“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Contractvorm

  • Maak duidelijke afspraken over je dienstverband. Hier kun je over onderhandelen.
  • In de proeftijd kun je zonder reden het contract opzeggen.
  • Twijfel je over je contract? Neem gerust even contact met ons op!
9,4
Klanten vertellen

684 beoordelingen

Lees voor

Als je ergens gaat werken, worden er altijd afspraken gemaakt over bijvoorbeeld je salaris, welk werk je gaat doen, hoeveel uren je gaat werken en de duur van het contract. Dit pakket aan afspraken wordt vastgelegd in het arbeidscontract. Contracten bestaan in allerlei vormen en soorten; zo heb je onder andere tijdelijke en vaste contracten. Onderling kunnen contracten dan ook veel van elkaar verschillen. Bepaalde onderwerpen komen wel vaak standaard terug.

Let op:
Heb je een nieuwe baan gevonden? Zorg ervoor dat je nieuwe arbeidscontract is getekend voor je je huidige baan opzegt!

Contractvorm bepaalde of onbepaalde tijd

De werkgever besluit of je een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd zult krijgen (tijdelijk of vast contract). Je contractvorm wordt op papier gezet. In veel gevallen zul je bij een nieuwe werkgever in eerste instantie een tijdelijk contract krijgen. Na dit tijdelijke contract wordt bekeken of het contract wordt verlengd en welke contractvorm er dan wordt aangehouden.

Proeftijd

In het eerste arbeidscontract bij een nieuwe werkgever wordt bijna altijd een proeftijd opgenomen. In deze proeftijd kunnen werknemer en werkgever bekijken of de samenwerking bevalt. Jullie kunnen tijdens de proeftijd er allebei voor kiezen om het contract te beëindigen. Dit mag zonder reden. Bij een tijdelijk contract met een looptijd van 6 maanden of minder mag er geen proeftijd worden opgenomen. Bij een tijdelijk contract vanaf 6 maanden tot 2 jaar is die proeftijd maximaal een maand. Bij een langer contract geldt een proeftijd van maximaal 2 maanden. Let er wel op dat wanneer je als werknemer besluit op te zeggen in de proeftijd, dit ook effect kan hebben op je recht op een uitkering. Je neemt dan zelf ontslag en bent dus verwijtbaar werkloos. Dit kan ervoor zorgen dat je geen WW-uitkering kunt krijgen.

Concurrentiebeding

In sommige gevallen is er sprake van een concurrentiebeding. Een concurrentiebeding mag niet in tijdelijke contracten worden opgenomen. Dit omdat een concurrentiebeding voor veel problemen kan zorgen als het contract niet wordt verlengd en de werknemer op zoek gaat naar een andere baan. Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever schriftelijk toestemming vragen om toch een concurrentiebeding op te nemen in het tijdelijke contract. In vaste contracten mag nog wel een concurrentiebeding worden opgenomen. In zo’n beding staat dat je tijdens of na het dienstverband geen soortgelijk werk mag uitvoeren. Een concurrentiebeding is er eigenlijk om ervoor te zorgen dat je niet zomaar voor jezelf gaat beginnen in dezelfde tak van sport of dat je niet bij de concurrent gaat werken. Een concurrentiebeding kan vooral bij ontslag nogal wat gevolgen hebben. Als het concurrentiebeding niet wordt vernietigd, dan word je als ontslagen werknemer behoorlijk beperkt in je mogelijkheden bij het zoeken naar een andere baan. Bekijk dus goed wat je gaat ondertekenen en zorg er bij ontslag voor dat het concurrentiebeding wordt ingetrokken.

Meer informatie