“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vaststellingsovereenkomst bij nemen van ontslag

  • Laat de overeenkomst altijd checken!
  • Vaak betaalt de werkgever de juridische kosten.
  • Op zoek naar een specialist die jouw vaststellingsovereenkomst kan nakijken? Wij hebben altijd iemand bij jou in de buurt.
9,4
Klanten vertellen

530 beoordelingen

Lees voor

In een vaststellingsovereenkomst staan alle afspraken die jij samen met de werkgever hebt gemaakt over het ontslag. De vaststellingsovereenkomst wordt ook de beëindigingsovereenkomst of ontslagregeling genoemd. Het is belangrijk dat alle afspraken die jullie hebben gemaakt ook goed op papier staan. Let goed op dat er geen fouten in de vaststellingsovereenkomst staan. Als je zelf ontslag neemt heb je in principe geen recht op een WW-uitkering. Behalve als jouw vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Dan kan je in sommige gevallen toch aanspraak maken op een WW-uitkering. Om die reden raden wij je aan om je vaststellingsovereenkomst altijd voor te leggen aan een juridisch specialist. Dit kan het verschil maken tussen het wel of niet ontvangen van een WW-uitkering. Wil je hier advies over? Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Controle vaststellingsovereenkomst ontslag nemen

Neem je zelf ontslag en wil de werkgever meewerken met ontslag met wederzijds goedvinden? Zorg dan dat de werkgever alles goed op papier zet. De manier waarop een voorstel op papier wordt gezet is heel belangrijk. Er mogen geen fouten in staan. Daarnaast mag er vooral niet in staan dat jij degene bent geweest die het initiatief heeft genomen tot het ontslag. De vaststellingsovereenkomst moet aan een aantal belangrijk voorwaarden voldoen. Is dit niet het geval, dan ben jij daar uiteindelijk het slachtoffer van en krijg je geen WW-uitkering. Laat een arbeidsrecht advocaat dan ook altijd jouw vaststellingsovereenkomst controleren.

Vergoeding juridische kosten

Het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst is belangrijk voor jouw toekomst. De meeste werkgevers realiseren zich dit ook en vergoeden de kosten voor de controle van de overeenkomst. Vaak zet de werkgever dit voor je in de vaststellingsovereenkomst en wordt er een concreet bedrag genoemd. Staat dit niet in het voorstel, vraag er dan zelf naar. Wil de werkgever geen juridische kosten vergoeden, dan kan de advocaat of jurist de bruto-netto methode toepassen.  Neem, zodra je de vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, contact met ons op. Wij kunnen je in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt. Uiteraard zijn wij ook in een eerder stadium te bereiken voor al je vragen. Wij spreken jouw situatie graag met je door!

Belangrijke punten vaststellingsovereenkomst

Als de werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aanbiedt ben je niet verplicht meteen te tekenen. Sterker nog, het is zelfs verstandiger om dit niet te doen. Vaak is er onderhandeling over bepaalde punten mogelijk. Hier gaat de werkgever meestal ook vanuit als hij het eerste voorstel op papier zet. Laat je vooral niet onder druk zetten. Je hebt namelijk officieel twee weken bedenktijd. Laat het voorstel altijd eerst controleren door een specialist. Een specialist weet als geen ander hoe de verschillende punten het beste op papier gezet kunnen worden en op welke vlakken nog onderhandeling mogelijk is. Het is belangrijk de volgende punten op te nemen in de overeenkomst:

  • Ontslagreden. Uit de reden van het ontslag die in de overeenkomst staat, mag niet blijken dat jou iets te verwijten valt. Met andere woorden: in jouw vaststellingsovereenkomst mag niet in staan dat jij zelf ontslag hebt genomen. Is dit wel het geval dan loop je risico dat je geen WW-uitkering krijgt.
  • Opzegtermijn. Er bestaat een wettelijke opzegtermijn. De werkgever is verplicht zich hieraan te houden. Doet hij dit niet, dan kan dit problemen geven bij het aanvragen van de WW-uitkering.
  • De transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). Wat voor bedrag krijg je mee als transitievergoeding (ook wel gouden handdruk genoemd). Laat ook vastleggen wanneer en op welke manier de ontslagvergoeding uitbetaald wordt.
  • Vakantiedagen en overuren. Worden deze uitbetaald of niet?
  • Bedrijfsmiddelen. Wat gebeurt er met de auto en de laptop van de zaak?
  • Pensioen. Zijn je opgebouwde pensioenrechten veilig gesteld?
  • Concurrentiebeding. Sommige werknemers hebben in hun arbeidscontract een concurrentiebeding staan. Als een concurrentiebeding van kracht blijft, kan dit je problemen geven wanneer je gaat solliciteren. Bespreek met je werkgever de inhoud van het concurrentiebeding. In overleg kan deze verwijderd of versoepeld worden. Laat dit altijd op papier zetten.

Ben je statutair bestuurder en wil jij ontslag nemen? Dan gelden er weer hele andere regels. Dit omdat je zowel werknemer als bestuurder bent!

Juridisch advies

Krijg je van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij kunnen samen met jou bekijken op welke punten te onderhandelen valt en kunnen je ook in contact brengen met een specialist die die onderhandelingen voor jou kan voeren of het document kan nakijken. Je mag ons ook even bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie