“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

VSO ontvangen: denk aan studiekosten!

  • Krijg jij een VSO? Onderhandel dan ook over de studiekosten.
  • Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan!
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Lees voor

Heb jij een VSO (vaststellingsovereenkomst) van jouw werkgever ontvangen? Dan valt er vaak nog heel wat te onderhandelen. Het meest bekende onderhandelpunt is natuurlijk de transitievergoeding. Dit is de ontslagvergoeding die jij meekrijgt als je vertrekt. Maar, heb jij ook wel eens stil gestaan bij de studiekosten? Vaak wordt vergeten hier afspraken over te maken en komen deze kosten achteraf als een verrassing om de hoek kijken. En dat terwijl het terugbetalen studiekosten in veel gevallen helemaal niet redelijk is. Hou dit dus goed in de gaten en neem dit mee in de onderhandelingen met jouw werkgever!

Studiekostenbeding

Vanaf 1 augustus is het zo dat de werkgever altijd voor de kosten opdraait als jij een opleiding volgt die verplicht is om jouw werk goed uit te kunnen voeren. Hierbij gaat het om de kosten van de opleiding zelf, maar ook om lesmateriaal en reiskosten. Bij dit soort verplichte opleidingen kan de werkgever geen aanspraak meer maken op een studiekostenbeding. Deze kosten kunnen dus nooit voor je eigen rekening komen. Staat er in jouw oude contract nog wel een studiekostenbeding dat betrekking heeft op zo’n verplichte studie, dan is dit niet meer geldig. 

Volg jij een echter een ander soort studie voor je werk die ook door de werkgever wordt betaald, maar niet noodzakelijk is? Dan heb je in de meeste gevallen wel te maken met een studiekostenbeding. Dat is een soort overeenkomst waarin bijvoorbeeld staat dat je de studiekosten terug moet betalen als je binnen een bepaalde periode het bedrijf verlaat. Dit studiekostenbeding kan een aparte overeenkomst zijn die je hebt getekend, maar kan ook in jouw arbeidsovereenkomst staan.

VSO en studiekosten

Ga je uit dienst met wederzijds goedvinden, en tekenen jullie een VSO? Dan is het belangrijk dat er in die VSO of beëindigingsovereenkomst iets staat over die eventuele studiekosten. Spreek je hierover niets af? Dan kun je bij de eindafrekening voor een vervelende verrassing komen te staan als deze kosten verrekend worden met de laatste uitbetaling.

Ontzettend zonde, want het is heel makkelijk om dit tijdens de onderhandelingen met jouw werkgever te tackelen. De werkgever wil jouw handtekening. Daar mag best iets tegenover staan. Onderhandel dus niet alleen over de hoogte van jouw transitievergoeding, maar geef ook aan dat je wil dat deze studiekosten komen te vervallen. Dit kan je uiteindelijk een hoop geld schelen!

Tip:
Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je graag weten of alles klopt? Wij kijken jouw VSO gratis voor je na en vertellen je waar de onderhandelingsmogelijkheden liggen en of je met dit document een WW-uitkering kan krijgen. Zo kun je met een gerust hart jouw handtekening zetten. Vraag vrijblijvend onze gratis VSO-check aan.

Redelijkheid en billijkheid

Zijn studiekosten niet in jouw vaststellingsovereenkomst opgenomen? Dan kan het dus zijn dat de werkgever jou vraagt (een deel van) deze kosten terug te betalen. De vraag is dan of deze kosten wel redelijk zijn. Het is daarom verstandig om nooit zomaar de kosten te betalen. Er gelden strenge eisen waaraan voldaan moet worden en zelfs al is aan die eisen voldaan, dan is de vraag of de kosten in lijn zijn met de redelijkheid en billijkheid. Vaak is dat namelijk niet het geval. Mocht je naar de rechter stappen om de studiekosten aan te vechten, dan is er grote kans dat jij wint. Maar, voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maak hierover daarom altijd afspraken bij het uitdiensttreden.

Vragen of hulp nodig?

Wil de werkgever dat jij jouw studiekosten terugbetaalt? Dan is het verstandig om te bekijken of de kosten wel redelijk zijn. Neem in dat geval contact met ons op. Wij staan op werkdagen van 09.00-17.15 voor je klaar om je verder te helpen. Bel ons gerust voor gratis advies op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of laat een berichtje achter op ons contactformulier.

Meer informatie