“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel gestelde vragen over ontslag

  • Wist je dat je met al je ontslagvragen bij ons terecht kunt!
  • Onze medewerkers geven je gratis advies en helpen je verder.
  • In contact komen met een specialist? Neem gerust even contact op met onze juridische medewerkers.
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Krijg je te maken met ontslag, dan heb je waarschijnlijk veel vragen. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over ontslag. Natuurlijk wil je weten wat te doen bij ontslag. De belangrijkste vragen die je moet stellen zijn:

Wij nemen deze vragen allemaal met je door als je contact met ons opneemt.  Zo wordt in ieder geval de eerste onzekerheid weggenomen. Hieronder behandelen wij de meest voorkomende vragen bij ontslag.

Hoe lang duurt de ontslagprocedure?

Hoe lang het duurt voor je uiteindelijk ontslagen wordt is grotendeels afhankelijk van de weg die de werkgever kiest om je te ontslaan. Hierbij kan hij kiezen uit ontslag via het UWV, via de kantonrechter of met wederzijds goedvinden.

De duur van ontslag via de kantonrechter

Ontslag via de kantonrechter duurt gemiddeld zo’n acht weken. De ontslagprocedure begint als je werkgever (of jijzelf ) een ontslagaanvraag indient bij het kantongerecht. Het is afgerond op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Bij de kantonrechter kun je alleen terecht met zaken over disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Je kunt altijd in verweer. Word je toch ontslagen en vind je dat onredelijk? Dan kun je altijd in hoger beroep.

De duur van ontslag via het UWV

Het UWV streeft ernaar de ontslagaanvraag binnen zes weken af te wikkelen. Als de werkgever de aanvraag goed onderbouwt, versnelt de werkgever daarmee de procedure. Je kunt de procedure vertragen door bezwaar te maken tegen de ontslagaanvraag bij het UWV WERKbedrijf. Ontslag via het UWV kan alleen als er bedrijfseconomische redenen voor het ontslag zijn. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen geldt een speciale verkorte procedure. Als de werknemer ook de noodzaak van het ontslag inziet en een verklaring van geen bezwaar invult, kun je de vergunning zelfs binnen een week verwachten. De verklaring van geen bezwaar is een standaard formulier dat bij het UWV kan worden aangevraagd. Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen moet de werkgever met cijfers kunnen aantonen dat het inderdaad slecht gaat met het bedrijf. Daarnaast moet het afspiegelingsbeginsel goed worden toegepast. Dit betekent dat de werkgever niet zelf mag kiezen wie er ontslagen wordt. Hij moet zich aan bepaalde regels houden. Twijfel jij of dit wel klopt, ga dan altijd in verweer tegen het ontslag.

Is een werknemer langer dan twee jaar ziek, dan kan een werkgever ook bij het UWV terecht voor een ontslagvergunning. Het UWV bekijkt of het re-integratietraject goed is gegaan. Heeft de werkgever te weinig gedaan om de werknemer terug te laten komen op de werkvloer, dan kan het zijn dat de werkgever het loon nog een jaar langer moet doorbetalen.

Duur ontslag met wederzijds goedvinden

Als de werkgever en de werknemer samen tot goede afspraken kunnen komen, gaat alles veel sneller. In sommige gevallen is het ontslag binnen een week geregeld. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Bij ontslag met wederzijds goedvinden gaan jullie samen om tafel om afspraken te maken over het ontslag. De afspraken die jullie maken worden door de werkgever op papier gezet in een vaststellingsovereenkomst. Dit heet ook wel de beëindigingsovereenkomst. Het is belangrijk dat deze overeenkomst goed in elkaar steekt. Is dit niet het geval, dan kan dit ervoor zorgen dat je problemen krijgt met het aanvragen van een WW-uitkering. Laat het document dan ook altijd even checken voordat je jouw handtekening zet.

Na het tekenen heb je als werknemer nog wel twee weken bedenktijd. Heb je wel getekend, maar heb je hier spijt van dan kun je binnen twee weken de overeenkomst nietig verklaren. Onderhandel altijd over de ontslagvoorwaarden. Zo kun je vaak een hogere transitievergoeding krijgen. Na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst is er nog wel een wettelijke opzegtermijn waar jullie je aan moeten houden. Hoe langer je in dienst bent, hoe langer de opzegtermijn.

Kan ik op staande voet ontslagen worden door mijn werkgever?

Als er sprake is van een dringende reden kan je ontslagen worden op staande voet. Dit kan alleen als een snelle beëindiging van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk is voor de werkgever. Ontslag op staande voet kan bijvoorbeeld bij diefstal of fraude, als je dronken op het werk verschijnt, als je hebt gelogen over je werkverleden of als je een collega of leidinggevende slaat. Is er sprake van ontslag op staande voet, dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk tegenin te gaan. Bij ontslag op staande voet ben je namelijk niet alleen direct je inkomen kwijt, maar heb je ook geen recht meer op een uitkering of een transitievergoeding. Als je een jurist inschakelt lukt het vaak nog wel om bijvoorbeeld toch je recht op een ww-uitkering veilig te stellen.

Als ik ontslagen word, heb ik dan altijd recht op een transitievergoeding?

Komt het ontslag niet door verwijtbaar handelen of faillissement?  Dan heb je inderdaad recht op een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). De hoogte hiervan kun je hier berekenen. Vaak valt er te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding.

Wanneer heeft de werkgever géén ontslagvergunning nodig?

  • Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd.
  • Als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met wederzijds goedvinden.
  • Als de kantonrechter besluit de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
  • Bij ontslag op staande voet wegens een dringende reden.
  • Bij een niet-verlengde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
  • Als er sprake is van een faillissement.

Hoe ga ik om met dreigend ontslag?

Vaak voel je van te voren wel aan dat er ontslag boven je hoofd hangt. Je spreekt dan van dreigend ontslag. Geen fijne situatie! Helaas kun je als werknemer in zo’n geval maar weinig doen. Het initiatief voor het ontslag moet namelijk altijd van de werkgever komen. Blijf je best doen en wacht af. In de tussentijd kun je natuurlijk wel voor jezelf alvast een dossier opbouwen. Mocht de werksfeer heel vervelend worden en krijg je hier gezondheidsklachten van? Dan is ziek melden zeker een goede optie.

Is het slim om een advocaat in te schakelen en wat zijn de eventuele kosten?

Krijg je te maken met ontslag? Laat je dan altijd adviseren door een specialist. Het arbeidsrecht is erg ingewikkeld en het gaat om jouw toekomst! Het is belangrijk dat je de juiste transitievergoeding krijgt en dat je ook een WW-uitkering kunt krijgen als dat nodig is. Een jurist of advocaat kan je hierbij helpen. Vaak komen de kosten van de juridische hulp die jij inschakelt uiteindelijk bij de werkgever te liggen. Veel werkgevers stellen ook van te voren al een bedrag hiervoor beschikbaar. Maak hier zeker gebruik van. Zo weet jij zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Om je op weg te helpen bieden wij jou een gratis check van jouw vaststellingsovereenkomst.

Tip:
Wil je in contact komen met een goede specialist bij jou in de buurt? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij laten je vrijblijvend even bellen door de juiste persoon.

Staat jouw ontslag/arbeidsvraag niet tussen de veel gestelde vragen over ontslag op deze pagina? Misschien heb je iets aan deze tips! Natuurlijk kun je ook altijd terecht bij onze juridische medewerkers op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Zij helpen jou gratis en vrijblijvend verder.

Meer informatie