Ontslag tijdens ziekte kan niet zomaar. Ben je ziek, dan heb je namelijk ontslagbescherming! De werkgever mag je in zo’n geval niet zomaar ontslaan. Iemand die ziek is kan alleen in bepaalde situaties ontslagen worden. Je mag niet zomaar ontslagen worden als je...
Lees meerVerplichtingen na een jaar:
- Nadat je een jaar ziek bent geweest, volgt er een eerstejaarsevaluatie met de werkgever. Samen bespreek je of het plan van aanpak nog voldoet of dat er het één en ander bijgesteld moet worden.
- Tenslotte volgt na bijna twee jaar de eindevaluatie. Hieruit moet blijken of je weer aan het werk kunt of dat er eventueel een WIA-uitkering aangevraagd moet worden. Het WIA-formulier ontvang je in de 87ste ziekteweek. Dit formulier moet je binnen drie weken terug sturen. Het UWV gaat vervolgens het re-integratieverslag beoordelen en voert de WIA-keuring uit. Mocht de werkgever niet genoeg inspanningen hebben verricht m.b.t. de re-integratie, dan kan het UWV besluiten dat de werkgever het loon nog een jaar moet doorbetalen. Soms vindt naar verloop van een tijd een herkeuring plaats.
Doorbetaling loon langdurig ziek
Ben je ziek, ook dan moet je loon gewoon worden doorbetaald. Hoeveel loon er betaald moet worden is afhankelijk van de afspraken in je arbeidsovereenkomst of de cao. Je ontvangt in ieder geval minstens 70% van het loon en minimaal het minimumloon. Ook in het tweede ziektejaar ontvang je minimaal 70% van het loon. De werkgever hoeft dat echter niet meer aan te vullen tot het minimum loon.