“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Oprotpremie bij ontslag

  • Krijg je ontslag, dan kun je vaak een 'oprotpremie' meekrijgen.
  • Heb jij hulp nodig bij de onderhandelingen? Wij geven je gratis advies!
Lees voor

Als een werkgever een werknemer ontslaat, moet de werknemer meestal een ontslagvergoeding meekrijgen. In de volksmond noemen we dit ook wel een oprotpremie of gouden handdruk. Het woord oprotpremie klinkt eigenlijk best wel negatief. Wij hebben het dan ook liever over een transitievergoeding

Wanneer krijg je een oprotpremie?

In de meeste ontslagsituaties heb je recht op een fatsoenlijke oprotpremie of transitievergoeding. Zelfs als jouw tijdelijke contract niet wordt verlengd, heb je hier recht op. Je kunt geen aanspraak maken op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt, je een aangeboden contract van de werkgever niet accepteert, je op staande voet ontslag krijgt, je met pensioen gaat of als het bedrijf waar je werkt failliet gaat. In dat laatste geval is er simpelweg geen geld voor een vergoeding. 

Krijg jij ontslag op staande voet, maar ben je het hier niet mee eens? Je kan dan naar de kantonrechter stappen om het ontslag ongedaan te maken of om ervoor te zorgen dat je alsnog een transitievergoeding krijgt. Blijkt dat de werkgever jou onterecht heeft ontslagen, dan kan het ook zijn dat de rechter jou een extra schadevergoeding gunt. Dit heet een billijke vergoeding

Hulp nodig bij onderhandelen over de oprotpremie of kijken hoe sterk jij staat? Wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Hoe hoog is mijn oprotpremie?

Hoeveel je meekrijgt heeft alles te maken met het aantal dienstjaren en jouw salaris. Eigenlijk is hier een standaard formule voor. Wil je weten hoeveel “oprotpremie” je kunt krijgen? Je kan bij ons gratis je transitievergoeding berekenen. Het bedrag dat hier uitkomt is een leidraad. Over het algemeen valt er namelijk goed te onderhandelen over de hoogte van het bedrag. Ga dus nooit zomaar akkoord met het eerste bod van de werkgever!

Tip:
Wil je een maximale oprotpremie mee naar huis nemen? Laat je dan adviseren door een ontslagspecialist. Vaak kunnen de kosten voor een ontslagspecialist zelfs op de werkgever worden verhaald!

Afspraken in een vaststellingsovereenkomst

De afspraken die jullie maken over het ontslag neemt de werkgever op in een vaststellingsovereenkomst. Hierin komt ook de transitievergoeding te staan. Het is belangrijk om deze overeenkomst niet klakkeloos te tekenen. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat dit document goed in elkaar zit. Dat bepaalt namelijk of je straks een WW-uitkering kan krijgen of niet. Laat de vaststellingsovereenkomst daarom altijd voor de zekerheid even checken door een advocaat of jurist. Wij helpen je graag met een gratis check van jouw overeenkomst!

Juridische hulp

Kan jij wel wat hulp gebruiken? Onze medewerkers luisteren graag naar jouw verhaal en geven je advies waar je echt wat mee kunt. Bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.15 gerust op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie