Sinds 1 januari 2020 kent ons ontslagrecht een extra ontslagreden: de cumulatiegrond. Vanaf dat moment mag een werkgever meerdere ontslagredenen met elkaar combineren. Ontslag op basis van de cumulatiegrond loopt via de kantonrechter. Door de komst van deze nieuwe ontslagreden wordt het voor werkgevers iets gemakkelijker om werknemers te ontslaan. Kunnen ze één specifieke ontslagreden niet helemaal hard maken, dan kunnen ze hun pijlen dus richten op meerdere redenen. Word je ontslagen op basis van deze cumulatiegrond, dan kun je de rechter vragen om een cumulatievergoeding.

Extra vergoeding

De cumulatievergoeding is een extra vergoeding die je kunt krijgen bij ontslag op basis van de cumulatiegrond. Deze vergoeding komt bovenop de transitievergoeding en wordt toegekend, omdat het ontslag op basis van één van de ontslagredenen nooit was geaccepteerd. Een soort schadevergoeding omdat de werkgever zijn zaken niet helemaal op orde heeft dus.

De hoogte van de cumulatievergoeding bepaalt de rechter. Wel mag dit maximaal 50 procent van de transitievergoeding zijn. Is jouw werkgever verwijtbaar en heeft hij flinke steken laten vallen, dan kun je naast de transitievergoeding en de cumulatievergoeding ook nog vragen om een billijke vergoeding.

Hulp nodig?

Krijg je te maken met ontslag op basis van de cumulatiegrond, schakel dan altijd een arbeidsrecht specialist in. Deze kan je helpen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Wil jij in contact komen met een specialist die goed uit de voeten kan met jouw zaak? Leg je situatie dan gratis voor aan onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en kunnen voor je bekijken wie jou hier het beste bij zou kunnen helpen.