“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagvergoeding aanwenden

  • Krijg je een transitievergoeding, dan betaal je hier belasting over.
  • Wij geven je tips om de belasting zo laag mogelijk te houden!
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Krijg je te maken met ontslag, dan is de kans groot dat je ook een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) krijgt. Hou hierbij in je achterhoofd dat er ook nog belasting betaald moet worden over de vergoeding. De werkgever moet deze belasting bij het uitkeren van de vergoeding meteen inhouden en afdragen aan de belastingdienst. Gebruik je de transitievergoeding voor scholing of outplacement, dan vervalt de belasting. Op welke manieren kan je de ontslagvergoeding ( in de volksmond wordt dit ook wel oprotpremie genoemd) aanwenden en zo min mogelijk belasting betalen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

Het uitbetalen van de transitievergoeding

In het verleden waren er heel wat mogelijkheden om de belasting op ontslagvergoedingen op een slimme manier te omzeilen. Tegenwoordig kan dat niet meer. De transitievergoeding wordt nu gewoon in een keer uitbetaald. Dit betekent ook dat je hier direct belasting over moet afdragen. 

Hoogte belasting ontslagvergoeding 2024

De ontslagvergoeding/transitievergoeding wordt gezien als inkomen. Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen worden jouw inkomen en de transitievergoeding bij elkaar opgeteld. Vervolgens zijn er sinds 2022 twee belastingschrijven. Een lage en een hoge. 

  • Ligt jouw belastbaar inkomen tussen de €0,- en €75.519,- dan betaal je 36,97 procent belasting
  • Is jouw inkomen hoger dan € 75.519,- dan ligt het belastingpercentage op 49,5 procent belasting.

Ligt jouw inkomen inclusief de transitievergoeding in de tweede belastingschijf, dan betaal je over het deel tot € 75.519,-  in totaal 36,97 procent belasting. Over het deel dat hierboven ligt betaal je het hoge tarief aan belasting.

Het bedrag dat in de vaststellingsovereenkomst wordt genoemd, is dus niet het bedrag dat je uiteindelijk krijgt. Hier kun je alvast rekening mee houden in de onderhandelingen met de werkgever.

Wanneer betaal je geen belasting over jouw transitievergoeding?

Officieel is de transitievergoeding bedoeld om makkelijker van baan naar baan te komen. Vandaar ook de naam transitievergoeding. Eigenlijk wil de overheid dus het liefst dat jij het geld gebruikt om bijvoorbeeld een cursus te doen, zodat je beter in de arbeidsmarkt ligt of om je om te laten scholen, zodat je snel weer aan het werk kan. Kies je voor één van deze mogelijkheden, dan wordt dit beloond. Je hoeft dan geen belasting over jouw transitievergoeding te betalen. 

Besluit je de transitievergoeding te gebruiken als aanvulling van jouw WW-uitkering of koop je er een nieuwe auto van, dan is dat geen probleem. Helaas betaal je dan wel belasting. 

Afschaffing stamrechtvrijstelling

Tot 1 januari 2014 was het mogelijk om via een stamrecht BV de betaling van de belasting uit te stellen tot een later moment. Deze regeling was de overheid een doorn in het oog en is ondertussen afgeschaft. Het krijgen van enig fiscaal voordeel bij het ontvangen van een ontslagvergoeding is hiermee erg lastig gemaakt. Er zijn echter nog wel twee mogelijkheden om fiscaal voordeel te krijgen uit jouw transitievergoeding namelijk:

  • middelen van de belasting;
  • benutten van de jaarruimte.

Fiscaal voordeel transitievergoeding

De twee manieren om fiscaal voordeel te krijgen over je transitievergoeding zijn:

  1. Belasting middelen.
  2. Benutten jaarruimte.

1. Belasting transitievergoeding middelen over drie jaar

Als je een transitievergoeding krijgt, heb je dat jaar ineens eenmalig een hoger inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Dit kan betekenen dat een deel van je inkomen in de hoogste belastingschijf terechtkomt (52 procent). In dat geval kun je in aanmerking komen voor de middelingsregeling.

Deze regeling zorgt voor minder inkomstenbelasting als je erg wisselende inkomsten hebt. Dit is ook het geval bij het ontvangen van een ontslagvergoeding.

Middelen doe je door de inkomens van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op te tellen en dit door drie te delen. Je krijgt dan het gemiddelde inkomen per jaar. Hierna bereken je hoeveel belasting je over dit gemiddelde inkomen had moeten betalen. Dit kun je vergelijken met de belasting die je daadwerkelijk hebt betaald. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn, dan kun je wellicht een teruggave van de Belastingdienst krijgen. Het verschil moet wel hoger zijn dan €545,-. Alleen dan kom je voor teruggave in aanmerking.

2. Benutten van jaarruimte

Soms heb je de transitievergoeding nodig om je hoofd boven water te houden terwijl je in de WW zit. Is dit niet het geval, dan is het misschien slim om een deel van de ontslagvergoeding te gebruiken voor een lijfrentepolis of banksparen.

Onder bepaalde voorwaarden is de premie van deze lijfrentepolis of banksparen aftrekbaar van je inkomen. Hoe meer je inlegt hoe lager je belastingvrije inkomen. Daarnaast bouw je natuurlijk ook direct een belastingvrije pensioenvoorziening op.

Hoeveel je jaarlijks mag inleggen is afhankelijk van je jaarruimte. Deze jaarruimte wordt groter door het ontvangen van de ontslagvergoeding.

Wil jij een zo hoog mogelijke transitievergoeding krijgen? Wij bekijken wat de mogelijkheden zijn!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Krijg waar jij recht op hebt!

Betaal je  belasting over de transitievergoeding, dan kan je erop rekenen dat je ongeveer de helft overhoudt. Over de transitievergoeding valt vaak goed te onderhandelen. Gaan jij en jouw werkgever met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan is het de moeite om te proberen een hogere transitievergoeding te krijgen, zodat je uiteindelijk meer overhoudt.

Zet dus nooit direct jouw handtekening onder het eerste de beste voorstel van de werkgever, maar onderhandel! De meeste werkgevers houden er in hun voorstel al rekening mee dat er een tegenbod komt. Ga je dan met het eerste voorstel akkoord, dan ben je dus eigenlijk een dief van jouw eigen portemonnee en dat terwijl je straks zonder baan zit. Niet handig! 

Wil jij weten of er in jouw geval onderhandeling mogelijk is en hoe sterk je staat? Wij controleren jouw VSO vrijblijvend en kunnen vervolgens ook de onderhandelingen oppakken voor jou. In 95% van de gevallen onderhandelen wij betere voorwaarden uit voor onze klanten. De kosten kunnen we in de meeste gevallen (gedeeltelijk) verhalen op de werkgever. Bel ons direct op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in wij bellen je terug om je te helpen.

Meer informatie