“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meest gestelde vragen WW-uitkering

  • Voor vragen over je uitkering kun je contact opnemen met het UWV.
  • Neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een uitkering.
  • Hulp nodig bij ontslag? Wij helpen je graag verder en geven je gratis juridisch advies!
9,3
Klanten vertellen

347 beoordelingen

Wij krijgen veel vragen over de WW-uitkering. Deze vragen zijn bestemd voor het UWV. Helaas kunnen wij je hier niet mee verder helpen. We hebben de meest voorkomende vragen over de WW-uitkering voor je verzameld. Mocht je meer willen weten, dan verwijzen we je graag naar het UWV. Het UWV is bereikbaar op telefoonnummer: 088 898 9294.

Mocht je vragen hebben met betrekking tot het ontslag zelf, dan staan wij je graag vrijblijvend te woord. De juridische specialisten van Ontslag-Krijgen.nl zijn op werkdagen bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Krijg ik een uitkering als ik zelf ontslag neem?

Nee, je krijgt geen uitkering als je zelf ontslag neemt. Volgens het UWV ben je dan verwijtbaar werkloos. Als het ontslag met wederzijds goedvinden wordt geregeld, dan wordt in de meeste gevallen wel een uitkering toegekend. Daarbij is het belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit. Alleen dan kun je een uitkering krijgen. Laat dit altijd controleren door een juridisch specialist!

Krijg ik een uitkering als ik ontslag op staande voet krijg?

Nee, je krijgt geen uitkering bij ontslag op staande voet. Het UWV ziet dit als verwijtbaar ontslag. Daarnaast kun je worden gekort op een eventuele bijstandsuitkering. Voor ontslag op staande voet moet een dringende reden zijn. Ook raden wij je aan het ontslag op staande voet altijd aan te vechten. Dit om je uitkering veilig te stellen. Vaak is het namelijk nog wel mogelijk om het ontslag op staande voet om te buigen naar een andere vorm van ontslag.

Hoe hoog wordt mijn uitkering?

Dit is onder anderen afhankelijk van je arbeidsverleden en je inkomen. Met onze WW-berekenmodule krijg je een goede indicatie. Wil je het zeker weten, neem dan even contact op met het UWV.

Wat is de duur van mijn uitkering?

Dit is afhankelijk van je arbeidsverleden en je inkomen. Met onze WW-berekenmodule krijg je een goede indicatie.

Ik wil een eigen onderneming starten, wat kan het UWV hierin betekenen?

Het is mogelijk om vanuit de WW een eigen onderneming te starten. Je hebt hiervoor wel toestemming van het UWV nodig. Meld in je werkmap van het UWV dat je voor jezelf wil beginnen. Je wordt vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek wordt gekeken of het mogelijk is om een eigen bedrijf te starten. Tevens krijg je meer informatie; o.a. over de gevolgen voor jouw WW-uitkering.

Ik ben ziek en word ontslagen, ontvang ik een WW-uitkering?

Dit hangt af van het aantal weken dat je voor het ontslag hebt gewerkt. Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet je van de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, er minimaal 26 hebben gewerkt. Let op:  Ontslag tijdens ziekte is niet zomaar mogelijk. Je hebt ontslagbescherming. Het is in deze situatie altijd verstandig om een arbeidsrecht advocaat in te schakelen.

Ik ben zwanger en word ontslagen. Wat nu?

Als je zwanger bent heb je ontslagbescherming. Dit betekent dat je eigenlijk niet ontslagen mag worden. Toch kan het gebeuren dat bijvoorbeeld je contract niet wordt verlengd of dat bijvoorbeeld het bedrijf ermee stopt. In dat geval is ontslag onvermijdelijk. Het UWV zal jouw uitbetaling tijdens de zwangerschapsverlof overnemen.

Hoe moet je een uitkering aanvragen?

Dit kan via de website van het UWV. Daarbij heb je wel je DigiD code nodig. Ook moet je jezelf inschrijven als werkzoekende bij het UWV.

Wanneer kan je een uitkering aanvragen?

Zodra je ontslagen bent kan je de uitkering aanvragen.

Mijn werkgever ontslaat mij gedeeltelijk. De overige uren kan ik blijven werken. Worden die uren die ik word ontslagen vergoed door het UWW?

Dit is onder andere afhankelijk van het aantal uur dat je ontslagen wordt. Als je vijf of meer arbeidsuren verliest kan je in aanmerking komen voor een WW-uitkering.

Meer informatie