Na het einde van jouw dienstverband is de werkgever verplicht je een getuigschrift mee te geven. Hierbij maakt het niet uit of je ontslag krijgt […]
Lees meer- je een andere functie krijgt;
- je wordt overgeplaatst;
- je opnieuw moet solliciteren naar je eigen baan;
- je wordt begeleid bij het vinden van een nieuwe baan (outplacement);
- de secundaire arbeidsvoorwaarden veranderen;
- je wordt ontslagen.
Reorganisatie ontslag via UWV
Voor een reorganisatie ontslag moet de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf. Hierbij moet de werkgever bedrijfseconomische reden aantonen aan de hand van de financiële gegevens van het bedrijf. Daarnaast moet de werkgever via het afspiegelingsbeginsel bepalen voor welke werknemers het ontslag geldt. Hij kan dus niet zelf kiezen wie er ontslagen worden. Moeten er meer dan twintig werknemer uit, dan is het een collectief ontslag. In dat geval moet er een Sociaal Plan worden opgesteld. Hierin wordt de afvloeiingsregeling op genomen.
Bezwaar maken tegen ontslag bij reorganisatie
Als de werkgever het ontslagverzoek indient bij het UWV WERKbedrijf, dan ontvang jij ook een kopie van de ontslagaanvraag. Ben je het niet eens met het ontslag, dan heb je twee weken de tijd om bezwaar te maken. Het UWV bekijkt jouw verhaal en neemt vervolgens een besluit. Ben je het niet eens met het besluit van het UWV, dan kun je hiertegen in hoger beroep.
Reorganisatie ontslag aanvechten
Heb je te maken met ontslag vanwege een reorganisatie, dan is het verstandig om te bekijken of de werkgever zich wel aan de regels houdt. Is er misschien sprake van een collectief ontslag? Wordt het afspiegelingsbeginsel wel goed toegepast? Allemaal belangrijke details die voor jou een heel groot verschil kunnen maken.
Wil je bekijken wat jouw mogelijkheden zijn? Onze medewerkers staan voor je klaar.