“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Getuigschrift

  • Vraag bij ontslag altijd om een getuigschrift.
  • Deze kun je gebruiken bij sollicitaties.
  • Een werkgever is verplicht hieraan mee te werken.
9,3
Klanten vertellen

430 beoordelingen

Lees voor

Als je wordt ontslagen moet je aan veel dingen denken. Een van die dingen is het getuigschrift. Een getuigschrift is een verklaring van je werkgever dat je gedurende een bepaalde periode bij hem in dienst bent geweest. Meestal komt een werkgever hier wel uit zichzelf mee. Zo niet, dan mag je hier zelf om vragen of er zelf één opstellen. De werkgever is verplicht om hier aan mee te werken. In het getuigschrift verklaart de werkgever wanneer je in dienst was, welke functie je had, hoeveel uren je werkte en wat voor werkzaamheden je verrichtte.

Jouw functioneren

Je kunt de werkgever ook vragen in het getuigschrift op te nemen hoe je je werk hebt gedaan en waarom het dienstverband is beëindigd. De werkgever mag die informatie niet zonder jouw verzoek in het getuigschrift zetten. Vraag er niet om als je denkt dat de werkgever zich negatief zal uitlaten over je functioneren.

Sollicitaties

Het getuigschrift kun je gebruiken bij sollicitaties. Soms wordt hier naar gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek. Hiermee kun je aantonen wat voor werkervaring je hebt opgedaan. Was jouw werkgever altijd positief over jouw functioneren en zijn jullie op een goede manier uit elkaar gegaan, dan kan een stukje over jouw functioneren zeker helpen bij het vinden van een andere baan.

Meer informatie