“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag op staande voet aanvechten

  • Bij ontslag op staande voet word je direct ontslagen. Je loon wordt meteen stopgezet en je krijgt geen uitkering.
  • Schaam je niet! Wij helpen je graag!
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Lees voor

Ontslag op staande voet is een zware straf. Je bent acuut je baan kwijt en hebt ook geen recht meer op een uitkering. Je zit dus ineens zonder inkomen. Dat heeft natuurlijk nogal wat impact! Daarnaast heeft het ook gevolgen voor jouw reputatie. Als je op staande voet wordt ontslagen, is het verstandig om dit altijd aan te vechten. Het ontslag op staande voet kan namelijk onterecht of op de verkeerde gegeven zijn en ook in andere gevallen is er vaak nog wel het nodige mogelijk. Toch zien we vaak dat mensen zich te makkelijk gewonnen geven. Zij schamen zich voor wat er is gebeurd en zoeken geen hulp. Zonde, want vaak valt er nog heel wat te redden! Laat je bij het aanvechten van ontslag op staande voet altijd bijstaan door een ontslagspecialist!

Besluit je om jouw ontslag op staande voet niet aan te vechten? Dan betekent dit dat je verwijtbaar werkloos bent. Dit heeft tot gevolg dat je geen WW-uitkering krijgt. Bovendien loop je ook nog eens het risico gekort te worden op jouw bijstandsuitkering. Vaak is het mogelijk om ervoor te zorgen dat er een andere vorm van ontslag wordt gehanteerd, waardoor je in ieder geval je recht op een uitkering kan behouden. Dus schaam je niet en neem contact met ons op voor hulp! Dat kan op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier

Mag de werkgever jou wel op staande voet ontslaan?

De werkgever mag jou niet zomaar ontslag op staande voet geven. Hier moet een dringende reden voor zijn. Hierbij kan je denken aan diefstal, fraude, werkweigering of bijvoorbeeld geweld op de werkvloer. Er moet dus echt iets ernstigs aan de hand zijn. Daarnaast moet het ontslag onverwijld gegeven worden. Dit betekent dat de werkgever jou direct op staande voet moet ontslaan als hij ontdekt dat je bijvoorbeeld hebt gestolen. Hij mag hier niet nog een week mee wachten. 

Het is ook belangrijk dat de werkgever met bewijs komt. Werk je met meerdere mensen in een winkel en is er geld uit de kassa verdwenen, dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat jij degene bent die dit heeft gedaan. De werkgever moet dan bijvoorbeeld met camerabeelden kunnen aantonen dat jij het was die een greep uit de kassa deed.

Ontslag op staande voet onterecht?

Ontslag op staande voet wordt vaak verkeerd toegepast door werkgevers. Ze houden zich niet aan de regels die voor dit ontslag gelden, of passen de dringende reden verkeerd toe. Je hebt in totaal twee maanden de tijd om in verweer te gaan tegen het ontslag op staande voet. Soms lukt het om in overleg met de werkgever een andere oplossing te vinden voor het ontslag. Lukt dit niet, dan kun je eventueel naar de kantonrechter stappen om het ontslag nietig te verklaren. Dit kan in de volgende situaties:

  • Er was geen sprake van een dringende reden.
  • De dringende reden is je niet direct meegedeeld.
  • Het ontslag op staande voet is niet onverwijld (direct) gegeven.
  • De werkgever heeft geen bewijs.

Hulp nodig bij ontslag op staande voet? Schaam je niet, wij helpen je graag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Hoe reageer je op ontslag op staande voet?

Krijg je ontslag op staande voet? Waarschijnlijk ben je behoorlijk van slag. Dit doet wat met je. Waarschijnlijk ben je boos en verdrietig of misschien schaam je je voor wat er is gebeurd. Allerlei emoties komen voorbij. Probeer echter rustig te blijven, want het is wel heel belangrijk dat je de juiste stappen onderneemt. Maak sowieso altijd bezwaar tegen het ontslag, want de kans is groot dat er nog wel wat te redden valt. Zo moeten werkgevers bijvoorbeeld aan heel veel eisen voldoen om op de juiste manier ontslag op staande voet te geven. Voldoen zij niet aan alle voorwaarden, dan kan het goed zijn dat het ontslag van tafel geveegd kan worden. Daarnaast is het vaak mogelijk om het gesprek met de werkgever aan te gaan om toch jouw recht op een uitkering te kunnen behouden. 

Door alle emoties die meespelen en alles wat er op het spel staat, is het niet verstandig om zelf met het ontslag op staande voet aan de gang te gaan. Geef dit altijd uit handen aan een specialist die precies weet wat er moet gebeuren. Op die manier heb je de meeste kans van slagen en kom je hier zo goed mogelijk uit. 

Wil jij graag vrijblijvend in contact komen met een specialist op het gebied van ontslag op staande voet die jou hierbij kan helpen? Bel ons gerust voor gratis advies op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Samen met jou bekijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Kortgedingprocedure starten

De werkgever zal waarschijnlijk geen gehoor geven aan jouw protestbrief en je loon toch stopzetten. Als dit gebeurt kom je in een hele vervelende situatie. Je hebt dan geen recht op een WW-uitkering. Omdat je voorlopig verwijtbaar werkloos bent, kan je zelfs gekort worden op je bijstandsuitkering. De financiële gevolgen zijn dus enorm! Je kan nu twee dingen doen. Je kan kijken of je kan onderhandelen met de werkgever of een jurist inschakelen die dit voor jou gaat doen. Of jouw zaak voorleggen aan de kantonrechter.

Omdat het natuurlijk niet handig is om lange tijd zonder inkomen te zitten, kun je actie ondernemen via een kort geding. Dit wordt extra snel behandeld. In de kortgedingprocedure vraag je de kantonrechter om het ontslag op staande voet ongeldig te verklaren. Bovendien kan je de rechter vragen om de werkgever te verplichten jouw loon door te betalen. De kantonrechter moet alle omstandigheden van het ontslag in overweging nemen bij de beslissing, zoals de aard van het dienstverband, de dringende reden, de ernst van die dringende reden en het bewijs daarvoor en de gevolgen. De rechter neemt binnen enkele weken een beslissing.

Tip:
Schakel bij ontslag op staande voet altijd een jurist of advocaat in. Meestal kunnen zij ervoor zorgen dat het ontslag op staande voet kan worden omgedraaid naar een andere vorm van ontslag, zodat je in ieder geval je recht op een uitkering kunt behouden!

Schikken na ontslag op staande voet

Voordat de rechter een beslissing neemt, kan jij of de werkgever het initiatief nemen om er toch nog onderling uit te komen. Zo kun je  voorkomen dat de rechter een beslissing moet nemen. Dat kan gunstig voor je uitpakken, want tenslotte kun je zelf invloed uitoefenen op deze schikking.

Bij een schikking wordt er vaak voor gekozen om het ontslag op staande voet om te zetten naar een neutraal ontslag. Bij een neutraal ontslag kun je proberen om jouw recht op WW veilig te stellen. Afhankelijk van de omstandigheden kan je misschien zelfs nog een ontslagvergoeding meekrijgen.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Een andere manier om tot een oplossing te komen is het inschakelen van een jurist of advocaat, die namens jou gaat onderhandelen met de werkgever. Hierbij zal hij/zij proberen om het ontslag op staande voet om te draaien naar een andere vorm van ontslag, zodat jij in ieder geval je recht op een uitkering kan behouden. Ook wordt er gekeken of er eventueel een ontslagvergoeding uitgehaald kan worden. Jullie gaan dan met wederzijds goedvinden uit elkaar. Vaak is het prettig om een specialist in te schakelen die de onderhandelingen voor jou gaat voeren. Deze weet precies hoe hij/zij dit moet aanpakken en wat er haalbaar is.

Wat kunnen wij voor je doen?

Ontslag op staande voet krijgen gebeurt altijd onverwacht. Je zult flink schrikken. Dat is zeker het geval als je van mening bent dat je ontslag onterecht is. Maar ook als het ontslag wel terecht is, is het niet niks en valt er vaak nog wel het nodige te onderhandelen met de werkgever. Wij helpen je hier graag bij. Schaam je niet en neem contact met ons op voor gratis juridisch advies over jouw situatie. Bel ons op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

Meer informatie