Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt of ontslag neemt of wat de reden is van het ontslag. Vaak is het wel zo dat je hier zelf om moet vragen bij de werkgever....
Lees meerEen werkgever kan zelf een sociaal plan opmaken, al dan niet met de hulp van de ondernemingsraad. Dit wordt een eenzijdig sociaal plan genoemd. Een rechter hoeft zich van zo’n eenzijdig plan niet zoveel aan te trekken en kan hier makkelijk van afwijken. Daarom stellen werkgevers het sociale plan vaak in samenwerking met de vakbond op. Hier wordt meer waarde aan gehecht! De rechter zal niet gauw van een plan afwijken wat samen met de vakbond is overeengekomen.
Wie is gebonden aan een opgesteld sociaal plan?
Een sociaal plan dat is overeengekomen met de vakbond, is in principe bindend voor werkgever en werknemer. Bij een eenzijdig opgesteld plan heeft de werknemer nog veel mogelijkheden om van het plan af te wijken. Als het sociale plan wordt overeengekomen met de vakbonden kan het de status van collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben.
Transitievergoeding of ontslagvergoeding
Het kan voorkomen dat je als werknemer met de werkgever in conflict komt over de uitleg van het sociale plan. In een dergelijke situatie hakt de kantonrechter de knoop door. De kantonrechter kan beslissen dat je als werknemer recht hebt op een hogere transitievergoeding of ontslagvergoeding, dan de ontslagvergoeding die je zou krijgen volgens het sociaal plan.
Ook bij een sociaal plan is het aan te raden om een gespecialiseerde ontslag jurist om advies te vragen. In specifieke gevallen kan het zijn dat je recht hebt op een hogere ontslagvergoeding!
Het sociale plan en de vakbond
Bij grote werkgevers worden vakbonden vaak betrokken bij het opstellen van een sociaal plan. Zeker als veel werknemers lid zijn van de vakbond. Het sociale plan krijgt meer autoriteit als het met een vakbond is opgesteld. Daarnaast loopt de werkgever minder risico dat werknemers naar de kantonrechter stappen. Vakbonden gaan voor een zo goed mogelijke oplossing voor de werknemer. Zij zullen daarom flink onderhandelen met de werkgever. Vaak zit de werkgever met een bepaalde tijdsdruk waardoor de vakbond een goede onderhandelingspositie heeft. Zodra het sociaal plan is uitonderhandeld, wordt het voorgelegd aan de leden. Het sociaal plan geldt overigens in de meeste gevallen ook voor niet vakbondsleden en kan eventueel een CAO-status krijgen.
Vergoeding juridische kosten
In veel gevallen is er in het sociaal plan een vergoeding voor juridische kosten opgenomen. Dit houdt in dat je als werknemer jouw voorstel mag laten nakijken door een jurist of advocaat en dat de kosten hiervan tot op zekere hoogte worden betaald door de werkgever. Maak hier altijd gebruik van! Vaak valt er meer uit te onderhandelen dan je denkt. Biedt de werkgever niet aan om deze kosten te betalen, dan mag je hier best naar vragen. De advocaat of jurist die je inschakelt zal ook altijd zijn uiterste best doen om de kosten uit te onderhandelen met de werkgever.
Juridische hulp
Wil je contact met een goede jurist of advocaat? Neem dan direct contact met ons op en bespaar kosten. Wij bespreken jouw situatie en adviseren welke juridische stappen je moet ondernemen.