“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Arbeidsrecht

  • De afspraken tussen jou en de werkgever staan in de arbeidsovereenkomst.
  • Ontstaat hier een discussie over, ga dan met elkaar in gesprek!
  • Kom je er samen niet uit, bel ons dan gerust.
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Onder het arbeidsrecht vallen alle afspraken die een werknemer en een werkgever met elkaar maken. Deze afspraken worden meestal vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst komen de afspraken te staan over werkdagen- en tijden, je functie, salaris, vrije dagen enzovoort. Als jullie over bepaalde zaken geen afspraken maken, dan gelden de wettelijke regels op het gebied van arbeidsrecht.

Plichten werknemer

Als je een arbeidscontract ondertekent ga je als werknemer een bepaalde verplichting aan. Je moet bijvoorbeeld drie dagen in de week werken en je moet bepaalde werkzaamheden uitvoeren. Als werknemer moet je je hier aan houden. Wanneer je je niet aan de verplichtingen houdt, dan kan de werkgever je mogelijk op staande voet ontslaan met als reden werkweigering. Hou je dus goed aan de afspraken die jullie hebben gemaakt en teken nooit een arbeidsovereenkomst zonder deze goed door te lezen. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan.

Rechten werknemer

Natuurlijk heb je als werknemer ook rechten. De werkgever is verplicht om je loon uit te betalen. Tot 1 januari 2015 kon in arbeidscontracten worden opgenomen dat een werkgever je geen loon hoefde te betalen als er geen arbeid verricht werd. Vanaf januari 2015 kan dit nog maximaal zes maanden. Na zes maanden is en werkgever verplicht de werknemer loon te betalen. Ook wanneer een werknemer zijn werk niet of slechts gedeeltelijk heeft uitgevoerd. Alleen als de werkgever kan aantonen dat de werknemer geheel verantwoordelijk is kan loon worden ingehouden.

Daarnaast is een werkgever verplicht vakantiegeld te betalen. Ook heb je recht op een aantal vrije dagen per jaar. Als je werkgever zich hier niet aan houdt kun je als werknemer actie ondernemen. Zo zou je bijvoorbeeld loon kunnen vorderen als dit niet is betaald. Heb jij het idee dat de werkgever zich niet goed aan de gemaakte afspraken houdt, neem dan contact met ons op. Wij bespreken graag samen met jou hoe je het probleem op kunt lossen.

Arbeidsrecht conflict

Soms ontstaan er conflicten over de afspraken die in het arbeidscontract zijn gemaakt. De werkgever wil bijvoorbeeld dat je minder dagen gaat werken, maar jij wil dit niet. Of andersom. In zo’n situatie probeer je eerst met elkaar om tafel te gaan om een oplossing te zoeken. Lukt dit niet, dan is het mogelijk om een arbeidsrecht jurist of arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Wij kunnen samen met jou bekijken of het zinvol is iemand in te schakelen of niet.

Meer informatie