Mensen hebben het vaak over een gouden handdruk als het gaat over de een of andere hoge pief die een heel hoog bedrag als ontslagvergoeding mee krijgt. Maar eigenlijk is de term gouden handdruk gewoon een ander woord voor transitievergoeding of ontslagvergoeding....
Lees meer
Voorbeeld uit de praktijk
Chris werkt ondertussen alweer 8 jaar bij een drukkerij. Het gaat niet zo goed met het bedrijf en het werk van Chris is de afgelopen jaren erg veranderd. Hij heeft het niet zo erg meer naar zijn zin en wil graag een eigen bedrijfje gaan beginnen. Hij gaat in overleg met de werkgever en vertelt wat zijn plannen zijn.
De werkgever stelt voor om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Zo kan Chris zijn recht op WW behouden en kan hij zich helemaal richten op zijn nieuwe bedrijf. Zij gaan samen om tafel en onderhandelen over de transitievergoeding. Uiteindelijk komt de werkgever met een voorstel waar Chris zich goed in kan vinden. De vaststellingsovereenkomst wordt getekend en twee maanden later kan Chris aan de slag met zijn nieuwe uitdaging.
Wil jij zeker weten dat het document dat de werkgever heeft opgesteld juridisch klopt? Laat het dan altijd nakijken! Alleen zo weet je zeker dat je straks een uitkering kunt krijgen. Onze specialisten controleren gratis jouw vaststellingsovereenkomst.
Jouw rechten en verplichtingen bij een vaststellingsovereenkomst
Wanneer je een vaststellingsovereenkomst (VSO) aangaat, is het belangrijk dat je precies weet welke rechten en plichten je hebt. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je zeker dat je niets misloopt. We bespreken hieronder kort de ontslagvergoeding, opzegtermijn, WW-uitkering en ziekte.
De wettelijke transitievergoeding vs. ontslagvergoeding in een VSO
De wettelijke transitievergoeding is meestal een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. In een VSO wordt vaak een hogere vergoeding afgesproken, omdat je werkgever en jij hierover vrij kunnen onderhandelen. Dat kan gunstig voor je uitpakken. Onze juristen zijn ervaren in het voeren van onderhandelingen over jouw vaststellingsovereenkomst en nemen dit gratis voor je uit handen. Zo weet je zeker dat je met de best mogelijke ontslagvergoeding vertrekt.
Het belang van een correcte opzegtermijn
De opzegtermijn is de periode tussen de aankondiging van je ontslag en het feitelijke einde van je baan. Deze termijn is belangrijk voor je WW-uitkering: de uitkering gaat pas in ná de opzegtermijn die in de wet of in je contract staat. Het is daarom belangrijk dat de opzegtermijn in je VSO klopt. Onze juristen controleren of alles goed staat.
Je recht op een WW-uitkering
Als je ontslagen wordt heb je in de meeste gevallen recht op een WW-uitkering. Je moet wel aan alle voorwaarden voldoen. Onze juristen controleren of alles juridisch juist in jouw VSO staat.
Wat als je ziek bent en een VSO krijgt?
Ben je (deels) ziek op het moment dat je een VSO krijgt aangeboden? Let dan extra goed op. Daarnaast ben je in Nederland beschermt als werknemer. Een VSO kan invloed hebben op je recht op loondoorbetaling of een Ziektewet- of WIA-uitkering. Teken daarom nooit zomaar! Neem direct contact met ons op voor juridisch advies.
Onderhandelen over jouw vaststellingsovereenkomst
Krijg je een VSO aangeboden? Dan is het belangrijk om te weten dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Onze juristen hebben ruime ervaring met onderhandelingen en pakken dit gratis voor je op. Zij kennen de kneepjes van het vak, weten welke regelingen gebruikelijk zijn en zorgen ervoor dat jouw belangen altijd vooropstaan. Hierdoor ga je met een zo’n gunstig mogelijke regeling weg!
Onze aanpak: van start tot resultaat
Veel mensen vinden het spannend om te onderhandelen over hun VSO. Geen zorgen: onze juristen nemen dit gratis voor je uit handen. Onze werkwijze is als volgt:
- Stuur ons jouw VSO op
Vul ons contactformulier in en voeg jouw VSO toe. Alle documenten worden verstuurd via een beveiligde omgeving. - Gratis controle
Onze juristen controleren kosteloos jouw VSO. Vervolgens bellen ze je op en geven ze aan of je veilig je handtekening kan zetten. - Onderhandel mogelijkheden?
Indien zij nog zaken zien die niet goed zijn of waar over te onderhandelen valt bespreken ze dit met je. - Onderhandelen met werkgever
Indien jij dit wil onderhandelen ze met jouw werkgever over betere voorwaarden. Wij doen nooit iets zonder jouw toestemming en overleggen alles vooraf met jou. Ook deze dienstverlening kost jou niets. Wij verhalen onze kosten op de werkgever. In Nederland is het gebruikelijk dat deze vergoed worden. Gebeurd dit niet dan is dit ons risico. Jij hoeft je dus nergens zorgen om te maken. Het kost jou echt geen geld. - Aangepast voorstel
Wij zorgen dat alle nieuwe afspraken goed verwerkt worden in jouw VSO zodat jij je handtekening kan zetten onder een mooi voorstel.
Na afloop sturen we je nog informatie toe over het aanvragen van jouw WW-uitkering.
Gratis juridische hulp bij vaststellingsovereenkomst
Heb je vragen over jouw vaststellingsovereenkomst of wil je gratis juridisch advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag en zorgen ervoor dat jouw belangen goed worden behartigd.