“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvergoeding aanwenden

  • Krijg je een transitievergoeding, dan betaal je hier belasting over.
  • Probeer de belasting zoveel mogelijk te beperken.
  • Heb je advies nodig? Wij helpen je graag.
9,5
Klanten vertellen

721 beoordelingen

Lees voor

Krijg je een voorstel voor jouw transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding)? Ga dan met de werkgever onderhandelen over de hoogte hiervan. Vaak is het voorstel van de werkgever niet genoeg. Hou hierbij in je achterhoofd dat er ook nog belasting betaald moet worden over de vergoeding. Reken je dus niet meteen rijk. Op welke manieren kan je de ontslagvergoeding ( in de volksmond wordt dit ook wel oprotpremie genoemd) zo slim mogelijk gebruiken? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Het uitbetalen van de transitievergoeding

In het verleden waren er heel wat mogelijkheden om de belasting op een slimme manier te omzeilen. Tegenwoordig kan dat niet meer. De transitievergoeding wordt nu gewoon in een keer uitbetaald. Dit betekent ook dat je hier direct belasting over moet afdragen. Besluit je de transitievergoeding te gebruiken voor bijvoorbeeld omscholing, dan hoeft er geen belasting te worden betaald.

Fiscaal voordeel transitievergoeding

Er zijn twee manieren om fiscaal voordeel te krijgen over je transitievergoeding. Je kan de belasting middelen over drie jaar. Of je kunt de jaarruimte benutten.

Ontslagvergoeding belasting middelen over drie jaar

Als je een transitievergoeding krijgt, heb je dat jaar ineens eenmalig een hoger inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Dit kan betekenen dat een deel van je inkomen in de hoogste belastingschijf terechtkomt (52 procent). In dat geval kun je in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Deze regeling zorgt voor minder inkomstenbelasting als je erg wisselende inkomsten hebt. Dit is ook het geval bij het ontvangen van een ontslagvergoeding. Middelen doe je door de inkomens van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op te tellen en dit door drie te delen. Je krijgt dan het gemiddelde inkomen per jaar. Hierna bereken je hoeveel belasting je over dit gemiddelde inkomen had moeten betalen. Dit kun je vergelijken met de belasting die je daadwerkelijk hebt betaald. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn, dan kun je wellicht een teruggave van de Belastingdienst krijgen. Het verschil moet wel hoger zijn dan €545,-. Alleen dan kom je voor teruggave in aanmerking.

Benutten van jaarruimte

Soms heb je de transitievergoeding nodig om je hoofd boven water te houden terwijl je in de WW zit. Is dit niet het geval, dan is het misschien slim om een deel van de ontslagvergoeding te gebruiken voor een lijfrentepolis of banksparen. Onder bepaalde voorwaarden is de premie van deze lijfrentepolis of banksparen aftrekbaar van je inkomen. Hoe meer je inlegt hoe lager je belastingvrije inkomen. Daarnaast bouw je natuurlijk ook direct een belastingvrije pensioenvoorziening op. Hoeveel je jaarlijks mag inleggen is afhankelijk van je jaarruimte. Deze jaarruimte wordt groter door het ontvangen van de ontslagvergoeding.

Wil je een adviesgesprek over de verschillende mogelijkheden? Laat je gegevens achter en een specialist neemt contact met jou op.

Meer informatie