je jouw VSO laat controleren voor je hier jouw handtekening onder zet. Een belangrijke afspraak die zowel in jouw voordeel als in je nadeel kan werken is de geheimhoudingsverklaring. Laat deze altijd extra goed nakijken!

Geheimhoudingsverklaring in de VSO

Meestal is zo’n geheimhoudingsverklaring vrij onschuldig. Vaak heeft deze verklaring eigenlijk alleen betrekking op de afspraken die jullie hebben gemaakt over het ontslag. Dit is zowel voor jou als voor de werkgever een belangrijke afspraak. Door een geheimhoudingsverklaring op te nemen in de VSO voorkom je dat jouw collega’s meer te horen krijgen over bijvoorbeeld de reden van het ontslag en het bedrag dat je mee hebt gekregen. Andersom is het ook voor de werkgever van belang dat niet alle details over het ontslag op straat komen te liggen. 

onderhandelen werk

Laat jouw VSO gratis door ons controleren!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Jouw goede naam en die van de werkgever

De geheimhoudingsverklaring is dus vooral bedoeld om jouw goede naam en die van de werkgever hoog te houden. De geheimhoudingsovereenkomst zorgt ervoor dat geen van jullie het ontslag bespreekt met collega’s, relaties of klanten. Niemand krijgt dus te horen wat er is voorgevallen of wat er is afgesproken. Het is altijd toegestaan om jouw VSO te bespreken met een juridisch adviseur of advocaat. Zij zijn een uitzondering op de regel. Dit is noodzakelijk om jou de kans te geven om je goed te laten informeren over de inhoud van de VSO en jouw onderhandelingsmogelijkheden.

Naast het behouden van de goede naam is er voor de werkgever nog een voordeel aan zo’n geheimhoudingsverklaring. Zo krijgen jouw collega’s niet te horen wat jij zoal hebt weten uit te onderhandelen, waardoor er geen precedenten worden geschept. Krijgt een collega van jou een maand later ook ontslag, dan weet deze niet wat er is afgesproken. Jullie afspraken gelden alleen voor jullie en niet perse voor anderen die ook vertrekken.

Ook voor de werknemer heeft de geheimhoudingsverklaring nog een voordeel. Zo mag de werkgever door zo’n geheimhoudingsverklaring ook geen informatie over het ontslag verstrekken aan het UWV. Dit zorgt ervoor dat jouw recht op een uitkering extra goed is beschermd.

Het nadeel van een geheimhoudingsovereenkomst

Toch kan een geheimhoudingsovereenkomst ook in jouw nadeel zijn. Zijn er op het werk bepaalde zaken gebeurd die eigenlijk niet door de beugel konden, dan zorgt een geheimhoudingsverklaring ervoor dat je hier ook in de toekomst niets mee kan. Was er bijvoorbeeld sprake van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag waardoor je besloten hebt de VSO te tekenen, dan kun jij na het tekenen van de VSO met de geheimhoudingsverklaring nergens meer terecht met jouw trauma. Dit kan behoorlijk schadelijk zijn. 

Laat jouw VSO en geheimhoudingsverklaring altijd checken!

Uiteindelijk is het altijd verstandig om belangrijke documenten te laten checken voor je hier jouw handtekening onder zet. In dit geval is dat extra belangrijk, omdat jouw VSO uiteindelijk bepaalt of jij een WW-uitkering kan krijgen of niet. Wij kunnen jouw VSO en daarmee ook de gekoppelde geheimhoudingsverklaring gratis voor je controleren. Zo kun jij met een gerust hart jouw handtekening zetten en weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Vragen of hulp nodig bij het ontslag?

Zit jij met vragen over het ontslag of heb je verdere hulp nodig? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Zij geven je gratis juridisch advies over jouw situatie. Neem gerust contact op via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat jouw gegevens achter op ons contactformulier

Meer informatie