“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Arbeidsconflict

  • Een arbeidsconflict eindigt vaak in ontslag.
  • Schakel altijd hulp in bij een arbeidsconflict!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Arbeidsconflicten zijn vervelend en komen helaas veel voor. Op de werkvloer kunnen makkelijk discussies ontstaan met bijvoorbeeld de leidinggevende of collega’s. Op zich niets mis mee, want iedereen heeft zijn eigen mening. Meestal is zo’n discussie dan ook snel weer opgelost.

Anders wordt het als de werksfeer er onder gaat lijden en er een conflict of dreigend ontslag ontstaat. Een conflict op werk wil je altijd zien te voorkomen. Als het wel gebeurt is het goed om te weten welke stappen je moet ondernemen.

Wat moet ik doen bij een arbeidsconflict?

De meeste arbeidsconflicten ontstaan tussen werkgever en werknemer. Helaas is bij zo’n conflict de werknemer meestal degene die het onderspit moet delven en uiteindelijk het bedrijf moet verlaten. Maar wat moet je nou eigenlijk doen als je te maken krijgt met een arbeidsconflict?

Werknemers die te maken krijgen met een conflict met de werkgever willen zich nog wel eens ziek melden. Dit heeft niet zo heel veel zin. Er is een arbeidsconflict, je bent niet ziek. Zo zal de ARBO-arts er ook over oordelen.

Het is verstandiger om juist actief te proberen het probleem op te lossen. Door hierin een actieve houding aan te nemen laat je zien dat je het probleem graag op wil lossen.

Samen om tafel

Op het moment dat er een conflict is, kun je natuurlijk stug weigeren om met de andere partij te praten. Maar als je baan je lief is, is dat niet de meest handige insteek. Probeer samen om tafel te gaan en het uit te praten. Je hoeft natuurlijk geen beste vrienden te worden, maar samen weer door een deur kunnen moet toch wel lukken (als de wil er aan beide kanten is). Vinden jullie dit lastig, dan kan een arbeidsmediator hier wellicht bij helpen. 

Wat doet een arbeidsmediator?

Vinden jullie het moeilijk om samen te praten, dan is het misschien een idee om de hulp van een mediator in te schakelen. De bedrijfsarts zal in dit soort situaties dan ook meestal adviseren om een mediationtraject in te gaan, om op die manier tot een oplossing van het onderliggende probleem te komen.

Een mediator is onafhankelijk en probeert het gesprek tussen werkgever en werknemer in goede banen te leiden. De arbeidsmediator bekijkt waar het probleem zit en welke oplossingen er mogelijk zijn. Vervolgens probeert de mediator jullie weer tot elkaar te laten komen.

Het uiteindelijke doel van de arbeidsmediator is ervoor te zorgen dat er weer een werkbare situatie ontstaat, zodat jullie allebei jullie werk kunnen blijven doen. Het is belangrijk dat jullie allebei een goed gevoel hebben bij de mediator. Mocht je het idee krijgen dat de mediator niet objectief is, dan is er iets niet goed.

Komen jullie er via mediation niet uit,  dan wordt er vaak gekeken of er overplaatsing mogelijk is. Behoort dit niet tot de mogelijkheden, dan is er eigenlijk geen andere oplossing meer dan ontslag.

Guus heeft als grote hobby snowboarden. Meestal gaat het goed, maar tijdens de wintersport breekt hij zijn enkel. Hij meldt zich ziek op zijn werk. De werkgever is hier niet blij mee. Hij was er al bang voor dat het een keer mis zou gaan en neemt Guus dit kwalijk.

De werkgever vindt dat de gebroken enkel zijn eigen schuld is en baalt er flink van dat hij hier nu als werkgever voor moet opdraaien. Hij is het dan ook eigenlijk niet eens met de ziekmelding. De sfeer wordt al snel vervelend en het duurt niet lang voor de twee als kemphanen tegenover elkaar staan.

Mediation

De arbo-arts heeft al snel in de gaten dat hier meer speelt dan alleen een gebroken enkel en geeft het advies om een mediator in te schakelen om weer op één lijn te komen. Er volgen een aantal gesprekken, maar de werkgever is niet voor rede vatbaar.

Overplaatsing is niet mogelijk, want het is maar een klein bedrijf. Er is dan ook geen andere oplossing dan afscheid van elkaar te nemen. Er komt een vaststellingsovereenkomst en uiteindelijk wordt Guus ontslagen.

Bij zo’n conflict is het helaas vaak de werknemer die aan het kortste eind terecht. Ook in dit geval is het Guus die het veld moet ruimen. Heb jij te maken met een arbeidsconflict en heb je hier hulp bij nodig? Onze juridische medewerkers luisteren naar je verhaal en geven je gratis advies waar je mee verder kunt.

Ontslag door arbeidsconflict

Komen jullie er echt niet uit en is samenwerken verder onmogelijk, dan is er helaas geen andere optie dan ontslag. In de meeste gevallen zal de werkgever een ontbindingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst aanbieden.

Ga niet direct akkoord, want er valt ook in dit geval te onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding en de opzegtermijn. Is het moeilijk, of door het conflict onmogelijk, om zelf de onderhandelingen met de werkgever te voeren, dan is het verstandig om een jurist of advocaat in de arm te nemen om hierbij te helpen. Deze zorgt ervoor dat je hier uiteindelijk zo goed mogelijk uit komt.

De werkgever kan er ook voor kiezen om een procedure te starten via de kantonrechter met als reden een verstoorde arbeidsrelatie. In dat geval is het zeker verstandig om je te laten bijstaan door een ervaren specialist.

Wij helpen je hier graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we jouw situatie kunnen bespreken. Wij gaan op zoek naar de juiste juridische oplossing voor jouw zaak.

Hulp bij conflict op werk

De Nationale Adviesbalie heeft een uitgebreid netwerk van juristen en advocaten verspreid over heel Nederland. Wij brengen je graag in contact met een specialist bij jou in de buurt. Wanneer je ons belt nemen we jouw situatie door en bespreken we de juiste vervolgstappen. Zo weet je waar je aan toe bent. Jouw zaak is bij ons in goede handen!

Meer informatie