“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verwijtbare werkloosheid

  • Is het ontslag jouw schuld? Dan krijg je geen uitkering.
  • Je bent dan verwijtbaar werkloos.
  • Dit is te voorkomen. Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Lees voor

Ontslag krijgen is nooit leuk. Als de werkgever vervolgens ook nog eens aangeeft dat het ontslag je eigen schuld is, dan kunnen de gevolgen enorm groot zijn. Je bent dan verwijtbaar werkloos. Bij verwijtbare werkloosheid kan je jouw recht op een WW-uitkering kwijtraken. Dat betekent in veel gevallen dat je zonder inkomen zit.

In zo’n situatie kun je je schuldig voelen of misschien ben je heel erg boos op de werkgever. Deze emoties zijn normaal en heel begrijpelijk. Het is nu echter belangrijk om actie te ondernemen en zo grotere problemen te voorkomen.

Verwijtbare werkloosheid: geen recht op WW

Als het UWV bepaalt dat het je eigen schuld is dat je bent ontslagen, dan betekent dit dat je verwijtbaar werkloos bent. Hierdoor kan je flink in de problemen komen. Vooral als je nog geen nieuwe baan hebt of als het gezin afhankelijk is van jouw inkomen. Je hebt namelijk geen recht op een WW-uitkering als je verwijtbaar werkloos bent. Je moet het dan zien te redden met een bijstandsuitkering, en zelfs daar kan je op gekort worden! De uitkeringsinstanties zien jouw verwijtbare werkloosheid namelijk als je eigen schuld, waardoor je recht op bepaalde sociale voorzieningen wordt beperkt.

Dit zijn vervelende maatregelen en de gevolgen voel je meteen in je portemonnee. Jouw inkomen daalt flink, terwijl je vaste lasten hetzelfde blijven. De financiële gevolgen van verwijtbare werkloosheid hebben vaak heel veel impact. Niet alleen op jou, maar op het hele gezin.

Verweer voeren

Word je onterecht van iets beschuldigd, waardoor je ontslag krijgt of ben je wel zelf schuldig aan het ontslag? In beiden gevallen is het belangrijk om niet zomaar akkoord te gaan met het ontslag. Vaak is het nog wel mogelijk om de vorm van ontslag zo aan te passen dat je in ieder geval jouw recht op WW kan behouden. Onze specialisten kunnen je hier bij helpen. Neem dan ook gerust even contact op voor gratis advies. Dat kan op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier

In welke gevallen kan je jouw recht op een uitkering kwijtraken?

Je recht op een uitkering raak je niet zomaar kwijt. Of je wel of geen aanspraak kan maken op een uitkering heeft alles te maken met de manier waarop je wordt ontslagen. In de volgende gevallen ben je verwijtbaar werkloos en raak je dus jouw recht op een WW-uitkering kwijt:

  1. Als je zelf ontslag neemt
  2. Bij ontslag op staande voet
  3. Bij ontslag via de kantonrechter
  4. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent die niet juist is
  5. Bij ontslag in de proeftijd

1. Als je zelf ontslag neemt

Neem jij zelf ontslag, dan kies je er zelf voor om jouw baan op te zeggen. Het is je eigen keuze en dus heb je geen recht op een WW-uitkering. Wil jij ontslag nemen omdat het werk te zwaar voor je is of omdat de sfeer beneden peil is, dan kan het slim zijn om eens met de werkgever om tafel te gaan om te kijken of zij bereid zijn om mee te werken aan ontslag met wederzijds goedvinden. Als zij voor jou een vaststellingsovereenkomst op papier zetten, kan je toch je recht op WW behouden. 

2. Bij ontslag op staande voet

Ben je op staande voet ontslagen? Dan was er een dringende reden voor jouw ontslag en ben je acuut je inkomen en je recht op een uitkering kwijt. Een zware straf die heel veel impact heeft. Toch valt er vaak nog wel te onderhandelen met de werkgever. Wellicht valt er te praten over een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval je recht op een uitkering kunt behouden. Heeft de werkgever geen dringende reden of geen bewijs, dan kan het ontslag wellicht helemaal van tafel worden geveegd. De meeste kans maak je als je hiervoor een specialist inschakelt. Deze weet precies hoe hij/zij dit moet aanpakken.

3. Bij ontslag via de kantonrechter

De werkgever kan ook besluiten om naar de kantonrechter te stappen. Dit kan als er sprake is van disfunctioneren of een arbeidsconflict. De werkgever moet met een flink dossier komen en het is aan jou om je te verweren. Aan de hand van jouw verhaal en dat van de werkgever zal de kantonrechter uiteindelijk bepalen of er ontslag zal plaatsvinden en of jij verder nog ergens aanspraak op kunt maken. Laat je bij dit soort zaken altijd bijstaan door een goede arbeidsrecht advocaat. Die kan zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt.

4. Als je een vaststellingsovereenkomst tekent die niet juist is

Gaan jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan zet de werkgever al jullie afspraken over het ontslag op papier. Dit document heet een vaststellingsovereenkomst. Het is heel belangrijk dat deze overeenkomst juridisch gezien goed in elkaar zit. Staan hier fouten in of ontbreken er bepaalde zaken, dan kan dit ervoor zorgen dat je jouw recht op een uitkering verliest. 

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd even checken voor jij jouw handtekening zet. Zo weet je zeker dat alles klopt en dat je krijgt waar je recht op hebt en kan je met een gerust hart je handtekening zetten. Wij kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je checken!

ontslagvoorstel controleren

Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis door ons checken!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

5. Bij ontslag in de proeftijd

Neem of krijg jij ontslag in de proeftijd, dan betekent dit ook dat je verwijtbaar werkloos bent. Neem je zelf ontslag, dan is het je eigen keuze en kan je geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Krijg je ontslag, dan heb je waarschijnlijk niet goed genoeg je best gedaan en lag het aan jouw functioneren en kan je ook fluiten naar je WW. Wil je toch jouw recht op een uitkering behouden, dan kan je de werkgever vragen om jou hierin tegemoet te komen en op papier te zetten dat jou niets te verwijten valt. 

Welke hulp heb je nodig?

Als je besluit je ontslag aan te vechten, heb je hulp nodig van een ervaren ontslagspecialist. Je kunt proberen je recht op een WW-uitkering terug te krijgen. Of misschien word je wel onterecht van iets beschuldigd en kun je aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Ook dan is een ontslagspecialist de juiste persoon om je te helpen.

Vrijblijvend advies!

Vaak kan er meer dan je denkt! Benieuwd wat een ontslagspecialist voor je kan doen? Laat je vrijblijvend adviseren door onze deskundige medewerkers. Zij kunnen je geheel vrijblijvend adviseren als je verwijtbaar werkloos bent geworden. Is het nodig, dan brengen zij jou graag in contact met een goede specialist bij jou in de buurt.

Meer informatie