Ontslagen worden is nooit leuk. Als je daarnaast ook nog eens schuldig wordt bevonden aan het ontslag, kunnen de gevolgen enorm zijn. Je kunt je schuldig voelen of misschien ben je erg boos op de werkgever. Deze emoties zijn volstrekt normaal en heel begrijpelijk. Het is nu echter belangrijk om actie te ondernemen en zo grotere schade te voorkomen.

Geen recht op WW

Als het UWV oordeelt dat je verwijtbaar werkloos bent, kan je flink in de problemen komen. Vooral als je nog geen nieuwe baan hebt of als het gezin afhankelijk is van jouw inkomen. Je hebt namelijk geen recht op een WW-uitkering als je verwijtbaar werkloos bent. Je moet het dan zien te redden met een bijstandsuitkering, en zelfs daar kan je op gekort worden! De uitkeringsinstanties zien jouw verwijtbare werkloosheid namelijk als je eigen schuld, waardoor je recht op bepaalde sociale voorzieningen wordt beperkt.

Dit zijn forse maatregelen en de gevolgen voel je meteen in je portemonnee. Jouw inkomen daalt flink, terwijl je vaste lasten hetzelfde blijven. De financiële gevolgen van verwijtbare werkloosheid zullen een grote impact hebben. Niet alleen op jou, maar op het hele gezin.

Verweer voeren

Of je nu onterecht ontslagen bent of zelf schuldig bent aan jouw ontslag: je kunt in beide gevallen verweer voeren. De manier waarop je ontslagen bent, bepaalt welke stappen je moet ondernemen.

Ben je op staande voet ontslagen? In dat geval is er vaak nog wel onderhandeling mogelijk met de werkgever. Wellicht valt er te praten over een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval je recht op een uitkering kunt behouden. De meeste kans maak je als je hiervoor een specialist inschakelt. Deze weet precies hoe hij/zij dit moet aanpakken. Lukt dit allemaal niet, dan kun je een procedure starten bij de kantonrechter. Als jouw inkomen zo ver daalt, dat je niet meer kunt rondkomen, heb je eigenlijk geen keus. Je hebt hulp nodig. Neem ook in dit geval een specialist in de arm om hier zo goed mogelijk uit te komen.

Loopt het ontslag via de kantonrechter, dan kun je in hoger beroep.

Neem je zelf ontslag, dan heb je sowieso geen recht op een uitkering.

Welke hulp heb je nodig?

Als je besluit je ontslag aan te vechten, heb je hulp nodig van een ervaren ontslagspecialist. Je kunt proberen je recht op een WW-uitkering terug te krijgen. Ook dan is een ontslagspecialist de juiste persoon om je te helpen.

De ontslagspecialist helpt bij het opstarten van de juiste procedure. Hij staat je bij in een eventueel proces en komt op voor jouw belangen en rechten. Wist je dat het vaak niet eens komt tot een proces? Er wordt dan voor die tijd door beide partijen een schikking getroffen. Het ontslag wordt dan omgezet naar een neutraal ontslag, waardoor het mogelijk kan zijn om je recht op WW te behouden.

Vrijblijvend advies!

Benieuwd wat een ontslagspecialist voor je kan doen? Laat je vrijblijvend adviseren door onze deskundige medewerkers. Zij kunnen je geheel vrijblijvend adviseren als je verwijtbaar werkloos bent geworden. Tevens kunnen zij je doorverwijzen naar een geschikte ontslagspecialist bij jou in de buurt.