“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bezwaar tegen ontslag

  • Maak altijd bezwaar tegen je ontslag.
  • Vaststellingsovereenkomst binnen? Laat hem gratis checken door ons!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ontslagen? Dat kan niet zomaar. Je staat er niet alleen voor. Wij helpen je graag verder. Wij adviseren je om altijd contact met ons op te nemen zodat wij jouw persoonlijke situatie kunnen bespreken en je van advies op maat kunnen voorzien. Bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten)

Vaststellingsovereenkomst ontvangen?
Je hoeft in deze situatie geen bezwaarbrief te sturen. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen en jouw vaststellingsovereenkomst direct te laten controleren door onze juristen. Zij controleren gratis of jij met deze VSO wel recht hebt op een WW-uitkering wanneer je de VSO tekent. Daarnaast kunnen zij jouw VSO ook volledig juridisch inhoudelijk beoordelen, een tegenvoorstel opstellen en namens jou onderhandelen over de voorwaarden van de VSO.

Nog geen vaststellingsovereenkomst ontvangen?
Wij adviseren om contact met ons op te nemen zodat we de juiste vervolgstappen in jouw persoonlijke situatie kunnen bespreken. Wil je alvast zelf wat doen? Maak dan bezwaar tegen het ontslag! Helemaal wanneer dit ontslag eenzijdig gegeven is. Dit mag niet zomaar. Doe je dit niet, dan lijkt het alsof je zonder slag of stoot akkoord bent gegaan. Dit zorgt ervoor dat je misschien niet de ontslagvergoeding krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je problemen krijgt bij het aanvragen van een uitkering. Als je zelf ontslag neemt of verwijtbaar werkloos bent krijg je immers geen uitkering. Neem direct contact met ons op als je de vaststellingsovereenkomst ontvangt. Wij controleren deze dan gratis voor jou.

Brief bezwaar tegen ontslag

Ontslagen? Onthoud dat dit niet zomaar mag. Jouw werkgever moet hier een goede reden voor hebben. We adviseren om ons altijd te bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). We bespreken dan kort jouw situatie en adviseren je over de te nemen vervolgstappen. Dit advies is gratis dus maak hier gebruik van.

Wil je alvast zelf wat doen? Maak dan bezwaar tegen jouw ontslag. Ga je te makkelijk akkoord met het ontslag dan kan het UWV daar moeilijk over doen.

De eerste stap bij het maken van bezwaar tegen jouw ontslag, is het schrijven van een bezwaarbrief naar de werkgever. In deze brief laat je weten het niet eens te zijn met het ontslag. Geef in deze brief ook aan dat je beschikbaar bent voor werk. Hou de brief positief en laat zien dat je graag weer aan de slag wil. Het is het beste om deze brief aangetekend te versturen, dan kun je altijd bewijzen dat je hem hebt verstuurd.

Wij bieden een gratis voorbeeldbrief aan om bezwaar te maken tegen het ontslag. Deze kan je gratis downloaden en aanpassen op jouw situatie.

ontslag 0-urencontract
Let op:
Krijg je ontslag? Maak altijd bezwaar! Hiermee stel je jouw recht op een uitkering veilig. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Let ook goed op of je misschien recht hebt op een transitievergoeding! Heb je via jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan is het niet  nodig om bezwaar te maken. Het is in deze situatie belangrijk dat je nooit direct tekent. Laat jouw vaststellingsovereenkomst direct vrijblijvend controleren door onze juristen. Zij checken of je wel recht hebt op een WW-uitkering. Je weet daarna of alles goed staat en dan kan je met een gerust hart tekenen. Onze specialisten reageren binnen een uur! Je weet dus heel snel waar je aan toe bent.
voorbeeldbrief bezwaar tegen ontslag

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Vervolgstap bij bezwaar tegen ontslag

De tweede stap is grotendeels afhankelijk van de vorm van ontslag die de werkgever kiest. Bij ontslag op staande voet  of via de kantonrechter moet je sneller en op een andere manier reageren dan bij ontslag met wederzijds goedvinden.

Let op onze juridische medewerkers adviseren jou vrijblijvend over jouw situatie. Het gaat om jouw toekomst. Wij adviseren daarom altijd om vrijblijvend contact met ons op te nemen. We bespreken je situatie en helpen je met de juiste vervolgstappen.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden komt eigenlijk het meest voor. De werkgever geeft aan de samenwerking te willen beëindigen en komt met een voorstel. Dit heet een vaststellingsovereenkomst en wordt ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.

Vaststellingsovereenkomst altijd laten checken!

Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd controleren! Als zaken er verkeerd in staan kan je jouw recht op een WW-uitkering verliezen. Het is dus heel belangrijk dat hij juridisch gezien goed in elkaar zit. Onze juristen controleren jouw vaststellingsovereenkomst gratis. Vul direct het contactformulier in en we nemen op werkdagen binnen een uur contact met je op!

Onze juristen kunnen ook onderhandelen over de transitievergoeding (of ontslagvergoeding), de opzegtermijn en bijvoorbeeld het concurrentiebeding. Zij zorgen ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt en jij als werknemer zo goed mogelijk uit deze situatie te komt.

Bedenktijd

Zijn jullie eruit en is de vaststellingsovereenkomst nagekeken, dan wordt de overeenkomst getekend en is (na het verstrijken van de opzegtermijn) het ontslag een feit. Krijg je van de werkgever een vaststellingsovereenkomst onder je neus geschoven en heb je toch direct getekend, dan heb je officieel nog twee weken bedenktijd. In die twee weken kun je de overeenkomst nietig verklaren. Op die manier kan de werkgever je niet te erg onder druk zetten om te tekenen en heb je ruim de tijd om advies in te winnen.

Ontslagvergunning UWV

Gaat het financieel niet goed met het bedrijf waar jij werkt of ben je ondertussen twee jaar ziek, dan kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. De ontslagprocedure ziet er dan heel anders uit. Je krijgt een brief van het UWV met de mededeling dat er ontslag is aangevraagd en om welke reden. Hierbij krijg je ook direct de mogelijkheid om verweer in te dienen. Doe dit altijd! Ook als je zelf vindt dat het ontslag terecht is. Hiermee breng je je recht op een WW-uitkering namelijk in veiligheid. Geef in je verweer duidelijk aan waarom je het niet eens bent met het ontslag en waarom de argumenten van de werkgever niet juist zijn.

Afspiegelingsbeginsel goed toegepast?

Let bij ontslag om bedrijfseconomische redenen ook altijd goed op of het afspiegelingsbeginsel goed is toegepast. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen mag de werkgever namelijk niet zelf kiezen welke personeelsleden ontslag krijgen. Dit wordt gebaseerd op het afspiegelingsbeginsel. Het kan dus best zijn dat jij helemaal niet aan de beurt bent en dat iemand anders ontslag zou moeten krijgen. Heb jij het idee dat hierin een fout is gemaakt, geef dit dan duidelijk aan in jouw verweer.

Het UWV neemt uiteindelijk de beslissing of het ontslag mag plaatsvinden of niet. Verleent het UWV de ontslagvergunning, maar heb je hele goede redenen waarom je toch niet ontslagen zou moeten worden? In dat geval is er een hoger beroep mogelijk. Bij ontslag via het UWV is de werkgever ook gewoon verplicht de transitievergoeding te betalen.

Vind jij het lastig om zelf bezwaar te maken? Aan jurist of advocaat kan je hier eventueel bij helpen. Neem gerust contact met ons op om te kijken of dit verstandig is. Wij kunnen voor je bekijken wie jou hier het beste bij zou kunnen helpen.

Ontslag op staande voet en bezwaar

Dit is de meest vervelende vorm van ontslag. Je wordt van iets beschuldigd, waardoor ontslag onvermijdelijk is. Ontslag op staande voet heeft nogal wat gevolgen. Het ontslag is je eigen schuld en daardoor raak je niet alleen je baan kwijt, maar ook direct je recht op een WW-uitkering. Je hebt dus per direct geen inkomen meer. In deze situatie is het belangrijk om op de juiste manier te reageren, zodat je wellicht je recht op een uitkering nog veilig kan stellen.

Je kan het ontslag op staande voet aanvechten. De werkgever moet namelijk wel met bewijzen komen. Zijn deze bewijzen er niet, dan is het vaak mogelijk om het ontslag op staande voet van tafel te vegen. In andere gevallen kan het ontslag door een jurist of advocaat wel veranderd worden naar een andere vorm van ontslag, waardoor je in ieder geval jouw recht op een uitkering kunt behouden.

In veel gevallen is het behoorlijk lastig om dit verweer zelf te voeren. Er spelen veel emoties mee en er staat nogal wat op het spel. Schakel hier dus altijd hulp bij in!

Tip:
Bij ontslag op staande voet raden wij dan ook altijd aan om een expert in de arm te nemen om je hierbij te helpen. Bel ons gerust voor advies 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Ervaring uit praktijk

Brian werkt ondertussen vier jaar in een fabriek. Hij draait vooral nachtdiensten. Over het algemeen kan hij het goed vinden met zijn collega’s. Er is alleen één collega met wie het wat minder klikt, namelijk Hassan. Op een nacht gaat het mis. Brian maakt een opmerking over buitenlanders die Hassan in het verkeerde keelgat schiet. De hele situatie loopt flink uit de hand. Er wordt over en weer gescholden en geschreeuwd tot uiteindelijk een leidinggevende tussen beiden komt. Het lijkt weer rustig. Maar schijn bedriegt.

Na werktijd is het Brian die besluit Hassan buiten op te wachten. Hij valt hem aan en stompt hem meerdere keren in zijn gezicht. De leidinggevende ziet het gebeuren en ontslaat Brian direct op staande voet. Hij kan meteen vertrekken en hoeft niet meer terug te komen. Door deze ondoordachte actie is Brian niet alleen zijn baan, maar ook direct zijn recht op een uitkering kwijt. Het enige dat hij nog kan doen is hopen op een stukje goodwill van de werkgever. Arbeidsjuristen kunnen helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Ontslag via de kantonrechter

Komen jullie er samen niet uit, dan kan de werkgever ook naar de kantonrechter stappen. Hierbij gaat het meestal om disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie en moet de werkgever met een flink dossier komen. Zelf krijg jij ook de kans je verhaal te doen. Je mag eerst schriftelijk en daarna mondeling uitleggen waarom je niet moet worden ontslagen of waarom er een ontslagvergoeding moet komen. Ook hierbij is het verstandig je bij te laten staan door een specialist.

Vraag gratis advies aan bij ons

Iedere ontslagzaak is anders. Wil jij graag juridisch advies over jouw specifieke situatie? Onze medewerkers helpen je graag.

Hoe werkt het?

  1. Neem vrijblijvend contact op.
  2. Wij luisteren naar jouw verhaal en adviseren welke vervolgstappen slim zijn. Dit adviesgesprek is gratis en vrijblijvend!
  3. Indien je dit wil brengen wij je in contact met een goede arbeidsjurist of advocaat bij jou in de buurt die je kan helpen het ontslag aan te vechten! Heb je al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wij controleren deze gratis voor jou.

Meer informatie