Zelf ontslag nemen doe je bijvoorbeeld als je een nieuwe baan hebt gevonden. Ook nemen sommige mensen zelf ontslag als ze niet tevreden zijn over hun huidige baan. Je kan in zo’n geval schriftelijk aan de werkgever laten weten, dat je ontslag neemt. Hierbij moet je wel rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. In goed overleg met de werkgever kun je eventueel afspreken dat je in de opzegtermijn je vakantiedagen opneemt.

Let op: Als je zelf ontslag neemt verlies je in principe jouw recht op een WW-uitkering. Ook heb je bij zelf ontslag nemen geen recht op een transitievergoeding.

Ontslag nemen en WW-uitkering

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega’s overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden. Wanneer je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een WW-uitkering. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten. Ook als je ontslag neemt in je proeftijd heb je geen recht op WW.

Bijzondere omstandigheden WW-uitkering

Als je zelf ontslag neemt kun je in sommige bijzondere gevallen wel recht op een WW-uitkering behouden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

  • Doordat je met je partner moest verhuizen, bedraagt de werktijd van en naar werk nu meer dan drie uur. Dit kan bijvoorbeeld voorvallen als het bedrijf van je partner verhuist of je partner moet verhuizen vanwege een reorganisatie.
  • Je bent ziek geworden door problemen op het werk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je op werk wordt gepest, de werkdruk te hoog is of omdat de werkgever blijft dreigen met ontslag.
  • Je moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en de werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering.

Vindt je dat op jouw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Realiseer je dan wel dat je wel met bewijzen moet komen en dat het niet gemakkelijk is om dit voor elkaar te krijgen. Neem hiervoor contact op met het UWV.

Ontslag nemen met wederzijds goedvinden

Zie je het echt niet meer zitten op het werk, dan is het misschien verstandig om dit aan de werkgever te laten weten. Geef aan hoe je erin staat en dat je eigenlijk zelf ontslag wil nemen, maar dat dit niet kan omdat je dan je recht op een uitkering kwijt raakt. Vraag de werkgever of hij wil meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden. Veel werkgevers zullen hier wel aan mee willen werken. Zij zitten natuurlijk ook niet op een ongemotiveerde werknemer te wachten. Als de werkgever vervolgens alles op de juiste manier op papier zet en alles zit goed in elkaar, dan kun je toch je uitkering behouden.

Let op: Laat de overeenkomst (vaststellingsovereenkomst) altijd even nakijken door een jurist of advocaat. Dit brengt wel wat kosten met zich mee, maar zorgt er wel voor dat je 100% zeker weet dat je straks een uitkering kunt krijgen. Wil je hiervoor in contact komen met een specialist, dan helpen wij je graag verder.

Zelf ontslag nemen via kantonrechter

Je kunt ook zelf ontslag nemen, door bij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dit kun je doen als je vindt dat de werkgever zich zeer onfatsoenlijk of onzorgvuldig heeft gedragen. Je eigen ontslag aanvragen bij de kantonrechter vereist goede voorbereiding. Je moet echt met een goed dossier komen. Het ontslag moet goed beargumenteerd worden als je er een ontslagvergoeding uit wil slepen of als je jouw recht op WW wil behouden. Hierbij kun je het beste een arbeidsrechtadvocaat in de arm nemen. Deze weet precies hoe je dit moet aanpakken en kan je helpen om eruit te halen wat erin zit.

Wil je een inschatting van je kansen? Of wil je in contact komen met een goede advocaat om je hierin bij te staan? Dan mag je altijd even contact opnemen met onze juridisch adviseurs. Zij kunnen jouw situatie met je doorspreken en bekijken wat verstandig is.