“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

WW-uitkering bij nemen van ontslag

  • Neem je ontslag, dan kun je geen WW-uitkering krijgen.
  • Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel.
  • Bij ontslag met wederzijds goedvinden kun je je recht op een uitkering wel behouden.
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Als je zelf weg wil bij de werkgever moet je goed uitkijken wat je doet. Als je het op de verkeerde manier aanpakt, kan je jouw recht op een WW-uitkering verliezen. Zelf ontslag nemen is eigenlijk nooit verstandig, zelfs niet als je statutair bestuurder bent. Behalve als je al een nieuwe baan hebt of geen uitkering nodig hebt. In alle andere gevallen is zelf ontslag nemen eigenlijk geen optie. Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV. Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest.

Tip:
Wanneer je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat, kun je je recht op een WW-uitkering behouden. Hierbij heb je wel de medewerking van de werkgever nodig.

WW-uitkering behouden?

Als jouw werkgever wil meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden en de vaststellingsovereenkomst goed in elkaar zit, dan moet het geen probleem zijn om toch een uitkering te kunnen krijgen. Kaart dit enkel aan bij je werkgever als de verstandshouding goed is. Bij ontslag met wederzijds goedvinden moet het initiatief namelijk officieel vanuit de werkgever komen. Komt het UWV erachter dat jij het initiatief hebt genomen, dan ben je alsnog je uitkering kwijt. Bij een procedure via de kantonrechter is de kantonrechter degene die bepaalt of de WW-uitkering behouden blijft of niet.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij je wel een uitkering kunt krijgen als je ontslag neemt:

  • De reistijd van en naar het werk is meer dan drie uur, doordat je met je partner moest verhuizen naar een andere woonplaats. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het bedrijf van je partner verhuist of je partner moet verhuizen vanwege een reorganisatie.
  • Je bent ziek geworden door problemen op het werk, bijvoorbeeld omdat je op de werkvloer wordt gepest, de werkdruk te hoog is of omdat de werkgever maar blijft dreigen met ontslag.
  • Je moet onder zeer uitzonderlijke omstandigheden werken en de werkgever doet niets om dit te verbeteren.

Heb je het idee dat op jouw situatie een bijzondere omstandigheid van toepassing is? Neem dan altijd eerst contact op met het UWV voordat je daadwerkelijk ontslag neemt.

Op het gebied van de WW-uitkering is veel veranderd. Bekijk onze pagina meest gestelde vragen over de WW-uitkering om weer helemaal op de hoogte te zijn!

Wil je werkgever meewerken aan ontslag en heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat deze altijd nakijken door een specialist. Alleen dan weet je 100% zeker dat je je recht op een uitkering veilig hebt gesteld. Wij helpen je hier graag bij.

Meer informatie