Hoe lang je in dienst bent is belangrijk om te weten als je te maken krijgt met ontslag. Zo heeft de lengte van jouw dienstverband invloed op de opzegtermijn, maar ook op de hoogte van de transitievergoeding die je meekrijgt. 

Wist je dat je kan onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding? Onze juristen helpen jou hier graag bij. Neem contact op voor meer informatie of als je hulp nodig hebt. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in.

Richtlijnen bij de berekening diensttijd

De diensttijd is de tijd dat je bij een werkgever in dienst bent geweest. Soms is dit langer dan je denkt. Sommige onderbrekingen mogen namelijk meegeteld worden bij de berekening van het aantal dienstjaren. Ben je voor je officieel in dienst kwam ook al bij jouw werkgever werkzaam geweest via het uitzendbureau, dan kan dit ook een aantal jaren aan jouw diensttijd toevoegen. Voor jou als werknemer geldt eigenlijk: hoe langer in dienst hoe beter! Dit is namelijk van invloed op de hoogte van de ontslagvergoeding die je mee zal krijgen. 

Meetellen onderbrekingen bij het vaststellen van de diensttijd

Ben je er tussendoor tussenuit geweest? Als de onderbreking korter is dan zes maanden, dan telt deze niet mee. Het dienstverband loopt dan dus gewoon door. Ben je langer dan zes maanden weg bij de werkgever, dan begin je weer bij nul.

Heeft een kantonrechter de arbeidsovereenkomst hersteld, dan gaan de oude dienstjaren gewoon weer meetellen. Het dienstverband wordt dan gewoon weer opgepakt.

Zijn er bij de berekening van de dienstjaren vrouwen betrokken die hun loopbaan onderbroken hebben voor de opvang van kinderen, dan tellen de dienstjaren voor de onderbreking ook mee. Dit om zo discriminatie van vrouwen te voorkomen. Dit geldt alleen als het dienstverband loopt bij dezelfde werkgever als voor de onderbreking.

Meetellen diensttijd bij een “vorige” werkgever

De diensttijd bij een vorige werkgever wordt alleen meegerekend als de huidige werkgever de onderneming van de vorige werkgever heeft overgenomen inclusief personeel. Hierdoor is de medewerker in dienst gekomen op dezelfde voorwaarden en dus ook met dezelfde dienstjaren. De dienstjaren bij een vorige werkgever tellen ook mee als je de huidige werkgever kunt zien als de opvolger van de vorige werkgever.

Diensttijd bij uitzendkracht

Heb je eerst via het uitzendbureau bij een bedrijf gewerkt en kom je daarna bij hetzelfde bedrijf in dienst? Dan tellen je jaren bij het uitzendbureau ook mee als het om dienstjaren gaat.

Onderhandelen over ontslag?

Krijg jij van jouw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangeboden en willen jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar? Let er dan goed op dat je in de onderhandelingen over de transitievergoeding wel het goede aantal dienstjaren meeneemt. Dit kan namelijk nogal wat verschil maken. Wil jij weten waar je ongeveer aanspraak op kunt maken? Bereken jouw transitievergoeding!

Hulp nodig?

Heb je vragen of wil je advies? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij staan je graag te woord en helpen je verder!