“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Advies van een ontslagspecialist nodig?

  • Wanneer schakel je een ontslagspecialist in?
  • Wij brengen je in contact met de juiste specialist!
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Lees voor

Krijg je te maken met ontslag, dan is het in veel gevallen slim om advies van een ontslagspecialist te vragen, maar wanneer doe je dat en wat kan zo’n ontslagspecialist precies voor je doen?

Dreigend ontslag

In sommige gevallen zie je het ontslag al enige tijd van te voren aankomen. Je kan niet goed meer met jouw leidinggevende door een deur of je doet ineens niets meer goed? Je voelt het zwaard van Damocles boven je hoofd hangen. Het liefst zou je actie ondernemen en de controle houden. Toch kan je in dit soort situaties vaak nog niet echt iets doen. 

Gaat het om ontslag, dan kan je als werkgever pas daadwerkelijk actie ondernemen als de werkgever ook echt met ontslag op de proppen komt. Wat je wel kan doen in dit voorstadium is het opbouwen van een dossier. Verzamel mails waaruit blijkt dat jij wel degelijk goed functioneerde of waarin staat dat jij je werk goed hebt gedaan. Hiermee kan je later de aantijgingen van de werkgever weerleggen.

Een ontslagspecialist inschakelen heeft in dit stadium dus nog geen zin, maar het is wel logisch dat je je graag wil voorbereiden. Je wil beslagen ten ijs komen en bekijken welke mogelijkheden er zijn. Daarom zijn wij er. Neem voor advies over jouw situatie en een luisterend oor gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken samen met jou welke scenario’s je kan verwachten. Hopelijk ben je hiermee weer een beetje gerustgesteld. Heb je uiteindelijk verder vragen of hulp nodig, ook dan kan je weer bij ons aankloppen. 

Wanneer schakel je een ontslagspecialist in?

Voor advies over jouw situatie kan je dus altijd bij ons terecht. Maar wanneer is het dan tijd om advies aan een ontslagspecialist te vragen en daadwerkelijk een advocaat of jurist (oftewel ontslagspecialist) in te schakelen? De advocaat of jurist kan pas echt iets doen als er heel concreet sprake is van ontslag. Dit is in de volgende situaties:

  1. Als je een vaststellingsovereenkomst (VSO) hebt ontvangen
  2. Bij ontslag op staande voet
  3. Bij het inschakelen van de kantonrechter
  4. Als de werkgever stopt met het uitbetalen van jouw salaris, maar verder geen actie onderneemt
  5. Als de werkgever jouw alleen een brief stuurt met de mededeling dat je bent ontslagen
  6. Indien er sprake is van een reorganisatie
  7. Als er voor jou een ontslagvergunning is aangevraagd

1. Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen

In de meeste gevallen kiest een werkgever ervoor om een werknemer met wederzijds goedvinden te ontslaan. Vaak word je op het matje geroepen bij de werkgever en geven ze bij je aan dat zij helaas afscheid van je moeten nemen, om welke reden dan ook. Er wordt je een document onder je neus geschoven met het verzoek om dit te tekenen. Dit document is een vaststellingsovereenkomst of VSO. Hierin staan alle afspraken die jullie samen maken over het ontslag.

De VSO waar de werkgever mee komt, moet je zien als eerste voorstel. Teken je direct, dan is de kans groot dat je geld laat liggen en loop je daarnaast ook het risico dat je straks geen WW-uitkering krijgt. Ga dus altijd onderhandelen en laat het voorstel nakijken! Alleen dan weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. En dit is waar de ontslagspecialist om de hoek komt kijken. Zij kunnen ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt.

Wij kijken jouw VSO gratis na!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

2. Bij ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is de vervelendste manier van ontslag waar je mee te maken kan krijgen. Je wordt beschuldigd van bijvoorbeeld diefstal, fraude of mishandeling en je bent direct jouw baan en recht op een uitkering kwijt. Dat is nogal wat. Het is altijd verstandig om een ontslagspecialist in de arm te nemen, ook al heb jij je daadwerkelijk schuldig gemaakt aan hetgeen waarvan je beschuldigd wordt. Werkgevers moeten zich namelijk aan strenge regels houden bij ontslag op staande voet en daarin worden vaak fouten gemaakt. Is dat het geval, dan kan het ontslag wellicht van tafel worden geveegd.

In andere gevallen is het vaak mogelijk om het ontslag op staande voet om te zetten naar een andere vorm van ontslag, waardoor je in ieder geval je recht op WW kan behouden. Een ontslagspecialist kan bekijken welke mogelijkheden er zijn en je hierbij helpen!

3. Bij het inschakelen van de kantonrechter

In sommige gevallen denkt een werkgever redenen genoeg te hebben om een ontslagaanvraag te doen bij de kantonrechter. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van disfunctioneren, een arbeidsconflict of als een werknemer zich onevenredig vaak ziek meldt. Om gelijk te krijgen bij de kantonrechter zal de werkgever met een flink dossier op de proppen moeten komen. Zo zal hij ook moeten kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om het probleem op te lossen. 

Stapt een werkgever naar de rechter, dan is het aan jou om jouw kant van het verhaal te vertellen en aan te tonen dat ontslag in dit geval echt niet terecht is. Op die manier zou het ontslag kunnen vermijden of ervoor kunnen zorgen dat je een goede ontslagvergoeding of zelfs een billijke vergoeding krijgt. Een ontslagspecialist helpt je om hier zo goed mogelijk uit te komen!

4. Als de werkgever stopt met het uitbetalen van jouw salaris, maar verder geen actie onderneemt

Niet alle werkgevers weten hoe de regels omtrent het arbeidsrecht precies in elkaar zitten of doen net alsof. Zo kan het beste gebeuren dat jouw werkgever besluit om bijvoorbeeld de zaak op te doeken en gewoon maar stopt met het betalen van jouw salaris zonder je officieel te ontslaan. Of misschien heb je een nul uren contract en besluit de werkgever om je niet meer op te roepen. Dit is niet de bedoeling.

Doet de werkgever dit op deze manier, dan heeft dit voor jou grote gevolgen. Je kan dan namelijk geen WW-uitkering aanvragen, want je bent immers nog in dienst. Daarnaast loop je op deze manier jouw transitievergoeding mis. Zonde! Een ontslagspecialist kan je in dit soort situaties helpen om toch te krijgen waar je recht op hebt. 

5. Als de werkgever jouw alleen een brief stuurt met de mededeling dat je bent ontslagen

Ook in dit geval heeft de werkgever het niet helemaal begrepen. Alleen een ontslagbrief is niet genoeg. Jouw handtekening is nodig om het ontslag definitief te maken. Trek dus altijd aan de bel als dit je overkomt. Een ontslagspecialist helpt je om het ontslag goed te regelen, zodat jij krijgt waar je recht op hebt!

6. Indien er sprake is van een reorganisatie

Moet er op jouw werk een reorganisatie plaatsvinden, dan kan een werkgever dit op meerdere manieren aanpakken. Gaat het om een grote reorganisatie, waarbij in ieder geval 20 mensen ontslag krijgen, dan moet er een sociaal plan komen. Hier zullen de bonden en de OR zich mee bezig houden. Toch valt er ook als er een sociaal plan is soms nog wel te onderhandelen. Een ontslagspecialist kan voor je bekijken waar de mogelijkheden liggen. Het voordeel van zo’n sociaal plan is dat er vaak een bedrag wordt uitgetrokken voor juridische kosten. Hierdoor is het dus makkelijk om een specialist in te schakelen en kost dit je niets. 

Gaat het om een kleiner aantal mensen, dan zie je vaak dat de werkgever in eerste instantie probeert om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. De werkgever kan het ook via de officiële weg doen (via het UWV), maar in dat geval mag hij niet zelf kiezen welke werknemers ontslag krijgen en moet hij zich houden aan het afspiegelingsbeginsel

7. Als er voor jou een ontslagvergunning is aangevraagd

Een werkgever kan in twee gevallen een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Namelijk als je twee jaar ziek bent of als er sprake is van ontslag om bedrijfseconomische redenen. Ben je twee jaar ziek, dan mag een werkgever tot ontslag overgaan. Dit mag echter alleen als hij er wel alles aan heeft gedaan om jou weer te laten re-integreren. Heeft de werkgever op dat vlak steken laten vallen, dan kan het zijn dat hij je nog een jaar langer moet doorbetalen. Een ontslagspecialist kan de mogelijkheden op dit gebied voor je bekijken en de juiste actie ondernemen. 

Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen moet de werkgever zich houden aan het afspiegelingsbeginsel en mag dus niet zelf kiezen wie eruit gaat. Toch gaat dit nog wel eens mis. Twijfel jij of jouw ontslag wel terecht is, schakel dat de ontslagspecialist in om dit te onderzoeken en jouw ontslag aan te vechten.

Hulp nodig van een ontslagspecialist? 

Krijg jij te maken met ontslag en heb jij het idee dat je wel wat hulp kan gebruiken van een ontslagspecialist? Neem dan voor advies van een ontslagspecialist gerust contact met ons op . Je kan ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier. Onze juridische medewerkers bekijken wat de mogelijkheden zijn en kunnen je in contact brengen met de juiste ontslagspecialist bij jou in de buurt. 

Meer informatie