Het loopt niet lekker op het werk. Je hebt af en toe een aanvaring met je leidinggevende en ineens valt het woord ontslag. Meestal heb je van tevoren door dat er iets niet goed zit en voel je aan dat er ontslag zou kunnen volgen. Bij dreigend ontslag komen veel vragen en onzekerheden om de hoek kijken. Dreigend ontslag geeft een heel vervelend gevoel. Logisch, als je in het levensonderhoud moet voorzien met behulp van de inkomsten uit een baan. Het niet meer kunnen voldoen aan financiële verplichtingen en de dreiging van een wegvallend inkomen is voor veel mensen een doemscenario.

Emoties dreigend ontslag

Naast angst voor het wegvallen van je inkomen zijn er vaak ook gevoelens van miskenning van jouw inzet en inspanning. Dreigend ontslag voelt als een motie van wantrouwen tegen jouw manier van werken. Veel mensen voelen zich aangevallen als persoon. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten en geeft veel onrust, vooral emotionele onrust. Hierdoor kan je je erg kwetsbaar voelen en misschien ook heftiger reageren dan anders. Je kan er zelfs ziek door worden.

Heb je het gevoel dat er ontslag aan zit te komen en wil je je hier alvast op voorbereiden, dan kun je op onze site een heleboel informatie vinden. Toch kun je bij dreigend ontslag zelf eigenlijk nog niet echt iets doen. Het is en blijft de werkgever die de eerste stap moeten zetten. Ben je de sfeer en de onzekerheid zat en lijdt je gezondheid eronder, dan zou je mondeling eens een balletje kunnen opgooien bij de werkgever. In de trant van “Ik heb het idee dat jullie van mij af willen. Als dat zo is mogen jullie bij wel een voorstel doen, dan zal ik daar over nadenken”. Op deze manier kun je zelf het ontslag aankaarten zonder meteen verwijtbaar te zijn of ontslag te nemen.

Juridisch advies

Het is belangrijk om op tijd deskundige hulp in te schakelen. Een specialist kan je vertellen hoe je moet reageren en wat de mogelijkheden zijn als er inderdaad ontslag volgt. Alleen al het idee dat er iemand over je schouder meekijkt is vaak een opluchting. Je hebt op zo’n moment behoefte aan een luisterend oor, maar ook aan een stuk professionele juridisch ondersteuning.

Wij beantwoorden graag jouw vragen en kunnen de zorg op juridisch gebied uit handen nemen. Wij zorgen ervoor dat je bij de juiste specialist terecht komt zodra er juridische stappen nodig zijn. Bel ons gerust! 0900 4455600 (40 cent per minuut).