Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerVoorbeeld afspiegelingsbeginsel
Het hele afspiegelingsgebeuren is best ingewikkeld. Misschien dat een voorbeeld je kan helpen om hier een beter beeld van te krijgen.
Bij een telecombedrijf werken in totaal vijftien helpdeskmedewerkers. Het gaat niet goed met het bedrijf en er moeten mensen uit. In totaal gaat het om vier medewerkers die ontslag krijgen om het bedrijf financieel gezond te houden. De werkgever moet deze medewerkers nu eerst verdelen over de vastgestelde leeftijdscategorieën. Deze verdeling ziet er zo uit.
- 15 tot 25 jaar: 5 werknemers, percentage 33,3%
- 25 tot 35 jaar: 5 werknemers, percentage 33,3%
- 35 tot 45 jaar: 3 werknemers, percentage 20%
- 45 tot 55 jaar: 2 werknemers, percentage 13,33%
- 55 jaar en ouder: o werknemers, percentage 0%
Vervolgens moet de werkgever vaststellen hoeveel medewerkers hij per leeftijdsgroep moet ontslaan om de leeftijdsopbouw gelijk te houden. Dit kan hij doen door het percentage medewerkers per leeftijdsgroep te vermenigvuldigen met het aantal mensen die hij wil ontslaan (in dit geval vier personen). Uitkomsten van 0,5 of hoger moeten naar boven worden afgerond.
- 15 tot 25 jaar: 5 werknemers, percentage 33,3%, aantal ontslagen 1,33, afgerond 1
- 25 tot 35 jaar: 5 werknemers, percentage 33,3%, aantal ontslagen 1,33, afgerond 1
- 35 tot 45 jaar: 3 werknemers, percentage 20%, aantal ontslagen 0,80, afgerond 1
- 45 tot 55 jaar: 2 werknemers, percentage 13,33%, aantal ontslagen 0,53, afgrond 1
- 55 jaar en ouder: o werknemers, percentage 0%, aantal ontslagen 0, afgerond 0
In dit geval krijgt er in iedere leeftijdsgroep iemand ontslag. Zo is het eerlijk verdeeld. De volgende stap voor de werkgever is om te bekijken wie er het laatste is bijgekomen. Vanaf dat moment geldt dus het “last in first out-principe”.
Wanneer hoeft het afspiegelingsbeginsel niet worden toegepast?
Het afspiegelingsbeginsel hoeft in een aantal gevallen niet te worden toegepast, namelijk als:
- Het bedrijf gaat sluiten
- Er een unieke functie komt te vervallen
- Een complete functiegroep komt te vervallen
Afwijken van het afspiegelingsbeginsel
In sommige gevallen kan van het afspiegelingsbeginsel worden afgeweken.
- Als een werknemer onmisbaar is
- Bij een extra zwakke arbeidsmarktpositie (een minimale kans op de arbeidsmarkt);
- Als een uitgeleende werknemer te waardevol is en niet gemist kan worden.
Flexibele arbeidskrachten
Voor het hele afspiegelingsbeginsel wordt toegepast moeten altijd eerst de flexibele krachten worden ontslagen. De eerste ontslagen vallen dus onder de uitzendkrachten, gedetacheerden en ingeleende werknemers. Hierna moeten de tijdelijke dienstverbanden worden opgezegd. Pas hierna komen de vaste werknemers aan de beurt.
Bezwaar maken tegen afspiegelingsbeginsel
De werkgever dient het ontslagverzoek met het afspiegelingsbeginsel in bij het UWV. Toch wordt hier door het UWV helaas niet altijd genoeg aandacht aan besteed. Heb jij twijfels over de toepassing van het afspiegelingsbeginsel of heb je het idee dat er fouten zijn gemaakt? Geef dit dan aan in jouw verweer bij het UWV. Het UWV zal hier dan extra op letten.
Ben jij wel degene die eruit moet?
Lang niet alle werkgevers houden zich netjes aan dit afspiegelingsbeginsel. Het gebeurt regelmatig dat een werkgever helemaal niet naar het UWV stapt bij ontslag om bedrijfseconomische redenen, maar dat hij bepaalde werknemers een voorstel doet om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. De kans is dan groot dat jij dus officieel (via het afspiegelingsbeginsel) niet degene bent die eruit moet. Is dit inderdaad het geval, dan kan je besluiten om niet te tekenen en dus jouw baan te behouden of je kan gebruik maken van deze gunstige onderhandelingspositie door er een hogere transitievergoeding uit te slepen.
Twijfel je of alles wel klopt of heb je hulp nodig om hier zo goed mogelijk uit te komen? Neem voor gratis juridisch advies gerust contact op met onze juridisch adviseurs. Zij helpen je graag!