“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag nemen

 • Neem nooit zomaar ontslag! Je krijgt dan geen WW-uitkering.
 • Denk goed na over de gevolgen!
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Heb je een nieuwe baan gevonden, dan kun je zelf ontslag nemen. Ook nemen sommige mensen zelf ontslag als ze niet tevreden zijn over hun baan. Je kan dan schriftelijk aan de werkgever laten weten, dat je ontslag neemt. Hierbij moet je wel rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Deze is meestal een maand. In goed overleg met de werkgever kun je eventueel afspreken dat je in de opzegtermijn je vakantiedagen opneemt. Hou er wel rekening mee dat je geen WW-uitkering kunt krijgen als je zelf ontslag neemt!

Let op:
Als je zelf ontslag neemt verlies je in principe jouw recht op een WW-uitkering. Ook heb je bij zelf ontslag nemen geen recht op een transitievergoeding.

Ontslag nemen en WW-uitkering

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega’s overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden. Best logisch dat je dan het liefst wil stoppen, maar is dat wel verstandig?  Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een WW-uitkering en dat kan behoorlijk wat financiële gevolgen hebben. Denk er dus heel goed over na voor je zelf ontslag neemt. Wees je ervan bewust, dat zelf ontslag nemen betekent dat je zonder inkomen komt te zitten. Ook als je ontslag neemt in je proeftijd heb je geen recht op WW.

Bijzondere omstandigheden WW-uitkering

Soms kun je je recht op een WW-uitkering behouden als je zelf ontslag neemt. Er moet dan sprake zijn van bijzondere omstandigheden. Voorbeelden van bijzondere omstandigheden zijn:

 • Als je partner voor zijn werk moet verhuizen en je hierdoor een reistijd van en naar je werk hebt van meer dan drie uur, dan is dit een goede reden om ontslag te nemen.
 • Je bent ziek geworden door problemen op het werk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je op werk wordt gepest, de werkdruk te hoog is of omdat de werkgever blijft dreigen met ontslag. Het kan wel lastig zijn om aan te tonen dat je werk hier oorzaak van is.
 • Je werkt onder zeer uitzonderlijke omstandigheden en je werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering. Ook dan heb je een goede reden om ontslag te nemen.

Vind je dat op jouw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Realiseer je dan wel dat je wel met bewijzen moet komen en dat het niet gemakkelijk is om dit voor elkaar te krijgen. Neem contact op met het UWV voor je ontslag neemt en kijk of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering als je dit zou doen.

Ontslag nemen met wederzijds goedvinden

Zie je het echt niet meer zitten op het werk, dan is het misschien verstandig om dit aan de werkgever te laten weten. Geef aan hoe je erin staat en dat je eigenlijk zelf ontslag wil nemen, maar dat dit niet kan omdat je dan je recht op een uitkering kwijt raakt. Vraag de werkgever of hij wil meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden. Veel werkgevers zullen hier wel aan mee willen werken. Zij zitten natuurlijk ook niet op een ongemotiveerde werknemer te wachten. Als de werkgever vervolgens alles op de juiste manier op papier zet en alles zit goed in elkaar, dan kun je toch je uitkering behouden.

Zelf ontslag nemen via kantonrechter

Je kunt ook zelf ontslag nemen, door bij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen. Dit kun je doen als je vindt dat de werkgever zich zeer onfatsoenlijk of onzorgvuldig heeft gedragen. Je eigen ontslag aanvragen bij de kantonrechter vereist goede voorbereiding. Je moet echt met een goed dossier komen. Jij moet namelijk bewijzen dat er sprake is van slecht werkgeverschap. Je moet met goede redenen komen als je er een ontslagvergoeding uit wil slepen of als je jouw recht op WW wil behouden. Hierbij kun je het beste een arbeidsrecht advocaat in de arm nemen. Deze weet precies hoe je dit moet aanpakken en kan je helpen om eruit te halen wat erin zit.

Ontslag nemen als statutair bestuurder

Ben je statutair bestuurder en wil je ontslag nemen, dan gelden er weer andere regels. Dit komt omdat een statutair bestuurder zowel werknemer als bestuurder is.

Top 10 redenen voor ontslag nemen

Wat zijn de meest voorkomende redenen dat een werknemer besluit om ontslag te nemen? De redenen lopen erg uiteen en we hebben ze voor je op een rij gezet. Ze staan in willekeurige volgorde.

 1. Te weinig salaris.
 2. Geen goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
 3. Geen goed contact met collega’s.
 4. Weinig doorgroeimogelijkheden.
 5. Te weinig flexibiliteit qua uren.
 6. Nauwelijks uitdaging in de functie.
 7. Te weinig waardering.
 8. Stilstaan in ontwikkeling.
 9. Geen vertrouwen voelen vanuit leidinggevende.
 10. Je wordt te weinig betrokken bij besluiten.

Hulp bij ontslag nemen

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Wil je een inschatting van je kansen bij de kantonrechter? Of wil je in contact komen met een goede advocaat om je hierin bij te staan? Dan mag je altijd even contact opnemen met onze juridische adviseurs. Zij kunnen jouw situatie met je doorspreken en bekijken wat verstandig is.

Meer informatie