“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vrije advocaatkeuze

  • Wist je dat je in veel gevallen vrije advocaatkeuze hebt.
  • Je mag dan zelf een specialist inschakelen, maar de rechtsbijstandverzekeraar betaalt de kosten.
  • In contact komen met een specialist? Wij helpen je verder.
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Lees voor

Veel mensen met een rechtsbijstandverzekering denken dat zij verplicht zijn de verzekeraar in te schakelen bij een juridisch conflict. Sinds een aantal uitspraken van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie is dit niet meer het geval. Er is nu vrije advocaatkeuze. Bij een juridische procedure, bezwaarprocedures en procedures bij het UWV mag je nu een eigen advocaat of jurist in de arm nemen. De kosten van deze advocaat of jurist kunnen tot een bepaald maximum bedrag bij de rechtsbijstandverzekeraar worden ingediend.

Vrije advocaatkeuze versus rechtsbijstand

Met de komst van deze vrije advocaatkeuze kun je zelf kiezen wie jouw belangen gaat behartigen. Bij deze keuze is het vooral belangrijk om vertrouwen te hebben in degene die jou gaat helpen. Die persoon moet zich voor 100% inzetten om jouw zaak tot een goed einde te brengen.

De ervaring van De Nationale Adviesbalie is dat een eigen advocaat of jurist het over het algemeen beter doet dan een jurist van de rechtsbijstandverzekering. Ze hebben een grotere inzet en nemen de tijd voor de zaak. Een jurist van de rechtsbijstandverzekering is er bij gebaat de zaak zo snel mogelijk af te wikkelen. Dit scheelt kosten voor de verzekeraar, maar doet de zaak vaak geen goed. Als je dan toch de mogelijkheid hebt om een deskundige, ervaren advocaat in te schakelen, dan heeft dit zeker de voorkeur. Op die manier kom jij hier zo goed mogelijk uit en krijg je waar je recht op hebt.

Tip:
Heb je te maken met een juridische procedure? Schakel dan zelf een advocaat in. Zo weet je zeker dat je zo goed mogelijk geholpen wordt.

De vakbond

Ben je lid van een vakbond en heb je via deze weg rechtsbijstand, dan geldt deze uitspraak van de Hoge Raad net zo goed. In de voorwaarden van sommige bonden staat weliswaar dat er geen vrije keuze bestaat, maar uit uitspraken van de Hoge Raad is gebleken dat de vakbond hier, na de uitspraak over vrije advocaatkeuze, geen beroep meer op mag doen. Deze bepaling is nu in strijd met het beginsel van de vrije advocaatkeuze. Als een vakbondslid een eigen advocaat kiest, dan is de vakbond verplicht de redelijke kosten te vergoeden.

Denk dus goed na voor je bij een juridisch probleem de rechtsbijstandverzekeraar of de bond belt. Je bent niet verplicht om van hun juristen gebruik te maken. Heb je advies nodig over de vrije advocaatkeuze of wil je hulp bij het regelen hiervan, dan mag je altijd even contact opnemen.

Gratis juridisch advies

Heb je juridisch advies nodig, dan kan je ook altijd bij ons terecht. Onze juridische medewerkers zitten klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Zij geven je gratis advies en helpen je op weg. Je kan ze bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of een berichtje achterlaten op het contactformulier

Meer informatie