“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Ontslag bij faillissement

  • Onze advocaten helpen je indien de curator nalatig is.
  • Zet direct de juiste juridische vervolgstappen in.
Lees voor

Als je werkgever failliet gaat, kan dit een grote impact hebben. Wij leggen je uit wat er gebeurd en in welke situaties wij jou kunnen bijstaan.  Over het algemeen valt er weinig te halen bij een faillissement. In de volgende situaties helpen wij je graag verder:

  • Wanneer het UWV je vordering niet (volledig) overneemt. 
  • Discussie met curator over loon waar je recht op hebt.

In deze situaties kijken we graag hoe onze specialisten je kunnen bijstaan. Een arbeidsrechtadvocaat zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt. Vul ons contactformulier in of bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wij bespreken jouw situatie en zetten de juiste juridische vervolgstappen in gang.

Wat kan je verwachten bij een faillissement van jouw werkgever?

Na het faillissement wordt er door de rechter een curator aangesteld. De curator neemt het financiële beheer over. In de meeste gevallen beëindigt de curator binnen enkele weken automatisch alle arbeidscontracten. Hierbij wordt een opzegtermijn van zes weken gehanteerd. Het UWV wordt door de curator op de hoogte gesteld van het faillissement. Je kan weinig doen tegen ontslag bij faillissement. Je kunt bezwaar maken als je het niet met de beslissing eens bent, maar bij een faillissement valt over het algemeen weinig te halen.

Loon vorderen

Zodra je werkgever failliet is verklaard, is het belangrijk om de curator te laten weten waar je nog recht op hebt. Dit doe je door een aangetekende loonvorderingsbrief in te dienen bij de curator. In deze brief geef je aan waar je nog recht op hebt, zoals:

  • achterstallig loon;
  • overuren;
  • spaarloon;
  • vakantiegeld;
  • 13e maand;
  • niet-opgenomen vakantiedagen.

Je maakt met deze brief formeel aanspraak op het loon dat je nog van je werkgever tegoed hebt. De curator beoordeelt jouw vordering en zorgt er indien mogelijk voor dat je (een deel van) het verschuldigde loon ontvangt.

Let op:
Neem direct contact met ons op als blijkt dat er een discussie ontstaat over de hoogte van het loon dat je nog moet krijgen. Een advocaat kan namens jou onderhandelen met de curator over het loon of andere tegoeden waar je recht op hebt.

Loongarantieregeling

Zodra je arbeidsovereenkomst officieel is beëindigd door de curator, dien je bij het UWV de aanvraag in voor de loongarantieregeling. De curator heeft het UWV een overzicht gegeven van jouw openstaande loonvordering en op basis daarvan beoordeelt het UWV jouw aanvraag. Het UWV kan jouw achterstallige loon, vakantiegeld en niet-opgenomen vakantiedagen overnemen tot maximaal 13 weken vóór de faillissementsaanvraag en de opzegtermijn. Je hebt recht op loon tot het einde van de opzegtermijn. De afspraken die in het arbeidscontract zijn bepaald, blijven ook bij faillissement gelden. Bij een faillissement vervalt het recht op een transitievergoeding.

Let op:
Neemt het UWV je vordering niet (volledig) over? Bel ons dan direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Een advocaat kan je bijstaan bij het aantekenen van bezwaar. Ook kan de advocaat een juridische procedure opstarten om ervoor te zorgen dat je vordering alsnog wordt overgenomen.

WW-uitkering bij ontslag na faillissement

Wanneer je na het verstrijken van de loongarantieregeling nog geen nieuwe baan hebt kan je een WW-uitkering aanvragen. De WW-uitkering wordt toegekend als je aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden voor een WW-uitkering zijn:

  1. Je bent jouw werk kwijt
    Je moet je werk geheel of gedeeltelijk kwijt zijn. Je moet minimaal vijf arbeidsuren per week zijn verloren. Als je minder dan tien uur per week werkte, moet je minstens de helft van je uren kwijt zijn.
  2. Je bent niet verwijtbaar werkloos
    Het mag niet je eigen schuld zijn dat je werkloos bent. Je bent verwijtbaar werkloos bij diefstal, fraude of geweld op werk. Ook mag je niet zelf ontslag hebben genomen zonder zwaarwegende reden
  3. Je bent verzekerd voor werkloosheid
    Je moet verzekerd zijn geweest voor werkloosheid. Dit geldt voor vrijwel iedereen die in loondienst werken bij een werkgever. Je bent niet verzekerd als je stagiair bent, de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt of wanneer je minder dan 4 dagen als hulp in huis bij een particulier werkt (bijvoorbeeld een tuinman of schoonmaakhulp).
  4. Je voldoet aan de wekeneis
    Je moet in de afgelopen 36 weken minstens 26 weken hebben gewerkt. Je hoeft niet fulltime te hebben gewerkt.
  5. Beschikbaar voor betaald werk
    Je moet beschikbaar zijn voor een nieuwe baan en actief op zoek zijn naar werk. Daarnaast moet je bij het UWV ingeschreven staan als werkzoekende.
  6. Wonen in Nederland
    Je moet in Nederland wonen om een WW-uitkering te kunnen krijgen.

Duur en hoogte van de WW-uitkering

De duur van je WW-uitkering hangt af van je arbeidsverleden. Je hebt minimaal drie maanden recht op een WW-uitkering, en de maximale duur is 24 maanden. De hoogte van de uitkering is een percentage van je laatstverdiende loon:

  • De eerste twee maanden: 75% van je laatstverdiende loon (tot een wettelijk maximum).
  • Vanaf de derde maand: 70% van je laatstverdiende loon.

Doorstart en overname personeel

Soms wordt een bedrijf overgenomen door iemand anders. De nieuwe eigenaar heeft de keuze om het bedrijf over te nemen met (een deel) of zonder personeel. Het is geen verplichting om al het personeel over te nemen. Word je niet overgenomen door de nieuwe werkgever, dan blijf je onder de regels van het faillissement van je oude werkgever vallen.

Doorstart en arbeidscontract

Word je overgenomen, dan kan het zijn dat jouw arbeidsovereenkomst gewoon onveranderd doorloopt. Jouw nieuwe werkgever kan er ook voor kiezen om met een nieuw contract te komen. Belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • In jouw nieuwe contract mag een ander salaris worden aangeboden;
  • Werktijden mogen aangepast worden;
  • Controleer jouw contract op mogelijke nieuwe arbeidsvoorwaarden;
  • Jouw nieuwe werkgever is niet verplicht om de rechten en plichten uit het oude arbeidscontract over te nemen. Hierbij kan je denken aan opgebouwde vakantiedagen, pensioenrechten en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Let op:
Probeer in een gesprek met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de voorwaarden

Soms toch transitievergoeding bij doorstart

Het is aan jou of je bij een doorstart akkoord gaat met het aangeboden contract. Als je ervoor kiest om niet bij de nieuwe werkgever in dienst te blijven heb je nog steeds geen recht op een transitievergoeding. Dit wordt gezien als vrijwillig vertrek.

Als de nieuwe werkgever ervoor kiest je geen nieuw contract aan te bieden of je te ontslaan, heb je mogelijk wel recht op een transitievergoeding wanneer je aan de voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn: •

  • Je moet een (vast of tijdelijk) arbeidsovereenkomst hebben.
  • Het ontslag moet op het initiatief van de werkgever zijn. Als je zelf ontslag neemt hebt je geen recht op een transitievergoeding.
  • Er mag geen sprake zijn van ernstig wangedrag van jouw kant. Denk hierbij aan diefstal, fraude of grensoverschrijdend gedrag
  • Je hebt recht op een transitievergoeding vanaf je eerste werkdag, inclusief proeftijd.

Onzekere toekomst bij doorstart

Houd er rekening mee dat een doorstart onzekerheden met zich mee brengt. Het is niet gegarandeerd dat het doorstartende bedrijf op lange termijn succesvol is. Het risico bestaat nog steeds dat er op termijn werknemers ontslagen worden omdat er nieuwe financiële problemen ontstaan.

Meer informatie