“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meest gestelde vragen WW-uitkering

  • Neem contact op met het UWV voor vragen over je uitkering.
  • Je krijgt geen WW als je zelf ontslag neemt.
  • Juridische hulp nodig bij ontslag? Wij helpen je!
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Lees voor

Wij krijgen veel vragen over de WW-uitkering. Deze vragen zijn bestemd voor het UWV. Helaas kunnen wij je hier niet mee verder helpen. We hebben de meest voorkomende vragen over de WW-uitkering voor je verzameld. Mocht je meer willen weten, dan verwijzen we je graag naar het UWV. Het UWV is bereikbaar op telefoonnummer: 088 – 898 9294.

Mocht je vragen hebben met betrekking tot het ontslag zelf, dan staan wij je graag vrijblijvend te woord. Onze juridische specialisten zijn op werkdagen bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Krijg ik een uitkering als ik zelf ontslag neem?

Nee, je krijgt geen uitkering als je zelf ontslag neemt. Volgens het UWV ben je dan verwijtbaar werkloos. Jij kiest er namelijk zelf voor om met je huidige baan te stoppen. Als het ontslag met wederzijds goedvinden wordt geregeld, dan wordt in de meeste gevallen wel een uitkering toegekend. Daarbij is het belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Alleen dan kun je een uitkering krijgen. Laat daarom de vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een juridisch specialist!

Krijg ik een uitkering als ik ontslag op staande voet krijg?

Nee, je krijgt in principe geen uitkering bij ontslag op staande voet. Het UWV ziet dit type ontslag als verwijtbaar ontslag. Daarnaast kun je worden gekort op een eventuele bijstandsuitkering. Voor ontslag op staande voet moet een dringende reden zijn. Je werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. De gevolgen voor de medewerker zijn namelijk groot. Daarom raden wij je aan het ontslag op staande voet altijd aan te vechten. Zo heb je de kans om je uitkering veilig te stellen. Vaak is het namelijk nog wel mogelijk om het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag. Zorg dat je hier altijd hulp voor zoekt. Een arbeidsadvocaat kan je hier goed bij helpen. Op zoek naar een goede advocaat bij jou in de buurt? Wij helpen je hier graag bij.

Hoe hoog wordt mijn uitkering?

De hoogte van je uitkering is onder anderen afhankelijk van je arbeidsverleden en je inkomen. Met onze WW-berekenmodule krijg je een goede indicatie. Wil je het zeker weten, neem dan even contact op met het UWV. Zij kunnen het jou exact vertellen.

Wat is de duur van mijn uitkering?

Dit duur van je uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden en je inkomen. Met onze WW-berekenmodule krijg je een goede indicatie.

Ik wil een eigen onderneming starten, wat kan het UWV hierin betekenen?

Het is mogelijk om vanuit de WW een eigen onderneming te starten. Je hebt hiervoor wel toestemming van het UWV nodig. Meld in je werkmap van het UWV dat je voor jezelf wil beginnen. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek wordt gekeken of het mogelijk is om een eigen bedrijf te starten. Tevens krijg je meer informatie; o.a. over de gevolgen voor jouw WW-uitkering.

Ik ben ziek en word ontslagen, ontvang ik een WW-uitkering?

Dit hangt af van het aantal weken dat je voor het ontslag hebt gewerkt. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet je van de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, er minimaal 26 hebben gewerkt. Let op:  Ontslag tijdens ziekte is niet zomaar mogelijk. Je hebt ontslagbescherming. Het is in deze situatie altijd verstandig om een arbeidsrecht advocaat in te schakelen.

Ik ben zwanger en word ontslagen. Wat nu?

Als je zwanger bent heb je ontslagbescherming. Dit betekent dat je eigenlijk niet ontslagen mag worden. Toch kan het gebeuren dat bijvoorbeeld je contract niet wordt verlengd of dat bijvoorbeeld het bedrijf ermee stopt. In dat geval is ontslag onvermijdelijk. Het UWV zal jouw uitbetaling tijdens de zwangerschapsverlof overnemen.

Hoe moet je een uitkering aanvragen?

Dit kan via de website van het UWV. Daarbij heb je wel je DigiD code nodig. Ook moet je jezelf inschrijven als werkzoekende bij het UWV.

Wanneer kan je een uitkering aanvragen?

Zodra je ontslagen bent kan je de uitkering aanvragen bij het UWV.

Mijn werkgever ontslaat mij gedeeltelijk. De overige uren kan ik blijven werken. Worden de uren die ik word ontslagen vergoed door het UWW?

Dit is onder andere afhankelijk van het aantal uur dat je ontslagen wordt. Als je vijf of meer arbeidsuren verliest kan je in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Meer informatie