“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag krijgen

  • Ontslag heeft veel impact! Zorg dat je weet waar je recht op hebt.
  • Zet niet te snel een handtekening. Het gaat om jouw toekomst!
  • Heb je te maken met ontslag? Zoek dan altijd hulp. Wij geven je graag vrijblijvend advies.
9,4
Klanten vertellen

694 beoordelingen

Lees voor

Ontslag krijgen kan niet zomaar. Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan en moet dit ook kunnen bewijzen. Dat neemt niet weg dat er heel wat op je af komt op het moment dat je ontslagen wordt. De meeste mensen die met ontslag te maken krijgen, hebben dit nog nooit eerder meegemaakt en weten ook niet goed wat zij moeten doen en hoe ze moeten reageren. Het is wel heel belangrijk om op de juiste manier te reageren. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je je recht op een WW-uitkering kwijt raakt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar wat moet je nou wel en wat moet je vooral niet doen? Wij geven je een paar belangrijke tips!

Onderteken niets

Het belangrijkste advies is om niets te ondertekenen. Ga nooit zomaar ergens mee akkoord. Al lijkt het voorstel nog zo mooi, schijn kan bedriegen. Sommige werkgevers proberen druk op de ketel te zetten, maar probeer hier niet in te trappen. Je bent niet verplicht om direct iets te ondertekenen. Teken je toch en krijg je spijt, dan kun je binnen twee weken de vaststellingsovereenkomst nietig verklaren. Je hebt officieel twee weken bedenktijd na het tekenen van het voorstel. In die twee weken heb je de tijd om goed te bekijken wat jouw rechten zijn en of je een goed voorstel hebt ontvangen. Laat een voorstel van de werkgever altijd nakijken door een specialist om er zeker van te zijn dat je straks ook een WW-uitkering kunt krijgen en zorg ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Blijf redelijk 

Ontslag krijgen is nooit leuk, maar probeer redelijk te blijven. Natuurlijk mag je even boos zijn, maar probeer je emoties onder controle te houden. De kans is groot dat je nog met elkaar om tafel moet om goede afspraken te maken. Een goede verstandhouding met de werkgever maakt het maken van afspraken een stuk makkelijker. Vind je het lastig om te onderhandelen, schakel hier dan hulp bij in. Het gaat tenslotte om jouw toekomst!

Doe zelf geen voorstel

Als je werkgever aan jou vraagt een voorstel op papier te zetten, ga hier dan niet op in. De werkgever moet als eerste zijn plannen op papier zetten. Laat bij onderhandelingen over een de transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding) en andere tegemoetkomingen ook altijd de werkgever met het eerste bod komen. Neem je zelf het initiatief, dan kan dit jouw recht op een WW-uitkering in gevaar brengen.

Blijf op de vlakte

Laat je niet teveel uit de tent lokken. Neem de “bioscoophouding” aan. Veel luisteren en kijken, maar niet teveel zeggen. Dan kan je ook niets verkeerds zeggen.

Tip:
Boosheid, verdriet, ongeloof. Allemaal emoties die voorbij komen als je hoort dat je wordt ontslagen. Misschien is dit dan ook niet het beste moment om met het met je werkgever te hebben over de afspraken die jullie gaan maken. Geef aan dat je tijd nodig hebt om de boodschap te verwerken en plan een andere afspraak in om het te hebben over de verdere afhandeling van het ontslag. Dit geeft je de kans om even bij te komen en ook alvast wat advies in te winnen. Zo kom je goed beslagen ten ijs en is het makkelijker om zakelijk te blijven.

Maak schriftelijk bezwaar als je ontslag krijgt

Maak altijd schriftelijk bezwaar tegen het ontslag en geef hierbij aan dat je beschikbaar blijft voor werk. Zo laat je zien, dat jij wil blijven werken en dat je het niet eens bent met het ontslag. Dit is ook weer een belangrijke stap om je recht op een WW-uitkering te behouden.

Ontslag ontkennen

Download onze voorbeeldbrief om bezwaar te maken tegen jouw ontslag!

Of bel ons voor vragen op 088-6002800
gebruikelijke belkosten

Alles op papier

Begint de werkgever mondeling over het ontslag, vraag hem dan altijd om dit op papier te zetten. Heb je een voorstel ontvangen? Neem dan gerust contact op met één van onze juridische medewerkers. Zij kunnen samen met jou bekijken of het een goed voorstel is of dat er wellicht nog te onderhandelen valt.

Laat je niet naar huis sturen

Maak bezwaar als je werkgever je direct naar huis wil sturen of je direct je spullen moet inleveren. Ga niet zomaar akkoord en geef opnieuw aan dat je beschikbaar bent voor werk.

Schakel hulp in!

Neem vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs. Ontslag krijgen is vervelend en brengt een onzekere tijd met zich mee. Onze juridische adviseurs kunnen je verder helpen en begeleiden bij het ontslag. Ook kunnen zij je (als dat nodig is) in contact brengen met een jurist of arbeidsrecht advocaat om het ontslag aan te vechten of te onderhandelen over bijvoorbeeld de transitievergoeding.

Meer informatie