De werkgever kan jouw arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. Ontbinding bij de kantonrechter kan alleen bij ontslagzaken die te maken hebben met een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren of persoonlijke redenen. Ook voor het ontslag van...
Lees meerEen ontslagvoorbeeld uit de praktijk
Bas werkt al 12 jaar bij een ICT-bedrijf. Onlangs is er een nieuwe leidinggevende gekomen. Sindsdien kan Bas niets meer goed doen. Er volgt een gesprek waarin Bas te horen krijgt dat de leidinggevende afscheid van hem wil nemen. Er wordt hem meteen een vaststellingsovereenkomst onder zijn neus geschoven. Bas is overdonderd. Dit had hij nooit verwacht. Hij is ook boos. Na 12 jaar mag je toch wel wat meer respect verwachten. Hij besluit niet te tekenen, maar neemt de vaststellingsovereenkomst mee naar huis. Een verstandige beslissing! Zo kan hij rustig bekijken wat er zoal in de overeenkomst staat, nadenken over wat hij zelf eigenlijk wil en juridisch advies inwinnen.
Soms doen werkgevers alsof je meteen moet tekenen. Dit is niet het geval. Teken nooit meteen, want dit kan nogal wat gevolgen hebben voor je toekomst! Neem het document in ontvangst en geef aan dat je er later op terug zult komen. Vervolgens kun je ons altijd bellen om samen de overeenkomst door te nemen.
6. Laat je niet naar huis sturen
Maak bezwaar als je werkgever je direct naar huis wil sturen of je direct je spullen moet inleveren. Ga niet zomaar akkoord en geef opnieuw aan dat je beschikbaar bent voor werk.
7. Laat alles op papier zetten
Begint de werkgever mondeling over het ontslag, vraag hem dan altijd om dit op papier te zetten. Heb je een voorstel ontvangen? Neem dan direct contact op met één van onze juridische medewerkers. Zij kunnen samen met jou bekijken of het een goed voorstel is of dat er wellicht nog te onderhandelen valt.
8. Onderhandel!
Doe jouw werkgever jou een ontslagvoorstel, dan kan je er vanuit gaan dat hierover te onderhandelen valt. De werkgever houdt er in zijn voorstel meestal rekening mee dat je met een tegenbod komt. Ga je meteen akkoord, dan gooi je dus je eigen glazen in. Onze juristen pakken dit gratis voor jou op! Maak hier dus gebruik van!
9. Laat jouw vaststellingsovereenkomst gratis checken
Hebben jullie onderhandeld en zijn al jullie afspraken over het ontslag vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst? Dan nog is het heel belangrijk om dit document te laten checken voor je uiteindelijk jouw handtekening zet. Dit document bepaalt straks namelijk of jij een WW-uitkering kan krijgen of niet. Zit de overeenkomst juridisch gezien niet goed in elkaar, dan kan dit grote problemen opleveren. Wij kunnen jouw vaststellingsovereenkomst gratis voor je checken. Zo weet je zeker dat alles klopt en kan je met een gerust hart tekenen.
10. Schakel hulp in!
Neem vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs. Ontslag krijgen is vervelend en brengt een onzekere tijd met zich mee. Onze juridische adviseurs kunnen je verder helpen en begeleiden bij het ontslag. Ook kunnen zij je (als dat nodig is) in contact brengen met een jurist of arbeidsrecht advocaat om het ontslag aan te vechten.
Wanneer heb ik een ontslagspecialist nodig?
Bij ontslag is het verstandig om de hulp van een ontslagspecialist in te schakelen. Zelf weet je vaak niet goed waar je recht op hebt en de emoties die meespelen maken het lastig om zelf goed met de werkgever te onderhandelen. In onderstaande situaties is het sowieso slim om een ontslagspecialist in de arm te nemen:
- Bij ontslag op staande voet: Bij ontslag op staande voet kan de ontslagspecialist zo snel mogelijk het ontslag aanvechten. De specialist zal zijn best doen om jouw loon veilig te stellen en jouw recht op een WW-uitkering te beschermen. Schaam je vooral niet en neem contact met ons op. Er valt vaak meer te redden dan je denkt!
- Als de werkgever met een heel slecht ontslagvoorstel komt.
- Als de werkgever eigenlijk geen goede reden heeft om jou te ontslaan.
- Bij collectief ontslag. In veel gevallen kan er een hogere transitievergoeding uit onderhandeld worden.
- Als er sprake is van ontslag vanwege disfunctioneren.
- Ontslag om persoonlijke redenen. De specialist kan het ontslag aanvechten en zorgen dat jou niets te verwijten valt!
- Ontslag op basis van je levensovertuiging of situatie (bijv. zwangerschapsverlof). Dit mag niet. Een specialist kan ervoor zorgen dat het ontslag nietig wordt verklaard.
- Als de werkgever naar de kantonrechter stapt om jou te ontslaan.
- Bij een arbeidsconflict.
- Hoger beroep: Het indienen van een verzoek tot schadevergoeding of een hogere ontslagvergoeding bij de rechter.
Wat doet een ontslagspecialist voor mij?
Een ontslagspecialist weet precies waar je recht op hebt en of de manier waarop de werkgever het aanpakt juist is of niet. Zij zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt. De ontslagspecialist kan:
- Je advies geven, waarmee jij weer verder kan in de onderhandelingen met de werkgever.
- De uiteindelijke vaststellingsovereenkomst voor je nakijken.
- Je helpen het ontslag van tafel te vegen en jouw baan te behouden.
- Jou de onderhandelingen uit handen nemen en ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uit komt.
- Jouw belangen behartigen bij de rechter of het UWV.
Wij adviseren je vrijblijvend wat in jouw situatie slim is om te doen. Onze juristen kunnen jouw VSO gratis controleren en uitonderhandelen.
Vragen of hulp nodig?
Heb jij vragen over de situatie op het werk of heb je ergens hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers voor gratis advies. Zij helpen je graag en brengen je als dat nodig is in contact met de juiste specialist bij jou in de buurt. Je kan ons bereiken op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten). Wil je liever dat wij jou even bellen, dan kun je jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier.