“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Cumulatiegrond

  • Werkgevers mogen meerdere ontslagredenen met elkaar combineren. Dit heet de cumulatiegrond.
  • Laat je hierbij altijd bijstaan door een specialist. Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Lees voor

Vanaf 1 januari 2020 is er een ontslagreden aan het lijstje van bestaande ontslagredenen toegevoegd. Namelijk de cumulatiegrond oftewel de i-grond. De cumulatiegrond zorgt ervoor dat een werkgever verschillende ontslagredenen met elkaar mag combineren.

Ontslagredenen combineren

Wordt het ontslag door de werkgever aangevraagd bij de rechter, dan kreeg de werkgever voorheen alleen gelijk als er sprake was van een ‘voldragen ontslagreden’. De werkgever moest dus met een goede reden komen en ook tot in de puntjes kunnen bewijzen waarom er ontslag nodig was.

Met de komst van de cumulatiegrond wordt de gang naar de rechter voor werkgevers een stukje makkelijker. Zij mogen vanaf dat moment namelijk ontslagredenen met elkaar combineren. Dus stel dat een werkgever vindt dat jij niet goed functioneert, maar hier niet genoeg bewijs voor heeft, dan kan hij daarnaast aangeven dat je ook wel heel vaak ziek bent. Kan hij voor deze twee redenen voldoende bewijs leveren, dan is de kans groot dat je toch ontslagen wordt.

De ontslagredenen die gecombineerd mogen worden zijn:

Een werkgever kan meerdere van deze ontslagredenen met elkaar combineren om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Daarbij moet hij wel kunnen aantonen dat van hem niet kan worden verwacht de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Daarnaast moet een werkgever nog steeds kunnen aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om een andere oplossing te zoeken.

Langdurige arbeidsongeschiktheid en bedrijfseconomische redenen gelden bij ontslag op basis van de cumulatiegrond niet als reden. Ook de ontslagreden werkweigering mag niet met andere ontslagredenen gecombineerd worden. Dit omdat werkweigering vooral plaatsvindt als er sprake is van gewetensbezwaren.

Heb jij hulp nodig bij jouw ontslag? Wij staan voor je klaar!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Algemene ontslagreden

De cumulatiegrond maakt het mogelijk om alle argumenten voor het ontslag op één hoop te gooien. Hierdoor wordt het voor werkgevers makkelijker om een werknemer te ontslaan. Voor de werkgever is het hierdoor belangrijk om meer op zijn tellen te gaan passen. Zorg dat je niet te vaak te laat komt, meld je niet onnodig ziek en zorg dat je jouw werk goed doet. 

Transitievergoeding

Stapt de werkgever naar de rechter voor ontslag op grond van de cumulatiegrond, dan mag de rechter een extra transitievergoeding toekennen aan de werknemer. De extra vergoeding mag niet meer zijn van 50 procent van de transitievergoeding. Deze extra vergoeding komt dus bovenop de normale transitievergoeding en heet de cumulatievergoeding

De rechter bepaalt of je een extra vergoeding krijgt en hoeveel dit zal zijn. Deze cumulatievergoeding is in het leven geroepen als compensatie voor het feit dat je ontslag krijgt, terwijl de afzonderlijk aangedragen ontslagredenen niet voldoende zouden zijn voor ontslag. Naast de cumulatievergoeding mag een rechter ook nog een billijke vergoeding toewijzen als de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld.

Meer rechtszaken

De verwachting is dat er door de komst van deze nieuwe ontslagreden meer ontslagzaken aan de rechter zullen worden voorgelegd, omdat een heel uitgebreid dossier nu niet meer noodzakelijk is. 

Heb jij te maken met ontslag op basis van de cumulatiegrond? Het is dan belangrijk om alle redenen die de werkgever aandraagt voor ontslag zo goed mogelijk te ontkrachten. Een advocaat kan je hierbij helpen. Op die manier kan het ontslag wellicht vermeden worden. Lukt dit niet, dan kan een advocaat je helpen om een zo hoog mogelijke cumulatievergoeding te krijgen. Heb jij hulp nodig? Wij brengen je graag in contact met de juiste specialist. Neem gratis contact met ons op.

Meer informatie