“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verweer ontslagprocedure kantonrechter

  • Stapt de werkgever naar de kantonrechter, dan kan je in verweer.
  • Kantonrechter procedures zijn niet prettig. Schakel hier altijd een advocaat bij in!
  • In contact komen met een goede advocaat? Wij helpen je verder!
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Word je ontslagen via een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter, dan is er het nodige aan de hand. De werkgever kan namelijk alleen naar de kantonrechter stappen als er “gewichtige” redenen zijn. Dit betekent dat er sprake is van onbehoorlijk gedrag (vervalsen van diploma’s, liegen, bedreiging, schaden geheimhoudingsplicht etc.) of dat er veranderde omstandigheden zijn (onvoldoende functioneren, verstoorde arbeidsrelatie). Ook kan het zijn dat je te vaak ziek bent of niet goed meewerkt aan de re-integratie bij ziekte. Bij de kantonrechter heet dit ontslag om persoonlijke redenen.

Let op:
Stapt de werkgever naar de kantonrechter? Schakel dan altijd een arbeidsrecht advocaat in om je hierbij te helpen. Deze kan ervoor zorgen dat je hier zo goed mogelijk uit komt!

Verzoekschrift kantonrechter

De werkgever begint de ontslagprocedure door het indienen van een verzoekschrift ter ontbinding van de arbeidsovereenkomst. In dit verzoekschrift moet de werkgever duidelijk aangeven waarom er ontslag plaats moet vinden. Jijzelf krijgt een kopie hiervan toegestuurd, zodat je precies weet wat de reden is van het ontslag en je jouw verweer hierop aan kan passen.

Het verweer

Jouw verweer is heel belangrijk. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je niet ontslagen wordt of een hogere vergoeding mee krijgt. Verweer voeren doe je met een verweerschrift. In het verweerschrift vertel je jouw kant van het verhaal. Hierin probeer je zoveel mogelijk de ontslagredenen van de werkgever onderuit de halen. Ook kun je hierin aangeven waarom je bij ontslag toch een transitievergoeding zou moeten krijgen. Je bent overigens niet verplicht om schriftelijk verweer in te dienen. Je kunt je verweer ook bewaren tot de mondelinge behandeling. Deze vindt plaats nadat beide partijen de kans hebben gehad om op papier hun zegje te doen. Je wordt dan door de kantonrechter verzocht om ter zitting te verschijnen. Tijdens deze zitting wordt het verzoek van de werkgever behandeld. Wij raden altijd aan de hulp van een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Neem contact met ons op en wij geven jou vrijblijvend meer informatie over de mogelijkheden.

De zitting

Je bent niet verplicht om naar de zitting te komen, maar het wordt wel aangeraden. Tijdens de zitting krijg je de gelegenheid je mening te geven. Eerst is de werkgever aan de beurt en vervolgens mag de werknemer zijn zegje doen. Hierna komen beide partijen nog een keer aan de beurt. Tussendoor kan de rechter ook vragen stellen. Je mag mensen meenemen, maar deze kunnen niet als getuigen optreden.

Juridische hulp

Een kantonrechtersprocedure is geen pretje. Er zijn over en weer vaak veel verwijten en de emoties kunnen soms hoog oplopen. Het is dan ook verstandig om zo’n procedure niet zonder juridische hulp in te gaan. Een jurist of advocaat kan je goed helpen bij het schrijven van het verweerschrift en tijdens de zitting. Een specialist weet precies hoe hij dit moet aanpakken en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uit komt.

Heb je hulp nodig bij een kantonrechtersprocedure, dan brengen wij je graag in contact met een goede jurist of advocaat om je hierin bij te staan. Deze neemt dan vrijblijvend even contact met je op om met je door te spreken wat hij/zij voor je kan doen, hoe dat allemaal in zijn werk gaat en hoe het met de kosten zit.

Meer informatie