Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerTeken nooit direct! Over het algemeen valt er namelijk nog flink te onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding die je meekrijgt. Daarnaast is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de overeenkomst die je tekent juridisch gezien ook helemaal klopt. Is dit niet het geval, dan kan dit problemen opleveren als je een uitkering wil aanvragen.
Wil je zeker weten dat de vaststellingsovereenkomst helemaal juist is en dat je krijgt waar je recht op hebt? Laat de overeenkomst dan gratis door ons checken!
2. Het aanvragen van een ontslagvergunning via het UWV
Gaat het financieel gezien niet goed met het bedrijf waar jij werkt en is dat de reden waarom er mensen uit moeten, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De werkgever moet dan wel met cijfers kunnen aantonen dat het inderdaad niet goed gaat. Daarnaast mag de werkgever niet zomaar zelf kiezen wie er ontslagen wordt. Dit moet via het afspiegelingsbeginsel. Check dus altijd of jij wel degene bent die moet vertrekken!
3. Ontslag via de kantonrechter
Is er sprake van disfunctioneren of een arbeidsconflict? In dat geval kan de werkgever naar de rechter stappen. Er moet dan wel een flink dossier zijn en de werkgever moet ook kunnen aantonen dat zij er alles aan gedaan hebben om het probleem op te lossen. Schakel bij ontslag via de kantonrechter altijd een advocaat in. Op die manier zorg je ervoor dat je hier zo goed mogelijk uitkomt.
4. Ontslag op staande voet
Dit is de meest vervelende vorm van ontslag. Bij ontslag op staande voet word je van iets ernstigs beschuldigd, waardoor je direct ontslagen mag worden. Denk daarbij aan diefstal, fraude of bijvoorbeeld mishandeling. Je bent direct je inkomen kwijt. Ook zal je geen WW-uitkering kunnen aanvragen, omdat het ontslag je eigen schuld is.
Krijg jij te maken met ontslag op staande voet, neem dan altijd direct contact met ons op. Wij kunnen je helpen om het ontslag om te buigen naar een andere vorm van ontslag, waardoor je in ieder geval jouw recht op een uitkering kunt behouden.
Reageren op ontslagprocedure
Iedere ontslagprocedure vergt een andere aanpak. Hoe je gaat reageren en wat je moet doen is dus afhankelijk van de keuze van de werkgever. Het is bij alle ontslagprocedures belangrijk dat je aangeeft het niet eens te zijn met het ontslag. Zodra je hoort dat de werkgever tot ontslag wil overgaan, kun je een (aangetekende) brief sturen naar de werkgever. In de brief geef je aan dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je wil blijven werken. Door het versturen van deze brief geef je duidelijk aan dat je niet jouw keuze is om ontslagen te worden en komt je recht op een WW-uitkering niet in gevaar.
Gratis juridisch advies!
Krijg jij te maken met ontslag, dan komt er heel wat op je af. Waarschijnlijk kan je wel wat hulp gebruiken. Neem dan ook gerust contact met ons op voor gratis juridisch advies. Leg jouw situatie voor aan onze juridische medewerkers. Zij kunnen je precies vertellen wat je het beste kunt doen en wie jou daar eventueel goed bij zou kunnen helpen. Je kan ons altijd bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier.