“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezwaar tegen ontslag

  • Krijg je ontslag? Maak altijd bezwaar!
  • Onze specialisten helpen je vrijblijvend verder!
9,5
Klanten vertellen

1257 beoordelingen

Lees voor

Ontslagen? Maak altijd bezwaar tegen het ontslag!. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof je zonder slag of stoot akkoord bent gegaan. Dit zorgt ervoor dat je misschien niet de ontslagvergoeding krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je problemen krijgt bij het aanvragen van een uitkering. Als je zelf ontslag neemt of verwijtbaar werkloos bent krijg je immers geen uitkering.

Ga je te makkelijk akkoord, dan kan het UWV daar moeilijk over doen. Om deze reden raden wij altijd aan om bezwaar te maken. En om proberen eruit te halen waar je recht op hebt als werknemer. Wij leggen je hier uit hoe je bezwaar kan maken. Indien je vragen of hulp nodig hebt zijn wij bereikbaar via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Brief bezwaar tegen ontslag

De eerste stap bij het maken van bezwaar tegen jouw ontslag, is het schrijven van een bezwaarbrief naar de werkgever. In deze brief laat je weten het niet eens te zijn met het ontslag. Geef in deze brief ook aan dat je beschikbaar bent voor werk. Hou de brief positief en laat zien dat je graag weer aan de slag wil. Het is het beste om deze brief aangetekend te versturen, dan kun je altijd bewijzen dat je hem hebt verstuurd.

Wij bieden een gratis voorbeeldbrief aan om bezwaar te maken tegen het ontslag. Deze kan je gratis downloaden aan aanpassen op jouw situatie.

Let op:
Krijg je ontslag? Maak altijd bezwaar! Hiermee stel je je recht op een uitkering veilig. Let ook goed op of je misschien recht hebt op een transitievergoeding!
voorbeeldbrief bezwaar tegen ontslag

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Vervolgstap bij bezwaar tegen ontslag

De tweede stap is grotendeels afhankelijk van de vorm van ontslag die de werkgever kiest. Bij ontslag op staande voet  of via de kantonrechter moet je sneller en op een andere manier reageren dan bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Tip:
Twijfel je over de manier waarop je moet reageren? Onze juridische medewerkers adviseren jou vrijblijvend over jouw situatie.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden komt eigenlijk het meest voor. De werkgever geeft aan de samenwerking te willen beëindigen en komt met een voorstel. Dit heet een vaststellingsovereenkomst en wordt ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.

Ook hier begin je met het versturen van de bezwaarbrief. Hierna staat het je vrij om te gaan onderhandelen over de inhoud van het ontslagvoorstel. Dit is ook zeker verstandig. In het voorstel is de werkgever er waarschijnlijk al vanuit gegaan dat jij met een tegenbod zou komen. Zo kun je onderhandelen over de transitievergoeding (of ontslagvergoeding), de opzegtermijn en bijvoorbeeld het concurrentiebeding. Op die manier kun je als werknemer proberen zo goed mogelijk uit deze situatie te komen.

Onderhandelen bij ontslag

Is onderhandelen niet jouw sterkste punt of kamp je met teveel boosheid, waardoor een goed gesprek met de werkgever sowieso moeilijk wordt? Dan is het wellicht verstandig om de onderhandelingen door een advocaat of jurist te laten voeren. Deze zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt en weet vaak zijn eigen kosten ook uit te onderhandelen.

Vaststellingsovereenkomst altijd laten checken!

Ben je zelf aan het onderhandelen gegaan en zijn jullie er samen uit gekomen, dan zal de werkgever al jullie afspraken opnemen in de vaststellingsovereenkomst. Toch is het niet verstandig om nu direct je handtekening te zetten. Deze overeenkomst gaat namelijk ook bepalen of jij wel een WW-uitkering kan krijgen. Het is dus heel belangrijk dat hij juridisch gezien goed in elkaar zit. 

Wij adviseren je dan ook om zo’n vaststellingsovereenkomst altijd even te laten checken. Zo weet je zeker dat je straks geen problemen krijgt met het UWV. Wij kunnen deze vaststellingsovereenkomstcheck gratis voor je doen. 

Bedenktijd

Zijn jullie eruit en is de vaststellingsovereenkomst nagekeken, dan wordt de overeenkomst getekend en is (na het verstrijken van de opzegtermijn) het ontslag een feit. Krijg je van de werkgever een vaststellingsovereenkomst onder je neus geschoven en heb je getekend, dan heb je officieel nog twee weken bedenktijd. In die twee weken kun je de overeenkomst nietig verklaren. Op die manier kan de werkgever je niet te erg onder druk zetten om te tekenen en heb je ruim de tijd om advies in te winnen.

Ontslagvergunning UWV

Gaat het financieel niet goed met het bedrijf waar jij werkt of ben je ondertussen twee jaar ziek, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De ontslagprocedure ziet er dan heel anders uit. Je krijgt een brief van het UWV met de mededeling dat er ontslag is aangevraagd en om welke reden. Hierbij krijg je ook direct de mogelijkheid om verweer in te dienen. Doe dit altijd! Ook als je zelf vindt dat het ontslag terecht is. Hiermee breng je je recht op een WW-uitkering namelijk in veiligheid. Geef in je verweer duidelijk aan waarom je het niet eens bent met het ontslag en waarom de argumenten van de werkgever niet juist zijn.

Afspiegelingsbeginsel goed toegepast?

Let bij ontslag om bedrijfseconomische redenen ook altijd goed op of het afspiegelingsbeginsel goed is toegepast. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen mag de werkgever namelijk niet zelf kiezen welke personeelsleden ontslag krijgen. Dit wordt gebaseerd op het afspiegelingsbeginsel. Het kan dus best zijn dat jij helemaal niet aan de beurt bent en dat iemand anders ontslag zou moeten krijgen. Heb jij het idee dat hierin een fout is gemaakt, geef dit dan duidelijk aan in jouw verweer. 

Het UWV neemt uiteindelijk de beslissing of het ontslag mag plaatsvinden of niet. Verleent het UWV de ontslagvergunning, maar heb je hele goede redenen waarom je toch niet ontslagen zou moeten worden? In dat geval is er een hoger beroep mogelijk. Bij ontslag via het UWV is de werkgever ook gewoon verplicht de transitievergoeding te betalen.

Vind jij het lastig om zelf bezwaar te maken? Aan jurist of advocaat kan je hier eventueel bij helpen. Neem gerust contact met ons op om te kijken of dit verstandig is. Wij kunnen voor je bekijken wie jou hier het beste bij zou kunnen helpen. 

Ontslag op staande voet en bezwaar

Dit is de meest vervelende vorm van ontslag. Je wordt van iets beschuldigd, waardoor ontslag onvermijdelijk is. Ontslag op staande voet heeft nogal wat gevolgen. Het ontslag is je eigen schuld en daardoor raak je niet alleen je baan kwijt, maar ook direct je recht op een WW-uitkering. Je hebt dus per direct geen inkomen meer. In deze situatie is het belangrijk om op de juiste manier te reageren, zodat je wellicht je recht op een uitkering nog veilig kan stellen.

Je kan het ontslag op staande voet aanvechten. De werkgever moet namelijk wel met bewijzen komen. Zijn deze bewijzen er niet, dan is het vaak mogelijk om het ontslag op staande voet van tafel te vegen. In andere gevallen kan het ontslag door een jurist of advocaat wel veranderd worden naar een andere vorm van ontslag, waardoor je in ieder geval jouw recht op een uitkering kunt behouden. 

In veel gevallen is het behoorlijk lastig om dit verweer zelf te voeren. Er spelen veel emoties mee en er staat nogal wat op het spel. Schakel hier dus altijd hulp bij in!

Tip:
Bij ontslag op staande voet raden wij dan ook altijd aan om een expert in de arm te nemen om je hierbij te helpen. Bel ons gerust voor advies 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Brian werkt ondertussen vier jaar in een fabriek. Hij draait vooral nachtdiensten. Over het algemeen kan hij het goed vinden met zijn collega’s. Er is alleen één collega met wie het wat minder klikt, namelijk Hassan. Op een nacht gaat het mis. Brian maakt een opmerking over buitenlanders die Hassan in het verkeerde keelgat schiet. De hele situatie loopt flink uit de hand. Er wordt over en weer gescholden en geschreeuwd tot uiteindelijk een leidinggevende tussen beiden komt. Het lijkt weer rustig. Maar schijn bedriegt.

Na werktijd is het Brian die besluit Hassan buiten op te wachten. Hij valt hem aan en stompt hem meerdere keren in zijn gezicht. De leidinggevende ziet het gebeuren en ontslaat Brian direct op staande voet. Hij kan meteen vertrekken en hoeft niet meer terug te komen. Door deze ondoordachte actie is Brian niet alleen zijn baan, maar ook direct zijn recht op een uitkering kwijt. Het enige dat hij nog kan doen is hopen op een stukje goodwill van de werkgever. Arbeidsjuristen kunnen vaak helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Ontslag via de kantonrechter

Komen jullie er samen niet uit, dan kan de werkgever ook naar de kantonrechter stappen. Hierbij gaat het meestal om disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie en moet de werkgever met een flink dossier komen. Zelf krijg jij ook de kans je verhaal te doen. Je mag eerst schriftelijk en daarna mondeling uitleggen waarom je niet moet worden ontslagen of waarom er een ontslagvergoeding moet komen. Ook hierbij is het verstandig je bij te laten staan door een specialist. 

Juridisch advies op maat

Iedere ontslagzaak is anders. Wil jij graag juridisch advies over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op, dan helpen wij je verder. Ook kunnen wij jou eventueel in contact brengen met een goede arbeidsjurist of advocaat bij jou in de buurt die je kan helpen het ontslag aan te vechten!

Meer informatie