Vul jouw gegevens in: Stap 1: Vul vrijblijvend onderstaand formulier in. Jouw gegevens worden via een beveiligde omgeving verzonden. Wij gaan vertrouwelijk met jouw persoonlijke gegevens om.Dus, zonder jouw toestemming hebben wij GEEN contact met jouw werkgever! Stap...
Lees meerKlacht indienen?
Om toch een beetje erkenning te krijgen voor het gevoel van onrecht zal je vast ook denken aan het indienen van een klacht. Bedenk hierbij dat je dit waarschijnlijk doet vanuit emotie. Het indienen van een klacht kan natuurlijk, maar vaak ben je daar niet mee geholpen. Sterker nog, het kost je ontzettend veel energie en de vraag is of je daar uiteindelijk niet nog meer gefrustreerd van raakt. Mocht je toch het idee hebben dat je een klacht wil indienen bij je voormalig werkgever, wacht dan even een maandje, tot de emoties wat zijn gezakt, en beslis dan of je het wel of niet gaat doen. Waarschijnlijk zie je er tegen die tijd ook de meerwaarde niet meer van.
Niets meer netjes afronden? Wees de betere persoon
Het is natuurlijk heel begrijpelijk is dat je niets, maar dan ook niets meer voor deze oneerlijke werkgever over hebt. Toch moet je wel proberen je werkzaamheden netjes af te sluiten. Laat je klanten weten dat je niet meer werkzaam zal zijn voor het bedrijf en draag netjes je dossiers over aan je collega’s. Blijf wat dat betreft altijd de betere persoon. Dit kan jou trouwens ook heel goed helpen bij het verwerken van de gebeurtenis. Je weet dat jij wél alles netjes en goed hebt afgesloten.
Wat kan je het beste doen als je ontslag krijgt?
Misschien dat je denkt dat deze tips makkelijker zijn gezegd dan gedaan. Toch is het verstandig om de onderstaande tips ten harte te nemen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je er zelf aan onderdoor gaat en ontzettend veel energie steekt in iets wat niet zinvol is, terwijl je waarschijnlijk over een tijdje heel anders tegen deze situatie aankijkt.
- Bekijk het zakelijk
- Vat het niet persoonlijk op
- Schakel een specialist in
- Solliciteren? Grijp je kans!
1. Bekijk het zakelijk
Zeker in het begin, als je het net te horen hebt gekregen dat je ontslag krijgt, klinkt dit misschien als een prutadvies. Toch is het goed om rationeel naar de situatie te kijken. Neem afstand van je emoties en probeer het vooral van een afstandje te bekijken. Misschien voelde jij jezelf ook al helemaal niet meer prettig in je werk, misschien kwam die reorganisatie er al een poosje aan. Door het zakelijk te bekijken sta je sterker in je schoenen en kun je ervoor zorgen dat je hier financieel zo goed mogelijk uit komt.
2. Vat het niet persoonlijk op
De werkgever wil van jou af. Dat is niet persoonlijk, maar kan allerlei redenen hebben. Achter de échte reden kom je vaak niet. Het kan maar zo een bedrijfstechnische reden zijn, terwijl ze het bij jou op functioneren gooien. Hoe dan ook, op jou als persoon valt niets aan te merken hoor! Vat het dus niet persoonlijk op en ga vooral niet aan jezelf twijfelen.
3. Schakel een specialist in
Dat je uit dienst gaat staat waarschijnlijk wel zo goed als vast. Schakel altijd een specialist in om te kijken of je wel krijgt waar je recht op hebt en of er niet meer uit te onderhandelen valt. Dat kun je natuurlijk ook zelf proberen maar een specialist weet uit ervaring precies welke onderhandelingsruimte er in jouw situatie is. Op die manier haal je er uit wat erin zit. Dat heeft twee grote voordelen. Ten eerste werkt het als een kleine pleister op die grote wond en ten tweede zal de specialist voor jou communiceren. Jij hoeft dus niet meer met die werkgever in gesprek over de vaststellingsovereenkomst. Dit scheelt je een hoop stress.
4. Solliciteren? Grijp je kans!
Het kan zijn dat je er als een berg tegenop ziet, maar je moet toch echt weer gaan solliciteren. Bedenk dat dit ook juist heel fijn kan zijn. Je gaat weer aan de slag met je eigen toekomst en bent vrij om daarin je eigen keuzes te maken. Heb je altijd al van een andere carrière gedroomd en wil je misschien wel een heel nieuw pad inslaan? Dit is je kans! Wil je je omscholen? Dan is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan! Het mooie is dat je hiervoor (belastingvrij) jouw transitievergoeding voor kunt gebruiken.
Bij een sollicitatiegesprek is het verstandig om niet te veel in te gaan op het ontslag. Probeer er een beetje omheen te draaien door te zeggen dat het niet meer zo goed werkte en jullie beiden hebben besloten uit elkaar te gaan. Zoiets. Hou het kort en focus vooral op waarom jij zo graag bij deze nieuwe werkgever aan de slag wil gaan.
Tot slot een kleine geruststelling
Het voelt op dit moment misschien nog niet zo, maar dat gaat ongetwijfeld nog komen: dikke kans dat, als je een nieuwe leuke baan hebt gevonden, je er achter komt dat het ontslag misschien wel een van de beste dingen was die jou kon overkomen. Want nu heb je écht een leuke baan waar je het ontzettend naar je zin hebt en waar je gewaardeerd wordt. Daarnaast heeft jouw werkgever een fantastische medewerker in dienst, die iemand anders zomaar heeft laten gaan.