Als jouw werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen via het UWV, dan moet hij een ontslagvergunning aanvragen. Het voormalige Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), tegenwoordig het UWV, beoordeelt of de ontslagaanvraag redelijk is. Het CWI bestaat niet meer. De...
Lees meerAfspiegelingsbeginsel
Krijg jij te horen dat de werkgever een ontslagvergunning voor jou aanvraagt, controleer dan altijd of het afspiegelingsbeginsel goed is toegepast. Ben jij wel degene die moet worden ontslagen? Zo niet, geef dit dan duidelijk aan in je verweer naar het UWV. Schakel hier eventueel de hulp van een jurist of advocaat bij in.
Het afspiegelingsbeginsel werkt als volgt. De werkgever moet alle werknemers die werkzaam zijn in dezelfde functie (of bijna dezelfde functie) indelen in vijf leeftijdsgroepen: van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar en ouder. Vervolgens moet de werkgever ervoor zorgen dat de ontslagen zodanig over de leeftijdsgroepen worden verdeeld dat de leeftijdsopbouw zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Binnen elke leeftijdsgroep wordt de werknemer met het kortste dienstverband als eerste ontslagen. De werkgever moet ook laten zien dat hij zijn best heeft gedaan om personeel te herplaatsen binnen het bedrijf.
Ontslagprocedure UWV bij ziekte
De werkgever kan ook een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen als een werknemer twee jaar ziek is. Bij deze ontslagprocedure via het UWV moet de werkgever laten zien dat hij er genoeg aan heeft gedaan om de zieke werknemer te laten re-integreren en dat er op korte termijn geen terugkeer in de functie mogelijk is.
Heb jij het idee dat jouw werkgever steken heeft laten vallen bij de re-integratie of heeft de werkgever eigenlijk nauwelijks iets gedaan, dan kan je het UWV hierop wijzen. Het UWV gaat de zaak onderzoeken en kan de werkgever een sanctie opleggen. Dit betekent dat de werkgever jou nog een jaar langer moet doorbetalen.
Verweer ontslagprocedure UWV
Je krijgt altijd de mogelijkheid om verweer in te dienen bij een UWV ontslagprocedure. Je krijgt hiervoor een brief thuisgestuurd. Wij raden aan dit altijd te doen. Geef in het verweer heel duidelijk jouw verhaal weer. Het UWV vergelijkt vervolgens beide kanten van het verhaal met elkaar. Je kunt ook andere punten benoemen in het verweer richting het UWV. Bijvoorbeeld als je het idee hebt dat het afspiegelingsbeginsel niet goed is toegepast of je werkgever uitzendkrachten in dienst neemt.
Voor hulp bij het verweer kun je contact opnemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder.