“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verwijtbare werkloosheid

  • Is het ontslag jouw schuld? Dan krijg je geen uitkering.
  • Ga hier altijd tegen in verweer.
  • Een ontslagspecialist kan je helpen hier zo goed mogelijk uit te komen en je recht op een WW-uitkering veilig te stellen.
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Ontslag krijgen is nooit leuk. Als de werkgever vervolgens ook nog eens aangeeft dat het ontslag je eigen schuld is, dan kunnen de gevolgen enorm groot zijn. Bij verwijtbare werkloosheid kan je jouw recht op een WW-uitkering kwijtraken. Dat betekent in veel gevallen dat je zonder inkomen zit. In zo’n situatie kun je je schuldig voelen of misschien ben je heel erg boos op de werkgever. Deze emoties zijn normaal en heel begrijpelijk. Het is nu echter belangrijk om actie te ondernemen en zo grotere problemen te voorkomen.

Geen recht op WW

Als het UWV bepaalt dat het je eigen schuld is dat je bent ontslagen, dan betekent dit dat je verwijtbaar werkloos bent. Hierdoor kan je flink in de problemen komen. Vooral als je nog geen nieuwe baan hebt of als het gezin afhankelijk is van jouw inkomen. Je hebt namelijk geen recht op een WW-uitkering als je verwijtbaar werkloos bent. Je moet het dan zien te redden met een bijstandsuitkering, en zelfs daar kan je op gekort worden! De uitkeringsinstanties zien jouw verwijtbare werkloosheid namelijk als je eigen schuld, waardoor je recht op bepaalde sociale voorzieningen wordt beperkt.

Dit zijn vervelende maatregelen en de gevolgen voel je meteen in je portemonnee. Jouw inkomen daalt flink, terwijl je vaste lasten hetzelfde blijven. De financiële gevolgen van verwijtbare werkloosheid hebben vaak heel veel impact. Niet alleen op jou, maar op het hele gezin.

Verweer voeren

Wordt je onterecht van iets beschuldigd, waardoor je ontslag krijgt of ben je wel zelf schuldig aan het ontslag? In beiden gevallen is het belangrijk om hier tegen in te gaan. Je kunt altijd verweer voeren. De manier waarop je ontslagen bent, bepaalt welke stappen je moet ondernemen.

Ben je op staande voet ontslagen? Dan ben je acuut je inkomen en je recht op een uitkering kwijt. Een zware straf die heel veel impact heeft. Gelukkig is er vaak nog wel onderhandeling mogelijk met de werkgever. Wellicht valt er te praten over een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval je recht op een uitkering kunt behouden. De meeste kans maak je als je hiervoor een specialist inschakelt. Deze weet precies hoe hij/zij dit moet aanpakken.

Lukt dit allemaal niet, dan kun je een procedure starten bij de kantonrechter. Als jouw inkomen zo ver daalt, dat je niet meer kunt rondkomen, heb je eigenlijk geen keus. Je hebt hulp nodig. Neem ook in dit geval een specialist in de arm om hier zo goed mogelijk uit te komen. Loopt het ontslag via de kantonrechter, dan kun je in hoger beroep.

Let op:
Neem je zelf ontslag, dan heb je sowieso geen recht op een uitkering.

Welke hulp heb je nodig?

Als je besluit je ontslag aan te vechten, heb je hulp nodig van een ervaren ontslagspecialist. Je kunt proberen je recht op een WW-uitkering terug te krijgen. Of misschien word je wel onterecht van iets beschuldigd en kun je aanspraak maken op een ontslagvergoeding. Ook dan is een ontslagspecialist de juiste persoon om je te helpen.

De ontslagspecialist helpt bij het opstarten van de juiste procedure. Hij staat je bij in een eventueel proces en komt op voor jouw belangen en rechten. Wist je dat het vaak niet eens komt tot een proces? Er wordt dan voor die tijd door beide partijen een schikking getroffen. Het ontslag wordt dan omgezet naar een neutraal ontslag, waardoor het mogelijk kan zijn om je recht op WW te behouden.

Vrijblijvend advies!

Vaak kan er meer dan je denkt! Benieuwd wat een ontslagspecialist voor je kan doen? Laat je vrijblijvend adviseren door onze deskundige medewerkers. Zij kunnen je geheel vrijblijvend adviseren als je verwijtbaar werkloos bent geworden. Is het nodig, dan brengen zij jou graag in contact met een goede specialist bij jou in de buurt.

Meer informatie