“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel gestelde vragen over ontslag

  • Alle veelgestelde vragen en antwoorden over ontslag.
  • Heb je juridische hulp nodig? Neem contact met ons op.
9,5
Klanten vertellen

1342 beoordelingen

Lees voor

FAQ over werk en ontslag

Dagelijks komen er bij ons veel vragen binnen over ontslag. Er zijn bepaalde vragen die telkens terugkomen. Een goede reden om de veel gestelde vragen over ontslag hier stuk voor stuk te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet bij of heb je hulp nodig? Bel ons dan op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Mag ik wel ontslagen worden?

Een werkgever moet eigenlijk altijd een goede reden hebben om iemand te ontslaan. Er zijn verschillende ontslagredenen te bedenken:

  • Een dringende reden (bijvoorbeeld diefstal, geweld of fraude)
  • Niet goed functioneren
  • Altijd te laat komen
  • Een arbeidsconflict
  • Bedrijfseconomische redenen
  • Reorganisatie
  • Faillissement

In al deze gevallen moet de werkgever wel kunnen bewijzen dat er inderdaad een probleem is, waardoor jij ontslagen moet worden. Zo moet een werkgever bijvoorbeeld wel met camerabeelden komen als hij jou beschuldigt van diefstal en moet er een flink dossier zijn om iemand te kunnen ontslaan vanwege disfunctioneren.

Toch is er ook vaak eigenlijk helemaal geen goede reden voor het ontslag. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er een nieuwe leidinggevende is gekomen die graag zelf zijn personeel wil kiezen of wil het bedrijf misschien verjongen. Dit is officieel geen goede reden voor ontslag, maar toch gebeurt dit vaak wel. Dit komt doordat het ook mogelijk is om onderling het ontslag te regelen.

De werkgever doet jou een voorstel. Zodra jij weet dat de werkgever van jou af wil, is de kans groot dat jij hier ook eigenlijk niet meer wil werken. Jullie gaan onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en uiteindelijk is het ontslag een feit. Dit terwijl hier dus eigenlijk misschien helemaal geen goede reden voor is.

Krijg jij te maken met ontslag zonder een goede reden? Onthoud dan goed dat dit ervoor zorgt dat jouw onderhandelingspositie heel goed is. De werkgever is voor het ontslag afhankelijk van jouw handtekening, want hij kan zonder goede ontslagreden niet naar de rechter. Maak hier gebruik van!

Mijn werkgever heeft mij een ontslagvoorstel gedaan. Moet ik hiermee akkoord gaan?

Komt jouw werkgever met een voorstel om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, dan kan dit je rauw op je dak vallen. Misschien ben je overdonderd en had je dit niet zien aankomen. Er zijn genoeg werkgevers die hier gebruik van maken en op je inpraten om snel je handtekening te zetten of je onder druk zetten. Laat je niet gek maken: Teken niet direct!

Werkgevers gaan er bij het maken van hun ontslagvoorstel vanuit dat er een tegenbod komt. De kans is dus groot dat zij bijvoorbeeld de transitievergoeding lager hebben opgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Ga je direct akkoord, dan gooi je dus jouw eigen glazen in. Onderhandel daarom altijd over de voorwaarden. Onze juristen hebben hier ervaring mee en pakken dit graag voor je op. Zij zorgen dat jij zo goed mogelijk uit deze situatie komt.

Alle afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst gezet. Dit is een belangrijk document dat uiteindelijk ook bepaalt of jij een WW-uitkering kan aanvragen of niet. Laat deze overeenkomst altijd checken voor jij definitief je handtekening zet. Wij doen dit gratis voor jou! 

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Een van de veel gestelde vragen over ontslag gaat over de transitievergoeding. Want hoe zit dat nou precies? Eigenlijk heb je bij ontslag bijna altijd recht op een transitievergoeding. Dit is een soort ontslagvergoeding. Je hebt geen recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt, bij ontslag op staande voet of als het bedrijf waar jij werk failliet gaat. Is daar allemaal geen sprake van? Dan heb je inderdaad recht op een transitievergoeding. De hoogte hiervan kun je hier berekenen. Vaak valt er te onderhandelen over de hoogte van de vergoeding.

Welke risico's loop ik bij ontslag met wederzijds goedvinden?

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig werkgevers die voor het regelen van het ontslag naar de rechter of naar het UWV gaan. Meestal proberen zij om in goed overleg met de werknemer tot afspraken te komen. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Toch brengt dit voor werknemers wel een bepaald risico met zich mee.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je namelijk eigenlijk jouw lot in eigen hand. Jij bent degene die bepaalt of je direct je handtekening zet, of je gaat onderhandelen en of je de uiteindelijke vaststellingsovereenkomst nog even laat nakijken of niet.

Vertrouw jij jouw werkgever op zijn blauwe ogen en ga je ervan uit dat hij het goed met je voor heeft? Dan kan je uiteindelijk nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Sommige werkgevers kennen zelf de regels ook niet zo goed of proberen je met mooie verhalen te laten tekenen om zo goedkoop mogelijk van je af te komen.

Uiteindelijk heeft de werkgever jouw handtekening nodig. Dat betekent dus eigenlijk dat jij de touwtjes in handen hebt. Maak daar gebruik van en maak geen overhaaste beslissingen. Zorg dat je weet wat je rechten zijn en waar je staat. Daarvoor mag je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen. Teken pas als je zeker weet dat alles juridisch goed in elkaar zit.

Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je een flink bedrag aan transitievergoeding misloopt, je te maken krijgt met een heel lastig concurrentiebeding of geen WW-uitkering kan aanvragen.

Tip:
Wil je zeker weten dat je alles goed geregeld is, dat je krijgt waar je recht op hebt en dat je straks ook zonder problemen een WW-uitkering kan aanvragen? Laat jouw vaststellingsovereenkomst dan altijd even checken voor je jouw handtekening zet. Dan weet je zeker dat alles klopt. Wel zo prettig. Wij kunnen deze check gratis voor je doen!
Kan ik op staande voet ontslagen worden?

Als er sprake is van een dringende reden kan je ontslagen worden op staande voet. Dit kan alleen als een snelle beëindiging van de arbeidsovereenkomst noodzakelijk is voor de werkgever. Ontslag op staande voet kan bijvoorbeeld bij diefstal of fraude, als je dronken op het werk verschijnt, als je hebt gelogen over je werkverleden of als je een collega of leidinggevende slaat.

Is er sprake van ontslag op staande voet, dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk tegenin te gaan. Bij ontslag op staande voet ben je namelijk niet alleen direct je inkomen kwijt, maar heb je ook geen recht meer op een uitkering of een transitievergoeding. Als je een jurist inschakelt lukt het vaak nog wel om bijvoorbeeld toch je recht op een ww-uitkering veilig te stellen.

Hoe ga ik om met dreigend ontslag?

Vaak voel je van te voren wel aan dat er ontslag boven je hoofd hangt. Je spreekt dan van dreigend ontslag. Geen fijne situatie! Helaas kun je als werknemer in zo’n geval maar weinig doen. Het initiatief voor het ontslag moet namelijk altijd van de werkgever komen. Blijf je best doen en wacht af. In de tussentijd kun je natuurlijk wel voor jezelf alvast een dossier opbouwen. Mocht de werksfeer heel vervelend worden en krijg je hier gezondheidsklachten van? Dan is ziek melden zeker een goede optie.

Tip:
Wil je in contact komen met een goede specialist bij jou in de buurt? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij laten je vrijblijvend even bellen door de juiste persoon.

Krijg je te maken met ontslag, dan heb je waarschijnlijk nog veel meer vragen. Natuurlijk wil je weten wat te doen bij ontslag. De belangrijkste vragen die je voor jezelf moet stellen zijn:

Wij nemen deze vragen allemaal met je door als je contact met ons opneemt. Zo wordt in ieder geval de eerste onzekerheid weggenomen. Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Zij helpen jou gratis en vrijblijvend verder.

Staat jouw ontslag/arbeidsvraag niet tussen de veel gestelde vragen over ontslag op deze pagina? Misschien heb je iets aan deze tips!

Meer informatie