“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
nab

Vaststellingsovereenkomst

  • Krijg jij van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst?
  • Laat je VSO gratis door ons controleren!
Lees voor

Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd gratis controleren door een van onze juristen. Zo ben je ervan verzekerd dat alles juridisch goed geregeld is en je geen problemen krijgt. Ook kan onze jurist betere voorwaarden uitonderhandelen! Dit alles kost jou niets!

Tip:
Vul je gegevens in en onze juristen controleren jouw vaststellingsovereenkomst vrijblijvend!

Wat is een vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een juridisch document waarin jij en je werkgever afspraken maken over het beëindigen van je dienstverband. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst, ontslagregeling of afvloeiingsregeling genoemd. Ga je allebei akkoord, dan heet dit ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. In de VSO staan onder andere:

  • De einddatum van het dienstverband;
  • Financiële regelingen (zoals een eventuele transitievergoeding);
  • Overige afspraken (bijvoorbeeld over je werkloosheidsuitkering of een concurrentiebeding).

Een VSO heeft als doel om helderheid te geven en conflicten te voorkomen. Omdat een VSO alleen tot stand komt als beide partijen akkoord gaan, heb je meer controle over de uitkomst dan bij andere vormen van ontslag. Het is slim om je VSO altijd door een jurist te laten controleren, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Onze juristen doen dit gratis en helpen ook gratis bij het onderhandelen met je werkgever. Zo kom je zo goed mogelijk uit je ontslagsituatie.

De betekenis en het doel van een vaststellingsovereenkomst

Het belangrijkste doel van een VSO is om op een duidelijke manier afspraken te maken over de voorwaarden van jouw vertrek. Jullie besluiten samen wat er gebeurt met zaken als:

  • De einddatum van je contract;
  • De financiële vergoeding;
  • Andere relevante voorwaarden (zoals concurrentiebeding).

Hiermee voorkom je onzekerheid en mogelijke conflicten in de toekomst.

VSO versus andere vormen van ontslag

Er zijn verschillende manieren om een dienstverband te beëindigen. Ontslag kan via wederzijds goedvinden met een vaststellingsovereenkomst, via de kantonrechter of via het UWV.

We bespreken de belangrijkste verschillen tussen een VSO en andere vormen van ontslag:

  1. Wederzijds goedvinden
    Bij een VSO beslissen jij en je werkgever samen over de inhoud van de afspraken. Bij ontslag via het UWV of de kantonrechter wordt de beslissing genomen door een externe instantie of rechter. Dit betekent dat je bij een VSO meer controle hebt over de uitkomst.
  2. Onderhandeling
    Met een VSO kun je onderhandelen over de inhoud. Denk aan een hogere ontslagvergoeding of andere gunstige afspraken. Bij ontslag via het UWV of de kantonrechter heb je hier minder tot geen invloed op.
  3. Flexibiliteit
    Doordat je samen met jouw werkgever de VSO opstelt, is er meer ruimte voor maatwerk. Dit kan gunstig zijn als je specifieke wensen of omstandigheden hebt die in een standaard ontslagprocedure niet (goed) meegenomen worden.

Vaststellingsovereenkomst gratis laten controleren

De manier waarop een voorstel op papier wordt gezet is heel belangrijk. Er mogen geen fouten in staan. Als er fouten in staan kan dit gevolgen hebben voor je WW-uitkering. Laat de vaststellingsovereenkomst dan ook altijd nakijken. Wij kunnen je hier bij helpen. Onze specialisten controleren gratis en vrijblijvend jouw vaststellingsovereenkomst. Maak hier gebruik van zodat je zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt. Heb je nog vragen? Bel ons dan gerust of bekijk de veelgestelde vragen.

Waarom zou je een VSO accepteren?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) biedt voor zowel werkgever als werknemer voordelen, zeker bij situaties als reorganisaties of conflicten.

Als werknemer kun je een VSO accepteren omdat je dan in overleg duidelijke afspraken maakt over zaken als financiële compensatie, de einddatum en andere voorwaarden. Daarnaast geeft het zekerheid over de afspraken en vermijd je langdurige juridische procedures.

Tegelijkertijd helpt het aanbieden van een VSO de werkgever om op een ordelijke en efficiënte manier geschillen op te lossen, waardoor onnodige kosten en conflicten voorkomen worden. Hierdoor profiteren beide partijen van een oplossing die maatwerk biedt en voor iedereen duidelijk en eerlijk is.

Tekenen vaststellingsovereenkomst niet zonder risico

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is niet zonder risico. Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten. Klopt de overeenkomst op bepaalde punten toch niet, dan kan dat grote gevolgen hebben. Mocht je twijfels hebben over jouw overeenkomst bel ons dan op werkdagen gerust even op. Wij zijn tussen 9.00-17.15 bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Daarnaast kunnen wij ook vrijblijvend jouw vaststellingsovereenkomst voor je nakijken. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt!

Moet ik een VSO tekenen?

Nee je bent nooit verplicht om te tekenen. Als je niet tekent blijf je in eerste instantie aan het werk. Jouw werkgever moet een andere manier vinden om jou te ontslaan. Echter is er vaak wel een stuk vertrouwen weg en is de vraag of je nog wel fijn aan het werk gaat nu je weet dat je werkgever eigenlijk van je af wil.

Het klinkt misschien gek (want zo voelt het niet), maar als werknemer heb je bij ontslag met wederzijds goedvinden eigenlijk de touwtjes in handen. Laat je niet opjutten en neem de tijd om tot goede afspraken te komen. Het gaat immers om je toekomst. Onze juristen helpen je hier graag bij.

 

De belangrijkste punten van een vaststellingsovereenkomst

In de overeenkomst worden veel punten behandeld. Het ene punt is belangrijker dan de andere. Hoe dan ook is het belangrijk dat er geen fouten in staan en dat alles juridisch goed omschreven staat. Indien dit niet het geval is kan dit problemen opleveren. Dit is met name het geval bij de punten die betrekking hebben op jouw opzegtermijn, WW-uitkering, concurrentiebeding en relatiebeding. Dit zijn zaken die grote gevolgen kunnen hebben. Onze juristen weten exact hoe zaken omschreven moeten staan. Zij helpen je graag met een gratis controle.

De gratis VSO controle

Onze juristen nemen een behoorlijk aantal punten door wanneer ze jouw VSO controleren. Ze kijken onder andere naar onderstaande punten:

  1. Geldige reden voor ontslag
    Ze controleren of de reden van het ontslag goed verwerkt staat. Als er ook maar enige twijfel wordt gezaaid of jou deels iets te verwijten valt dan kan dit voor problemen zorgen. Je recht op een WW-uitkering kan bijvoorbeeld worden ingetrokken. Onze juristen zorgen dat alles goed in de VSO staat.
  2. De opzegtermijn
    Onze juristen controleren of jouw werkgever zich aan de wettelijke opzegtermijn houdt. Als dit niet het geval is kan dit ook weer problemen opleveren met jouw WW-uitkering.
  3. De ontslagvergoeding
    Onze juristen bekijken of de aangeboden ontslagvergoeding reëel is. In 95% van de gevallen regelen zij een hogere vergoeding met jouw werkgever.
  4. Geheimhoudingsverplichting
    Hierin staat wat je wel of niet mag vertellen over de afspraken. Vaak is dit ook in bescherming van jou. Onze juristen bekijken of dit reëel afspraken zijn of dat dit bijvoorbeeld problemen kan opleveren bij een sollicitatie.
  5. Concurrentiebeding
    Soms wordt een concurrentiebeding opgenomen in een VSO. Een concurrentiebeding kan nogal wat gevolgen hebben in de zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan je mogelijkheden behoorlijk beperken. Onze juristen onderhandelen over het verwijderen van het beding of over het inperken ervan.
  6. Relatiebeding
    Staat in jouw vaststellingsovereenkomst dat jouw relatiebeding in stand blijft? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Een relatiebeding houdt in dat je geen contact mag onderhouden met relaties van je werkgever zodra je uit dienst bent. Dit kan lastig zijn omdat je niet altijd weet wie in het klantenbestand van jouw werkgever zitten. Het beste is om je relatiebeding te laten vervallen bij het eindigen van je dienstverband. Echter als je werkgever hier niets van wilt weten, zijn er ook andere mogelijkheden. Onze juristen helpen je hiermee. Zij laten zo gunstig mogelijke voorwaarden in je vaststellingsovereenkomst opnemen.
  7. Vakantiedagen en overuren
    Het is handig om goede afspraken te maken wat er gebeurd met eventuele overuren en overige vakantiedagen. Onze juristen zorgen dat dit goed in de VSO verwerkt wordt.
  8. Finale kwijting
    Teken je jouw vaststellingsovereenkomst, dan teken je ook voor finale kwijting. Dit betekent dat je na de betaling van alles wat in de overeenkomst staat genoemd niets meer van elkaar te vorderen hebt. Ga je dus akkoord en bedenk je je ineens dat je nog aanspraak kunt maken op een gedeeltelijke bonus en staat dit niet in het document, dan heb je dus pech. Onze juristen bespreken de gevolgen hiervan met je!
  9. Overige zaken
    Tot slot controleren onze juristen overige zaken zoals vrijstelling van werkzaamheden, bedrijfsmiddelen, getuigschrift, studiekostenbeding en vergoeding juridische kosten.
Tip:
Onze juristen controleren jouw VSO gratis. Maak hier direct gebruik van!

De bedenktijd (herroepingsrecht): hoe werkt het?

Als je een VSO tekent, heb je als werknemer 14 dagen bedenktijd. Binnen die periode kun je de VSO schriftelijk ontbinden, zonder een reden op te geven. Ook hier is het slim om juridisch advies te vragen als je twijfels hebt.

Vrijstelling van werkzaamheden tijdens de opzegtermijn

Soms word je vrijgesteld van werk zodra de VSO is getekend. Je hoeft dan niet meer te werken, maar je behoudt wel je salaris tot de einddatum. Let op: vrijstelling is niet verplicht, dus bespreek dit goed met je werkgever.

Voorbeeld uit de praktijk

Chris werkt ondertussen alweer 8 jaar bij een drukkerij. Het gaat niet zo goed met het bedrijf en het werk van Chris is de afgelopen jaren erg veranderd. Hij heeft het niet zo erg meer naar zijn zin en wil graag een eigen bedrijfje gaan beginnen. Hij gaat in overleg met de werkgever en vertelt wat zijn plannen zijn.

De werkgever stelt voor om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Zo kan Chris zijn recht op WW behouden en kan hij zich helemaal richten op zijn nieuwe bedrijf. Zij gaan samen om tafel en onderhandelen over de transitievergoeding. Uiteindelijk komt de werkgever met een voorstel waar Chris zich goed in kan vinden. De vaststellingsovereenkomst wordt getekend en twee maanden later kan Chris aan de slag met zijn nieuwe uitdaging.

Wil jij zeker weten dat het document dat de werkgever heeft opgesteld juridisch klopt? Laat het dan altijd nakijken! Alleen zo weet je zeker dat je straks een uitkering kunt krijgen. Onze specialisten controleren gratis jouw vaststellingsovereenkomst.

Jouw rechten en verplichtingen bij een vaststellingsovereenkomst

Wanneer je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangaat, is het belangrijk dat je precies weet welke rechten en plichten je hebt. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je zeker dat je niets misloopt. We bespreken hieronder kort de ontslagvergoeding, opzegtermijn, WW-uitkering en ziekte.

De wettelijke transitievergoeding vs. ontslagvergoeding in een VSO

De wettelijke transitievergoeding is meestal een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. In een VSO wordt vaak een hogere vergoeding afgesproken, omdat je werkgever en jij hierover vrij kunnen onderhandelen. Dat kan gunstig voor je uitpakken. Onze juristen zijn ervaren in het voeren van onderhandelingen over jouw vaststellingsovereenkomst en nemen dit gratis voor je uit handen. Zo weet je zeker dat je met de best mogelijke ontslagvergoeding vertrekt.

Het belang van een correcte opzegtermijn

De opzegtermijn is de periode tussen de aankondiging van je ontslag en het feitelijke einde van je baan. Deze termijn is belangrijk voor je WW-uitkering: de uitkering gaat pas in ná de opzegtermijn die in de wet of in je contract staat. Het is daarom belangrijk dat de opzegtermijn in je VSO klopt. Onze juristen controleren of alles goed staat.

Je recht op een WW-uitkering

Als je ontslagen wordt heb je in de meeste gevallen recht op een WW-uitkering. Je moet wel aan alle voorwaarden voldoen. Onze juristen controleren of alles juridisch juist in jouw VSO staat.

Wat als je ziek bent en een VSO krijgt?

Ben je (deels) ziek op het moment dat je een VSO krijgt aangeboden? Let dan extra goed op. Daarnaast ben je in Nederland beschermt als werknemer. Een VSO kan invloed hebben op je recht op loondoorbetaling of een Ziektewet- of WIA-uitkering. Teken daarom nooit zomaar! Neem direct contact met ons op voor juridisch advies.

Onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst

Krijg je een VSO aangeboden? Dan is het belangrijk om te weten dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Onze juristen hebben ruime ervaring met onderhandelingen en pakken dit gratis voor je op. Zij kennen de kneepjes van het vak, weten welke regelingen gebruikelijk zijn en zorgen ervoor dat jouw belangen altijd vooropstaan. Hierdoor ga je met een zo’n gunstig mogelijke regeling weg!

Onze aanpak: van start tot resultaat

Veel mensen vinden het spannend om te onderhandelen over hun VSO. Geen zorgen: onze juristen nemen dit gratis voor je uit handen. Onze werkwijze is als volgt:

  1. Stuur ons jouw VSO op
    Vul ons contactformulier in en voeg jouw VSO toe. Alle documenten worden verstuurd via een beveiligde omgeving. 
  2. Gratis controle
    Onze juristen controleren kosteloos jouw VSO. Vervolgens bellen ze je op en geven ze aan of je veilig je handtekening kan zetten.
  3. Onderhandel mogelijkheden?
    Indien zij nog zaken zien die niet goed zijn of waar over te onderhandelen valt bespreken ze dit met je.
  4. Onderhandelen met werkgever
    Indien jij dit wil onderhandelen ze met jouw werkgever over betere voorwaarden. Wij doen nooit iets zonder jouw toestemming en overleggen alles vooraf met jou. Ook deze dienstverlening kost jou niets. Wij verhalen onze kosten op de werkgever. In Nederland is het gebruikelijk dat deze vergoed worden. Gebeurd dit niet dan is dit ons risico. Jij hoeft je dus nergens zorgen om te maken. Het kost jou echt geen geld.
  5. Aangepast voorstel
    Wij zorgen dat alle nieuwe afspraken goed verwerkt worden in jouw VSO zodat jij je handtekening kan zetten onder een mooi voorstel.

Na afloop sturen we je nog informatie toe over het aanvragen van jouw WW-uitkering.

Gratis juridische hulp bij vaststellingsovereenkomst

Heb je vragen over jouw vaststellingsovereenkomst of wil je gratis juridisch advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag en zorgen ervoor dat jouw belangen goed worden behartigd.

Meer informatie