“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Dienstjarenbeginsel

  • Het dienstjarenbeginsel is vervangen door het afspiegelingsbeginsel.
  • Zorg dat je zeker weet dat jij degene bent die ontslag moet krijgen.
  • Hulp nodig? Wij geven je gratis juridisch advies!
Lees voor

Voor 2006 ging het er bij ontslag om bedrijfseconomische redenen anders aan toe. Toen gold namelijk het dienstjarenbeginsel. Dit staat ook wel bekend als ‘last in, first out’. De werknemer die als laatste was aangenomen, moest als eerste weer vertrekken als er problemen ontstonden. In 2006 is dit dienstjarenbeginsel vervangen door een andere manier om de ontslagvolgorde te bepalen. Namelijk het afspiegelingsbeginsel

Het verschil tussen dienstjarenbeginsel en afspiegelingsbeginsel

Bij het dienstjarenbeginsel waren vaak jongere werknemers (degene die net waren aangenomen) de klos als er ontslagen vielen. Zij waren er als laatste bijgekomen en moesten als eerste weer vertrekken. Dit zorgde ervoor dat oudere werknemers die vaak al langer in dienst waren de dans konden ontspringen. Het afspiegelingsbeginsel zorgt ervoor dat het ontslag eerlijker wordt verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen binnen het bedrijf. 

Ontslag met wederzijds goedvinden

Toch hebben werkgevers genoeg mogelijkheden om deze verplichte ontslagvolgorde bij bedrijfseconomische redenen te ontlopen. Zo gebeurt het steeds vaker dat zij helemaal niet naar het UWV stappen voor het ontslag, maar dit onderling regelen met hun werknemers. Zij doen de werknemers waar zij van af willen een voorstel voor ontslag met wederzijds goedvinden en hopen op die manier toch zelf te kunnen kiezen wie zij behouden en wie zij kunnen ontslaan.

Wat moet ik doen als ik een ontslagvoorstel krijg?

Krijg jij een ontslagvoorstel van de werkgever en geeft de werkgever aan dat dit te maken heeft met de financiële situatie van het bedrijf? Check dan altijd of jij volgens het afspiegelingsbeginsel inderdaad degene bent die eruit moet. Zo niet, dan maakt dit jouw onderhandelingspositie een stuk sterker en kun je wellicht een hogere ontslagvergoeding krijgen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om helemaal niets te tekenen en te blijven zitten waar je zit. De werkgever heeft namelijk geen andere weg om van jou af te komen. 

Gratis juridisch advies

Heb je te maken met ontslag, dan kan je waarschijnlijk wel wat advies gebruiken. Bij ons kan je terecht voor gratis juridisch advies. Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Bel gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of maak gebruik van ons contactformulier

Meer informatie