“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gouden handdruk

  • Ben je twee jaar in dienst geweest? Dan heb je recht op een transitievergoeding.
  • Je betaalt belasting over jouw gouden handdruk.
  • Wist je dat je kunt onderhandelen over de hoogte van de vergoeding?
9,3
Klanten vertellen

353 beoordelingen

Een gouden handdruk is een ander woord voor transitievergoeding of ontslagvergoeding. Iedereen van 18 jaar en ouder, die twee jaar of langer in dienst is heeft recht op een transitievergoeding. Vanaf 1 januari 2020 maakt het hierbij ook niet meer uit hoe lang je in dienst bent. Zelfs bij ontslag in de proeftijd kun je aanspraak maken op een transitievergoeding. Bij ontslag met wederzijds goedvinden valt er over het algemeen goed te onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding.

Gouden handdruk en WW

Een gouden handdruk en WW-uitkering staan los van elkaar. Het bedrag dat jij aan ontslagvergoeding mee krijgt zal dus niet ingehouden worden op je WW-uitkering. Wel kun je jouw zorg-, huur, en kinderopvangtoeslag kwijtraken. De transitievergoeding wordt namelijk gezien als inkomen. Het kan dus zijn dat jouw jaarinkomen door het krijgen van de transitievergoeding ineens een stuk hoger is dan normaal.

Uitbetalen gouden handdruk

Voor 2014 was het mogelijk de vergoeding onder te brengen in een zogenaamde Stamrecht bv. Door het geld hierin te storten en periodiek te laten uitbetalen was het mogelijk de belastingbetaling over de ontslagvergoeding uit te stellen. Sinds 1 januari 2014 mag dit niet meer en wordt er direct belasting afgedragen over de ontslagvergoeding.

De werkgever houdt eenmalig de belasting in en maakt het netto bedrag over op jouw rekening. Gebruik je de transitievergoeding voor bijvoorbeeld omscholing, dan hoef je er geen belasting over te betalen.

Middelen of jaarruimte

Soms zijn er fiscale voordelen te behalen met de transitievergoeding. Bijvoorbeeld door het middelen met de belasting over drie jaar en de extra jaarruimte te benutten, waarmee je wellicht belastinggeld kan besparen. Lees hier meer over op de pagina belasting ontslagvergoeding.

Berekenen transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is van meerdere factoren afhankelijk. Met onze berekenmodule krijg je een indicatie van de hoogte van de transitievergoeding. Dit is puur een leidraad. Over de hoogte valt te onderhandelen.

Heb je vragen of wil je advies over het onderhandelen over de hoogte van de gouden handdruk? Onze medewerkers staan voor je klaar.

Meer informatie