“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vaststellingsovereenkomst ontslag nemen

  • Ga je met een vaststellingsovereenkomst uit elkaar?
  • Dan houdt je recht op een ww-uitkering.
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Lees voor

Vaststellingsovereenkomst ontslag nemen: let goed op dat er geen fouten in de vaststellingsovereenkomst staan. Als je zelf ontslag neemt heb je in principe geen recht op een WW-uitkering. Behalve als jouw vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Dan kan je in sommige gevallen toch aanspraak maken op een WW-uitkering. Om die reden raden wij je aan om je vaststellingsovereenkomst altijd voor te leggen aan een juridisch specialist. Dit kan het verschil maken tussen het wel of niet ontvangen van een WW-uitkering.

Wil je hier advies over? Onze juridische adviseurs zijn bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Inhoud vaststellingsovereenkomst ontslag nemen

Neem je zelf ontslag en wil de werkgever meewerken met ontslag met wederzijds goedvinden? Zorg dan dat de werkgever alle afspraken goed op papier zet in een vaststellingsovereenkomst. De vaststellingsovereenkomst wordt ook de beëindigingsovereenkomst of ontslagregeling genoemd. De manier waarop een voorstel op papier wordt gezet is heel belangrijk. Er mogen geen fouten in staan. Daarnaast mag er vooral niet in staan dat jij degene bent geweest die het initiatief heeft genomen tot het ontslag.

Check vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst moet aan een aantal belangrijk voorwaarden voldoen. Is dit niet het geval, dan ben jij daar uiteindelijk het slachtoffer van en krijg je geen WW-uitkering. Laat een arbeidsrecht advocaat dan ook altijd jouw vaststellingsovereenkomst controleren.

Het laten controleren van de vaststellingsovereenkomst is belangrijk voor jouw toekomst. De meeste werkgevers realiseren zich dit ook en vergoeden de kosten voor de controle van de overeenkomst. Vaak zet de werkgever dit voor je in de vaststellingsovereenkomst en wordt er een concreet bedrag genoemd. Staat dit niet in het voorstel, vraag er dan zelf naar.

Neem, zodra je de vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, contact met ons op. Wij kunnen je in contact brengen met een specialist bij jou in de buurt. Uiteraard zijn wij ook in een eerder stadium te bereiken voor al je vragen. Wij spreken jouw situatie graag met je door!

Belangrijke punten vaststellingsovereenkomst ontslag nemen

Het is belangrijk dat de volgende punten goed in de overeenkomst staan:

  • Ontslagreden. Uit de reden van het ontslag die in de overeenkomst staat, mag niet blijken dat jou iets te verwijten valt. Met andere woorden: in jouw vaststellingsovereenkomst mag niet in staan dat jij zelf ontslag hebt genomen. Is dit wel het geval dan loop je risico dat je geen WW-uitkering krijgt.
  • Opzegtermijn. Er bestaat een wettelijke opzegtermijn. De werkgever is verplicht zich hieraan te houden. Doet hij dit niet, dan kan dit problemen geven bij het aanvragen van de WW-uitkering.
  • De transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). Wat voor bedrag krijg je mee als transitievergoeding (ook wel gouden handdruk genoemd). Laat ook vastleggen wanneer en op welke manier de ontslagvergoeding uitbetaald wordt.
  • Vakantiedagen en overuren. Worden deze uitbetaald of niet?
  • Bedrijfsmiddelen. Wat gebeurt er met de auto en de laptop van de zaak?
  • Pensioen. Zijn je opgebouwde pensioenrechten veilig gesteld?
  • Concurrentiebeding. Sommige werknemers hebben in hun arbeidscontract een concurrentiebeding staan. Als een concurrentiebeding van kracht blijft, kan dit je problemen geven wanneer je gaat solliciteren. Bespreek met je werkgever de inhoud van het concurrentiebeding. In overleg kan deze verwijderd of versoepeld worden. Laat dit altijd op papier zetten.

Ben je statutair bestuurder en wil jij ontslag nemen? Dan gelden er weer hele andere regels. Dit omdat je zowel werknemer als bestuurder bent!

Teken nooit direct!

Als de werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aanbiedt ben je niet verplicht meteen te tekenen. Sterker nog, het is zelfs verstandiger om dit niet te doen. Vaak is er onderhandeling over bepaalde punten mogelijk. Hier gaat de werkgever meestal ook vanuit als hij het eerste voorstel op papier zet. Laat je vooral niet onder druk zetten. Je hebt namelijk officieel twee weken bedenktijd. Laat het voorstel altijd eerst controleren door een specialist. Een specialist weet als geen ander hoe de verschillende punten het beste op papier gezet kunnen worden en op welke vlakken nog onderhandeling mogelijk is.

Vrijblijvend advies nodig?

Krijg je van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij kunnen samen met jou bekijken op welke punten te onderhandelen valt en kunnen je ook in contact brengen met een specialist die die onderhandelingen voor jou kan voeren of het document kan nakijken. Je mag ons ook even bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie