“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gouden handdruk

  • Word je ontslagen? Dan heb je meestal recht op een transitievergoeding.
  • Je betaalt belasting over jouw gouden handdruk.
  • Wist je dat je kunt onderhandelen over de hoogte van de vergoeding?
9,4
Klanten vertellen

683 beoordelingen

Lees voor

Mensen hebben het vaak over een gouden handdruk als het gaat over de een of andere hoge pief die een heel hoog bedrag als ontslagvergoeding mee krijgt. Maar eigenlijk is de term gouden handdruk gewoon een ander woord voor transitievergoeding of ontslagvergoeding. Sommige mensen kennen het ook onder de noemer oprotpremie. Iedereen van 18 jaar en ouder, die te maken krijgt met ontslag, heeft recht op een transitievergoeding. Hierbij is het wel belangrijk dat het ontslag niet jouw eigen schuld is. Neem je ontslag of word je op staande voet ontslagen, dan krijg je geen transitievergoeding.

Hoe hoog is de gouden handdruk?

Hoe hoog het bedrag is dat je mee zult krijgen bij ontslag, hangt af van je salaris en hoe lang je in dienst bent. Ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar, dan valt er over het algemeen goed te onderhandelen over de hoogte van deze vergoeding. Doe dit ook zeker en ga nooit akkoord met het eerste aanbod van de werkgever. Ben je zelf niet zo goed in onderhandelen, dan kun je er ook voor kiezen om de onderhandelingen hierover uit handen te geven aan een specialist. Deze zal ervoor zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt!

Gouden handdruk en WW

De gouden handdruk en de WW-uitkering die je krijgt, hebben niets met elkaar te maken. Zij staan los van elkaar. Het bedrag dat jij aan ontslagvergoeding mee krijgt, zal dus niet ingehouden worden op je WW-uitkering. Wel kun je eventueel jouw zorg-, huur, en kinderopvangtoeslag kwijtraken. De transitievergoeding wordt namelijk gezien als inkomen. Het kan dus zijn dat jouw jaarinkomen door het krijgen van de transitievergoeding ineens een stuk hoger is dan normaal.

Uitbetalen gouden handdruk

Voor 2014 was het mogelijk de vergoeding onder te brengen in een zogenaamde Stamrecht bv. Door het geld hierin te storten en periodiek te laten uitbetalen was het mogelijk de belastingbetaling over de ontslagvergoeding uit te stellen. Sinds 1 januari 2014 mag dit niet meer en wordt er direct belasting afgedragen over de ontslagvergoeding. De werkgever houdt eenmalig de belasting in en maakt het netto bedrag over op jouw rekening.

De enige manier waarop je kunt voorkomen dat je belasting betaalt over de transitievergoeding is door de vergoeding te gebruiken voor bijvoorbeeld omscholing, outplacement of cursussen om je snel weer aan een nieuwe baan te helpen. Dit is waar de transitievergoeding eigenlijk voor is bedoeld. Gebruik je het hier ook voor, dan betaal je geen belasting.

Middelen of jaarruimte

Soms zijn er fiscale voordelen te behalen met de transitievergoeding. Bijvoorbeeld door het middelen met de belasting over drie jaar en de extra jaarruimte te benutten, waarmee je wellicht belastinggeld kan besparen. Lees hier meer over op de pagina belasting ontslagvergoeding.

Berekenen transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is van meerdere factoren afhankelijk. Met onze berekenmodule krijg je een indicatie van de hoogte van de transitievergoeding. Dit is puur een leidraad. Over de hoogte valt te onderhandelen.

Billijke vergoeding

Loopt het ontslag via de kantonrechter, dan zal de rechter ook de hoogte van de ontslagvergoeding vaststellen. Blijkt dat de werkgever in het hele verhaal de nodige steken heeft laten vallen en dus verwijtbaar is, dan kan de rechter ook nog een billijke vergoeding toewijzen. Deze billijke vergoeding komt bovenop de gouden handdruk en is eigenlijk bedoeld als een soort schadevergoeding.

Heb je vragen of wil je advies over jouw situatie en de gouden handdruk die je mee moet krijgen of heb je hulp nodig bij het ontslag? Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je gratis advies!

Meer informatie