“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslagregeling

  • Komt de werkgever met een ontslagregeling?
  • Wij checken jouw VSO vrijblijvend en gratis!
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Lees voor

Wil de werkgever jou ontslaan, dan is de kans groot dat hij/zij met een ontslagregeling komt. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en waar moet jij als werknemer op letten?

Hoe laat de werkgever weten dat je ontslag krijgt?

Misschien voel je de bui al een beetje hangen en loopt het al een poosje niet zo lekker op het werk. Of misschien komt het voor jou als donderslag bij heldere hemel. Ineens krijg je een gesprek met jouw leidinggevende. Meestal is dit een één op één gesprek, maar het komt ook regelmatig voor dat personeelszaken hierbij aanwezig is.

De leidinggevende geeft aan dat hij niet zo’n goed nieuws heeft. Er is geen ruimte meer voor jou binnen de organisatie. Ze moeten afscheid van je nemen. Voor je het weet krijg je een ontslagregeling onder je neus geschoven. Of je dit wil tekenen.

Totaal overdonderd laat je alles over je heenkomen, neem je het het document in ontvangst en je gaat naar huis. Dit was niet wat je had verwacht toen je vanmorgen naar je werk ging. Wat moet je nu doen?

Tip:
Krijg je direct een ontslagregeling onder je neus geschoven? Teken nooit direct!.

Hoe kan je het beste reageren tijdens het ontslaggesprek?

Ook al heb je het ontslag wel enigszins aan zien komen, het komt meestal onverwachts. Dat zorgt ervoor dat je een beetje overdonderd bent door zo’n gesprek. Hierdoor reageer je misschien anders dan anders. Sommigen zijn met stomheid geslagen en kunnen geen woord uitbrengen. Anderen worden boos of juist heel verdrietig.

Al met al is dit niet het moment om verdere afspraken te maken over het ontslag. Je moet eerst voor jezelf de boel op een rijtje zetten. Geef dan ook direct aan dat je tijd nodig hebt om dit te laten bezinken en hier verder over na te denken. Doe geen toezeggingen en teken vooral niets! Heeft de werkgever een ontslagregeling op papier gezet, neem deze dan in ontvangst en geef aan dat je hier nog op terug zult komen.

Laat je vooral niet onder druk zetten om te tekenen. Doet de werkgever dit wel? Geef dan aan dat dit om jouw toekomst gaat en dat een een weloverwogen beslissing wil nemen en dat je daarnaast officieel twee weken bedenktijd hebt.

Let op:
Wij controleren jouw ontslagvoorstel (vso) gratis. Zo weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

Zorg dat je weet wat jouw rechten zijn!

Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed weet waar je staat en wat jouw rechten zijn. Mag de werkgever jou wel ontslaan? Hoe hoog moet de transitievergoeding zijn die je meekrijgt? Hoe lang is de opzegtermijn? Over welke punten zou jij nog kunnen onderhandelen?

Om dit helder te krijgen mag je altijd contact opnemen met onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw situatie kunnen zij bekijken wat slim is om te doen. Is er verdere hulp nodig, dan brengen zij je zo nodig in contact met een goede specialist bij jou in de buurt. Of met een van onze juristen om het ontslagvoorstel te controleren.

Onderhandel over de ontslagregeling

Hierna is het tijd om met de werkgever om tafel te gaan. Eigenlijk kun je twee dingen doen. Of je gaat nergens mee akkoord en de werkgever zoekt maar een andere manier om van je af te komen. Of je onderhandelt over de ontslagregeling om hier zo goed mogelijk uit te komen. Hier sta je niet alleen in. Wij helpen je hier graag bij. Onze juristen pakken de onderhandeling graag voor jou op. Dit kan in de meeste gevallen kosteloos.

Wat haal je uit een onderhandeling?

Onze juristen zetten zich in om het beste voor jou uit het ontslag te halen. Op het moment dat jouw werkgever aangeeft jou te willen ontslaan, is het vertrouwen bij jou compleet weggevaagd en is het nog maar de vraag of je hier nog wel wil blijven werken. Vaak is het dan beter om eieren voor je geld te kiezen en ervoor te zorgen dat je met een goede ontslagregeling kunt vertrekken.

Je kan ervoor kiezen om zelf te onderhandelen met jouw werkgever. Toch kan dit best lastig zijn. Jouw emoties spelen een belangrijke rol en de één kan nou eenmaal beter onderhandelen dan de ander. Onze juristen voeren deze onderhandelingen dagelijks. Zij weten exact waar de ruimte zit en zorgen ervoor dat ze het maximale eruit halen.

Voor de kosten hoef je het meestal niet te laten. Over het algemeen weet de specialist zijn eigen kosten ook uit te onderhandelen, waardoor de werkgever hier uiteindelijk voor opdraait.

Voorbeeld uit de praktijk

Tom werkt zes jaar als ICT-er bij een grote organisatie als er een nieuwe leidinggevende komt. Het klikt helaas niet zo goed. Toch doet Tom zijn werk altijd goed. Hij zoekt er dan ook niets achter als hij een mail krijgt dat hij voor een gesprek bij zijn leidinggevende moet komen.

Paul, de leidinggevende, valt meteen met de deur in huis. “Tom, ik heb slecht nieuws voor je. Zoals je hebt gemerkt hanteer ik toch een andere manier van leiding geven en ik heb het idee dat dit niet bij jou past. Wij denken dat het beter is om afscheid van elkaar te nemen”.

Tom schrikt. Dit had hij niet aan zien komen. Door de schrik hoort hij eigenlijk helemaal niet wat Paul nog meer te vertellen heeft. 10 minuten later staat hij weer buiten met een ontslagregeling in zijn hand. Hij gaat naar huis en pas daar dringt het tot hem door wat er eigenlijk is gebeurd.

Hij pakt zijn laptop en gaat op zoek naar juridisch advies. Gelukkig komt hij al snel terecht op Ontslag-krijgen.nl. Tom neemt contact op en legt zijn situatie voor. Al pratend blijkt dat er in de ontslagregeling wel een hele lage transitievergoeding is opgenomen en dat er daarnaast nog een concurrentiebeding is dat Tom behoorlijk in de weg kan zitten bij het vinden van een andere baan. De jurist van De Nationale Adviesbalie controleert de VSO en start de onderhandeling met de werkgever. Op deze manier wordt het ontslag op een goede manier afgewikkeld.

De vaststellingsovereenkomst

Zijn de onderhandelingen over de ontslagvoorwaarden achter de rug en zijn jullie er helemaal uit, dan worden al jullie afspraken netjes op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst. Voordat je deze overeenkomst ook daadwerkelijk gaat tekenen is het belangrijk dat je zeker weet dat hij juridisch goed in elkaar zit. Is dit niet het geval, dan kan dat ervoor zorgen dat je straks geen WW-uitkering kan aanvragen.

Heb jij al een jurist of advocaat ingeschakeld voor de onderhandelingen, dan zal deze de vaststellingsovereenkomst ook voor je nakijken. Heb jij nog geen specialist ingeschakeld, dan kunnen wij dit eventueel voor je doen. Onze juridische medewerkers kunnen jouw overeenkomst gratis voor je checken. Zo kan je met een gerust hart jouw handtekening zetten.

Hulp nodig om tot een goede ontslagregeling te komen?

Zit jij met vragen over jouw ontslag of heb je hulp nodig om tot een goede ontslagregeling te komen? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies en bekijken samen met jou wat je het beste kunt doen. Je kan ons bereiken op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op ons contactformulier.

Meer informatie