Als je ergens gaat werken worden er altijd afspraken gemaakt. Deze afspraken gaan onder andere over de duur van het contract, het aantal uren dat je in dienst bent, de hoogte van het salaris, het aantal vrije dagen en welk werk je gaat doen. Dit pakket aan afspraken is het arbeidscontract.

Contractvorm bepaalde of onbepaalde tijd

De werkgever besluit of je een contract voor bepaalde of voor onbepaalde tijd zult krijgen (tijdelijk of vast contract). Je contractvorm wordt op papier gezet. In veel gevallen zul je bij een nieuwe werkgever in eerste instantie een tijdelijk contract krijgen. Na dit tijdelijke contract wordt bekeken of het contract wordt verlengd en welke contractvorm er dan wordt aangehouden.

Proeftijd

In het eerste arbeidscontract bij een nieuwe werkgever wordt bijna altijd een proeftijd opgenomen. In deze proeftijd kunnen werknemer en werkgever beiden zonder reden het contract beëindigen. Bij een tijdelijk contract met een looptijd van 6 maanden of minder mag er geen proeftijd worden opgenomen. Bij een tijdelijk contract vanaf 6 maanden tot 2 jaar is die proeftijd maximaal een maand. Bij een langer contract geldt een proeftijd van maximaal 2 maanden. Let er wel op dat wanneer je als werknemer besluit op te zeggen in de proeftijd, dit ook effect kan hebben op je recht op een uitkering. Je neemt dan immers zelf ontslag en bent dus verwijtbaar werkloos.

Concurrentiebeding

In sommige gevallen is er sprake van een concurrentiebeding. Een concurrentiebeding mag vanaf 1 januari 2015 niet meer in tijdelijke contracten worden opgenomen. Dit omdat een concurrentiebeding voor veel problemen kan zorgen als het contract niet wordt verlengd en de werknemer op zoek gaat naar een andere baan. Alleen bij zwaarwegende redenen kan de werkgever schriftelijk toestemming vragen om toch een concurrentiebeding op te nemen in het tijdelijke contract. In vaste contracten mag nog wel een concurrentiebeding worden opgenomen. In zo’n beding staat dat je tijdens of na het dienstverband geen soortgelijk werk mag uitvoeren. Een concurrentiebeding is er eigenlijk om ervoor te zorgen dat je niet zomaar voor jezelf gaat beginnen in dezelfde tak van sport of dat je niet bij de concurrent gaat werken. Een concurrentiebeding kan vooral bij ontslag nogal wat gevolgen hebben. Als het concurrentiebeding niet wordt vernietigd, dan word je als ontslagen werknemer behoorlijk beperkt in je mogelijkheden bij het zoeken naar een andere baan. Bekijk dus goed wat je gaat ondertekenen en zorg er bij ontslag voor dat het concurrentiebeding wordt ingetrokken.

846klanten beoordelen de NAB met gemiddeld een 8,6